Meineed, nalatenschap

Olivia1234
Topic Starter
Berichten: 6
Juridisch actief: Nee

Meineed, nalatenschap

#1 , 15 okt 2020 14:01

Hallo, een vraagje ivm meineed bij verdeling nalatenschap.
Mijn zoon heeft gelogen onder ede dat ik de nalatenschap van wijlen echtgenoot niet heb uitbetaald, alsook heel wat verzwijgingen ivm gekregen goederen als zelfs valsheid in geschriften.
Hiervoor heb ik een verzoek meineed ingediend. Hoe verloopt zo een onderzoek en wat kunnen de gevolgen zijn?

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
nicky54
Berichten: 218

#2 , 18 okt 2020 13:48

De partijen bij een boedelbeschrijving die is opgesteld naar aanleiding van een nalatenschap zijn er dan ook toe gehouden om melding te maken, niet alleen van de goederen die tot het vermogen in de strikte zin van de erflater behoren, maar ook van alle goederen die de erflater hen heeft geschonken, ongeacht de omstandigheid dat die schenking wel of niet voor inbreng of inkorting vatbaar was

"ART.226 Strafwetboek : hij aan wie de eed in burgerlijke zaken wordt opgedragen of teruggewezen en die een valse eed aflegt, wordt gestraft met gevangenisstraf van zes maanden tot drie jaar en met geldboete van zesentwintig euro tot tienduizend euro; hij kan bovendien worden veroordeeld tot ontzetting van rechten overeenkomstig artikel 33. Met dezelfde straffen wordt gestraft hij die bij een verzegeling of boedelbeschrijving een valse eed aflegt."
Van meineed kan dus alleen maar sprake zijn wanneer met bedrieglijk opzet of met oogmerk om te schaden de waarheid vervalst werd in een onder eed afgelegde verklaring die in rechte werd opgedragen of teruggewezen in burgerlijke zaken.

Is hieraan voldaan kan strafklacht neergelegd worden bij de politie of rechtstreeks en schriftelijk bij de procureur des Konings.

"ART.792 Burgerlijk Wetboek : de erfgenamen die goederen van de nalatenschap hebben weggemaakt of verborgen gehouden, verliezen de bevoegdheid om de nalatenschap te verwerpen; al verwerpen zij deze, toch blijven zij zuiver erfgenaam, zonder op enig aandeel in de weggemaakte of verborgen gehouden zaken aanspraak kunnen maken."

nicky54
Berichten: 218

#3 , 18 okt 2020 17:20

U heeft reeds een klacht voor meineed ingediend?
Een strafonderzoek zal volgen om na te gaan of inderdaad opzettelijk bepaalde informatie werd achtergehouden.
Er kan dan ook niet genoeg benadrukt worden dat de gevolgen van meineed niet te onderschatten zijn.

Reclame

Olivia1234
Topic Starter
Berichten: 6
Juridisch actief: Nee

#4 , 20 okt 2020 21:28

Dank u wel voor deze info!

Terug naar “Erfrecht & Schenkingen”