Pagina 1 van 1

Ik vind dit zo moeilijk

Geplaatst: 17 jan 2009 11:52
door sylvia52
Ik begrijp nog steeds niet hoe wij (mijn broer en ik) ons erfdeel van ons vader kunnen veilig stellen. Het gaat niet over enorm veel cash geld, maar toch de moeite om even bij stil te staan. Mijn moeder heeft nooit gewerkt (hetgeen absoluut geen verwijt is) en mijn vader had een normale wedde. Ze hebben steeds zuinig geleefd en dus wat "bons" gekocht en wat op spaarboekjes gezet.
Bij het overlijden van onze vader, zijn de "bons" omgezet in geld en op mijn ma's spaarboekje gezet, alsook al het andere geld op de verschillende spaarboekjes is op haar spaarboekje gekomen.
De laatste jaren leeft mijn moeder "als God in Frankrijk" en dat is haar gegund. Er is nog een grote som waar ze niet aankomt, maar die is voorzien, zegt ze zelf, om haar 24u/24u thuis te laten verzorgen als ze sukkelachtig wordt (en weigert uiteraard om naar een home te gaan).
Het enigste wat ons enorm stoort is dat onze moeder doet alsof het haar grootste recht is AL het geld op te doen want ze zegt dat ze alles zal proberen op te doen vooraleer ze sterft "want jullie hebben het toch niet nodig en het is MIJN geld". En dàt trekken we dus een beetje in twijfel omdat we toch denken dat kinderen ook van hun vader erven ? Hebben we gelijk of niet ? Zo ja : wat kunnen we doen/zeggen en zo neen : okay.

Geplaatst: 17 jan 2009 13:42
door wanton
Ik heb op dit forum al meerdere keren verteld dat bij overlijden van de eerste ouder , men zeker voor grotere bedragen , zelf de splitising van blote eigendom/vruchtgebruik moet organiseren. Dit is wat de wet eigenlijk inhoudt en veronderstelt dat gebeurt. Voor onroerende goederen regelt de Registratie dat in hun boeken.
Ondanks het feit dat uw moeder niet heeft gewerkt ttz. een loon heeft ontvangen , is de helft van van de gemeenschap van haar , in het wettelijk stelsel. Zij behoudt dus haar helft.
Het geld uit de nalatenschap , de helft van de overleden ouder , wordt op naam van de kinderen gezet , ieder voor zijn deel. De intrest wordt door de bank rechtstreeks aan de overlevende ouder uitbetaald , zolang die leeft. Op het ogenblik van diens overlijden worden de kinderen volle eigenaar van dat geblokkeerde geld en kunnen zij er vrij over beschikken. Het is dus momenteel niet haar geld.
Dat dergelijke werkwijze niet gebeurt voor kleinere bedragen , kan ik verstaan. Maar vanaf een zekere som , zou men dit moeten doen. Het gebeurt spijtig genoeg te weinig.

In jullie geval , schakel je best nog een notaris in om het alsnog te regelen.
Moeder kan aldus niet meer beschikken over de erfenis van jullie vader.

Geplaatst: 17 jan 2009 17:43
door sylvia52
Hartelijk dank voor uw reactie en raad.
Hoe kunnen we nog achterhalen hoeveel geld er in het totaal was bij het overlijden van onze vader ? Of moeten wij de huidige situatie in kaart brengen ? (want daar heb ik wél een overzicht van momenteel) ? Kan ik met de gegevens naar een notaris stappen zonder medeweten van mijn ma ? ..... haar reactie is wel voorspelbaar ......

Geplaatst: 17 jan 2009 20:09
door wanton
Misschien bestaat (bij de notaris) nog een kopie van de aangifte van nalatenschap. Indien die volgens U teveel afwijkt van de reële toestand is een overzicht van nu natuurlijk ook handig.
U komt op voor uw rechten als erfgenaam van uw vader , dat kan uw moeder u niet kwalijk nemen. Hou in eerste instantie een vrijblijvend gesprek met de notaris. Misschien best wel een andere nemen dan die van uw moeder.

Succes!

Geplaatst: 17 jan 2009 20:44
door Creatief
Je hebt indertijd ook de aangifte van de successierechten moeten ondertekenen. Waarschijnlijk heb je hier een dubbel van.

Met je identiteitskaart kan je eventueel nog een dubbel aanvragen op het kantoor van de Registratie. Je moet hier wat kleingeld voor betalen. Ze knippen ook hun eigen handgeschreven aantekeningen daar van af.

Een aangifte voor de successierechten verloopt meestal niet correct, zo was het bij ons toch. Hier moet je ook wel rekening mee houden. Wij "moesten" ondertekenen zonder ook maar een rekening te hebben gezien. Achteraf gezien hadden we dit nooit mogen doen.

Geplaatst: 18 jan 2009 13:12
door sylvia52
Okay, ik zal dan eerst eens proberen op de Registratie. Ik kan me niet voorstellen dat de notaris er tussen is gekomen toen mijn vader overleden is (het gaat hier alleen om geld).
Is het zo dat de banken dit aangeven aan de Registratie ? Welke rol speelt een notaris hierin ?
Ik herinner me ook dat ik iets getekend heb, maar zeker geen kopie gekregen en volgens mij stond er zelfs geen bedrag op. Op zo'n momenten is een mens zo van de kaart hé !!!!

Geplaatst: 28 jan 2009 10:12
door lieve
Hallo,

Mijn ouders waren getrouwd zonder huwelijkscontract.
Wel met de clausule "langst leeft al" :?:
Bij het overlijden van mijn moeder heeft mijn broer alles in orde gemaakt :!:
Ik wist van niets, mocht zelfs niet weten hoeveel geld er was.
Volgens mijn moeder, die wist wat er ging gebeuren, waren er ongeveer voor 250000 kasbons aan toonder.
Ik heb de aangifte voor de successierechten nooit ondertekend, zelfs nooit te zien gekregen, is dit normaal ?
Na verloop van maanden heeft mijn broer het gevonden gekregen dat mijn vader mij buiten gestoken heeft.
Mijn broer heeft een kluis juist boven die van mijn vader op aanraden van de bankdirecteur en die zou gezegd hebben : als er iets gebeurd ga dan zogezegd naar uw kluis en maak die van uw vader leeg.
Mijn broer maakt sindsdien grote sier en zegt zelf dat het met het geld van vader is, en dat hij gaat maken dat alles op is zodat ik niets meer zie.
Moet ik dit zomaar laten gebeuren.
Volgens sommige kennissen is het huis van mijn vader ondertussen reeds verkocht, kan dit zomaar zonder mijn medeweten.
Is het mogelijk om er nog achter te komen wat er met die kasbons aan toonder gebeurd is ?

Geplaatst: 28 jan 2009 12:24
door Vandebos
er ook mee rekening houden dat als die bons zijn omgezet naar geld dat geld hoogstwaarschijnlijk rechtstreeks op een rekening van jullie moeder is gestort. dergelijke stortingen bevatten eveneens de bron van die gelden (kasbonnummer etc)

Die kan je eventueel bij de bank laten opvragen moest het tot een geding komen, rechter moet hier wel opdracht toe geven als ik me niet vergis..

Al bij al kan dit een zeer pijnlijke zaak worden zowel voor kinderen als de moeder. Als jullie effectief nog een hechte band hebben met je moeder zou ik eerst alle info die ik kan verzamelen, verzamelen en in onderling overleg trachten de dingen recht te trekken. (neem eventueel wetteksten erfrecht en dergelijke mee)

Bij twist kan dit een langdurige en pijnlijke zaak worden waar uiteindelijk alleen de advocaten van beide partijen beter van worden.