woning in gemeenschap brengen

jefkes
Topic Starter
Berichten: 13

woning in gemeenschap brengen

#1 , 09 jan 2009 09:34

Bij onze scheiding heeft mijn ex onze woning gekocht.

Nu wil hij opnieuw trouwen in gemeenschap van goederen, zijn nieuwe echtgenote heeft geen eigendom.

Op deze manier hebben onze kinderen dus later minder erfenis, want nu wordt zijn nieuwe echtgenote al voor de helft eigenares van de woning.

Kunnen de kinderen daar later nog iets aan doen ?

Winston
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Winston begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
wanton
Berichten: 10073
Locatie: HEIST , bij-den-berg

#2 , 09 jan 2009 14:42

Zelfs indien uw ex gaat trouwen in gemeenschap , blijft de woning van hem , want hij had die voor zijn huwelijk. In dat geval erven jullie kinderen de blote eigendom van de ganse woning bij zijn overlijden , terwijl zijn nieuwe echtgenote het vruchtgebruik bekomt. Dit wil zeggen dat zij daar mag blijven wonen zolang zij leeft. Pas na haar overlijden bekomen de kinderen de volle eigendom van de woning. Dit is de meest normale en eerlijkste gang van zaken.

Indien hij echter , wat U blijkbaar vreest , de woning in de gemeenschap brengt en zijn echtgenote mede -eigenares maakt , kunnen en moeten uw kinderen , bij zijn overlijden , verzet aantekenen om hun rechtmatig deel op te eisen. Zij hebben idd. recht op een 'reservatair' gedeelte dat hun niet kan worden afgepakt.
Is er één kind , heeft die recht op de helft (van de woning en de erfenis) en mag hij de andere helft aan zijn nieuwe echtgenote geven.
Bij twee kinderen : die verdelen 2/3 ; mag gegeven worden : 1/3
Bij drie of meer kinderen : die verdelen 3/4 ; 1/4 mag weggegeven worden.
Het heeft dus eigenlijk weinig zin dat hij zijn nieuwe echtgenote zomaar het hele of halve huis zou schenken door het in de gemenschap brengen.
Ik heb gisteren gezien , ik ken morgen!
Toet-anch-Amon

j.demoor
Berichten: 10360

#3 , 10 jan 2009 09:51

“Art.1465.Ingeval er kinderen zijn uit een vroeger huwelijk, blijft elk beding in het huwelijkscontract hetwelk ten gevolge heeft dat aan een der echtgenoten meer wordt gegeven dan het beschikbaar gedeelte, zonder gevolg ten aanzien van het meerdere; gelijke verdeling van hetgeen is overgespaard van de wederzijdse inkomsten der echtgenoten, al zijn die ongelijk, wordt echter niet beschouwd als een voordeel waardoor de kinderen uit een vroeger huwelijk worden benadeeld.”(B.W.=Burgerlijk Wetboek).

“Art.913.De giften, hetzij bij akten onder de levenden, hetzij bij testament, mogen de helft van de goederen van de beschikker niet overschrijden, indien hij bij zijn overlijden slechts één kind achterlaat; een derde, indien hij twee kinderen achterlaat; een vierde, indien hij er drie of meer achterlaat....Art.920.Beschikkingen, hetzij onder de levenden, hetzij ter zake des doods, die het beschikbaar gedeelte overschrijden, kunnen na het openvallen van de erfenis tot dat gedeelte ingekort worden.”(B.W.).

Bij overlijden van hun vader kunnen diens kinderen wat krachtens het huwelijkscontract meer wordt gegeven aan de stiefmoeder dan het beschikbaar gedeelte, tot dat gedeelte DOEN inkorten.
Ga naar Belgische wetgeving in JUSTEL-databanken van Belgisch Staatsblad. Klik voor WetBOEKEN achter ’Juridische aard’. Op afkondigingsdatum vindt u de overige akten. Inzake FEDERALE fiscale wetgeving zie http://www.fisconetplus.be/

Reclame

jefkes
Topic Starter
Berichten: 13

#4 , 12 jan 2009 12:06

De nieuwe echtgenote erft sowieso het vruchtgebruik. Telt de waarde van het vruchtgebruik al mee als haar 1/3 dat ze kan krijgen (er zijn 2 kinderen).
Of erft ze 1/3 van de bezittingen + het vruchtgebruik ?

j.demoor
Berichten: 10360

#5 , 14 jan 2009 13:58

“Art.915bis.§ 1. Niettegenstaande elke andersluidende bepaling verkrijgt de langstlevende echtgenoot het vruchtgebruik van de helft van de goederen van de nalatenschap. § 2. Giften bij akte onder de levenden of bij testament mogen niet tot gevolg hebben dat de langstlevende echtgenoot het vruchtgebruik verliest van het onroerend goed dat bij het openvallen van de nalatenschap het gezin tot voornaamste woning diende en van het daarin aanwezige huisraad...§ 4. Wanneer de langstlevende echtgenoot opkomt samen met erfgenamen aan wie de wet een voorbehouden erfdeel toekent, wordt zijn voorbehouden erfdeel naar evenredigheid toegerekend op dat van de medeërfgenamen en op het beschikbaar gedeelte.§ 5. Van het bepaalde in dit artikel kan worden afgeweken in het geval als bedoeld in artikel 1388, tweede lid.”(Burgerlijk Wetboek).

De loutere toepassing van §1 leidt tot volgende verdeling:
reserve van de tweede echtgenote = 1/2 van de goederen van de nalatenschap in vruchtgebruik.
rest = 1/2 blote eigendom + 1/2 volle eigendom.
beschikbaar deel indien bij overlijden 2 kinderen = (1/2 blote eigendom x 1/3 = 1/6 blote eigendom) plus (1/2 volle eigendom x 1/3 = 1/6 volle eigendom).

De eerststervende kan dan vrij beschikken over (1/6 blote eigendom + 1/6 volle eigendom),ook ten gunste van zijn tweede echtgenote. De twee kinderen erven dan elk de helft van de rest,zijnde elk (1/6 vruchtgebruik + 2/6 blote eigendom).
Ga naar Belgische wetgeving in JUSTEL-databanken van Belgisch Staatsblad. Klik voor WetBOEKEN achter ’Juridische aard’. Op afkondigingsdatum vindt u de overige akten. Inzake FEDERALE fiscale wetgeving zie http://www.fisconetplus.be/

wanton
Berichten: 10073
Locatie: HEIST , bij-den-berg

#6 , 14 jan 2009 14:45

We gaan het niet te ingewikkeld maken hé!
In de meeste nalatenschappen is de gezinswoning het voornaamste en meest waardevolle tegoed. Daarvan heeft de overlevende echtgenoot dus steeds het vruchtgebruik, zelfs als dit meer is dan de wettelijk voorbehouden 50 %.
Daarmee rekening houden heeft gewoonlijk weinig zin , dat leert mij de ervaring.
Jefke , herlees mijn vorig bericht eens.

Groeten.
Ik heb gisteren gezien , ik ken morgen!
Toet-anch-Amon

Terug naar “Erfrecht & Schenkingen”