aangifte overlijden_diverse vragen

Thomas Morus
Berichten: 5926
Juridisch actief: Nee
Locatie: Utopia

Re: aangifte overlijden_diverse vragen

#16 , 09 nov 2021 11:54

Ter info: dit staat letterlijk in de schenkingsakte:

……die verklaren bij deze schenking onder levenden te doen, bij vooruitmaking, buiten erfdeel en met vrijstelling van erfdeel van inbreng…..
Maar dat is altijd in de veronderstelling dat op ogenblik van overlijden van de schenker er nog voldoende middelen in de nalatenschap zitten om de wettelijke erfgenamen hun wettelijke reserve te kunnen uitkeren. Dat loopt nu mis omdat er nog maar 5000 EUR blijkt te zijn.
Stel uw vraag maar eens aan een notaris, hij zal dit bevestigen.

Als de drie erfgenamen op hun strepen staan hebt u een heel groot probleem (lees tweede paragraaf):
https://www.tijd.be/finipedia/Schenken- ... %20erfdeel.

"Schenken buiten erfdeel kan alleen met vermogen uit uw beschikbaar deel. Blijkt bij uw overlijden dat u de grenzen van het beschikbaar deel hebt overschreden, dan kunnen de andere wettelijke erfgenamen inkorting vragen. Is de overdreven bevoordeling het gevolg van een schenking, dan zal de schenking (geheel of gedeeltelijk) ontbonden worden. "

"volgens de aangifte moet ik een kopie van het huwelijkscontract bijvoegen. Zij heeft dat niet, zit ook niet in MyBox, gezien te "oud". Kan zij dat ergens zelf opvragen of moet dat via de notaris gebeuren ( en dus weer kosten )"
U moet alleszins naar de notaris voor een akte van erfopvolging (net omdat er een huwelijkscontract is, dan MOET dat). Om die akte op te stellen doet de notaris het nodige opzoekwerk. In de akte zal hij trouwens vermelden welk soort van huwelijkscontract dat is.

Besluit: de erfgenamen hebben meerdere redenen om ASAP naar een notaris te gaan. Hier gaat u niet verder geholpen kunnen worden.
Op grond van de elementaire vragen die u blijft stellen over de aangifte van de erfenis zelf zou ik die aangifte door een notaris laten doen.
Wat is het standpunt van de erfgenamen?
Laatst gewijzigd door Thomas Morus op 09 nov 2021 12:24, 1 keer totaal gewijzigd.
WIJSHEID IS EEN VERHEFFENDE VORM VAN INTELLIGENTIE

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
Gaby P
Berichten: 401
Juridisch actief: Nee

#17 , 09 nov 2021 12:19

Maar u moet toch niets aangeven?

Thomas Morus
Berichten: 5926
Juridisch actief: Nee
Locatie: Utopia

#18 , 09 nov 2021 12:23

Ik vermoed dat TS als kleinkind van de erflater de aangifte wil invullen voor de drie erfgenamen...
WIJSHEID IS EEN VERHEFFENDE VORM VAN INTELLIGENTIE

Reclame

RENWIN
Topic Starter
Berichten: 154

#19 , 09 nov 2021 18:58


Ik vermoed dat TS als kleinkind van de erflater de aangifte wil invullen voor de drie erfgenamen...”

Klopt, ik wil de aangifte doen voor mijn oma.

“ Wat is het standpunt van de erfgenamen”
Die weten van de schenking en hebben daarmee geen probleem

“ U moet alleszins naar de notaris voor een akte van erfopvolging (net omdat er een huwelijkscontract is, dan MOET dat)”
Die akte heb ik al van de notaris, maar in het aangifte document staat dat ik ook effectief het huwelijkscontract moet toevoegen.

RENWIN
Topic Starter
Berichten: 154

#20 , 11 nov 2021 13:00

allen, hierna de antwoorden die ik kreeg van de Vlaamse Belastingsdient :
1) moet ik op de aangifte onder het "actief" ook de tegoeden op de rekeningen van oma vermelden?
Ja, want ze waren gehuwd onder een stelsel van gemeenschap.
2) moet ik onder actief ook het totale bedrag van de uitvaartverzekering vermelden en dan onder het passief de reële kost van de begrafenis? of mag ik onder passief gewoon kiezen voor het forfait?
Je mag geen begrafeniskosten meer aangeven (ze werden immers betaald door de uitvaartverzekering), je mag ook niet meer kiezen voor het forfait van de begrafeniskosten.
Het gedeelte van de uitvaartverzekering zoals uitbetaald aan je oma moet worden aangegeven in de rubriek “Fiscaal vermogen”, bij “Levensverzekeringen”. Begunstigde is dan uiteraard je oma. De premies zijn verondersteld te zijn betaald met gelden van het gemeenschappelijk vermogen.

3) moet ik nog aangifte doen van de schenking van het huis dd 1994? Zal ik daar, als blote eigenaar sinds 1994, nu nog erfenisrechten op moeten betalen?
Dit vermelden in de rubriek “Uitdoving van vruchtgebruik of overgang van vruchtgebruik”. Het gaat om een overgang van vruchtgebruik van je opa naar je oma. Bron van deze overgang is de oorspronkelijke schenkingsakte.
Erfbelasting zal daarop niet verschuldigd zijn. Eventueel wel registratiebelasting, daarvoor kan je eens bellen naar de gratis 1700 infolijn en vragen doorverbonden te worden met de dienst registratiebelasting.

4) Wat met het vruchtgebruik van Oma? moet ik dat ook ergens aangeven. en als ja, hoe plak ik daar een bedrag op?
Zie hierboven.
5) de 3 kinderen erven de blote eigendom op de - beperkte - financiële tegoeden. Oma wil de erfenisrechten daarop zelf betalen zodat haar kinderen daarmee niet belast worden. Kan/mag dat?
Yep, is interne keuken.
5) Moet Oma nu een rekening openen op naam van haarzelf en de 3 kinderen waarop die tegoeden dus in onverdeeldheid blijven staan tot haar overlijden of kunnen de kinderen afstand doen van de blote eigendom om het roerend vermogen?
Eveneens interne keuken. Als de oma alles betaald is de meest courante regeling dat alle tegoeden enkel op naam van de oma worden gezet. Maar zoals gezegd, het is interne keuken.

Terug naar “Erfrecht & Schenkingen”