Vrijgave van geblokkeerde banktegoeden op derdenrekeningen notarissen.

Vliegende hollander
Topic Starter
Berichten: 69
Juridisch actief: Nee

Vrijgave van geblokkeerde banktegoeden op derdenrekeningen notarissen.

#1 , 13 okt 2020 18:43

In het merendeel van de gevallen worden de banktegoeden van een overledene geblokkeerd op de derdenrekeningen van de notarissen.
De notarissen willen blijkbaar slechts overgaan tot uitbetaling van de banktegoeden wanneer hierover een akkoord bestaat tussen ALLE partijen.

Op grond van welke "wettelijke" bepaling(en) moet hierover een gezamenlijk akkoord bestaan tussen alle partijen ?

Iedere erfgenaam heeft toch sowieso onbetwistbaar recht op zijn rechtmatig aandeel in de erfenis zoals reeds omschreven in de notariële erfrechtverklaring of het notarieel attest van devolutie of erfopvolging zonder dat de andere erfgenamen daarmee unaniem moeten instemmen.

Vanwaar een VERSCHILLENDE behandeling door notarissen in vergelijking met de banken die te goeder trouw wel de banktegoeden vrijgeven op zicht van de erfrechtverklaring in de zin van artikel 1240bis van ons Burgerlijk Wetboek ?

Alle informatie is welkom, waarvoor beste dank aan alle panelleden.

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
basejumper
Berichten: 4628
Locatie: Diest

#2 , 13 okt 2020 21:28

Beste

Bij mijn weten is het doorgaans andersom.
Als bank geven we vrij na ondertekening van alle erfgenamen, of op vraag van een notaris.
Notarissen kunnen vrijgeven binnen eigen bevoegdheid. Ik heb uiteraard geen zicht op het dossier in kwestie. En notarissen zijn ook liever Safe dan sorry. Als er juridische bezwaren zijn, schuldeisers of erfgenamen in buitenland zullen ze bvb voorzichtig zijn.
Uit zelfbeheersing groeit de Kracht.
Zelfkennis brengt ons tot Wijsheid.
Zelfvervolmaking leidt ons tot Schoonheid.

Vliegende hollander
Topic Starter
Berichten: 69
Juridisch actief: Nee

#3 , 14 okt 2020 10:10

Beste Basejumper,
Dank voor de toelichting vanuit de bankwereld !

Het betreft hier vooral een geval waarbij alle erfgenamen kort na een overlijden van een tante een document ondertekend hebben, waarvan zij de juiste draagwijdte alsdan niet hadden beseft, doch waarbij
1, De notaris als "notaris-vereffenaar aangeduid werd;
2. De toestemming aan de notaris gaven om de banktegoeden over te boeken van de verschillende bankrekeningen van de overledene naar een "geblokkeerde derdenrekening" ten name van het notariskantoor.

Er is naderhand een discussie onder de erfgenamen ontstaan omdat er schenkingen als "voorschot op erfenis" werden verzwegen en die de begunstigden niet willen inbrengen.

De benadeelde erfgenamen hebben hun testamentair aandeel van het niet-betwiste deel van de banktegoeden opgevraagd bij de notaris (om zodoende de zeer hoge erfbelasting te kunnen betalen), maar de notaris wil dit niet uitvoeren en eist zonder wettige motivering het akkoord van alle erfgenamen.

In feite hadden we gaarne de toepasselijke "wetgeving" gevonden die de notariële weigering in rechte afdoende staven.

Door het feit dat het notariaat weigert het rechtmatig deel van de banktegoeden uit te betalen of voor te schieten, moeten de erfgenamen nu wel reeds de torenhoge erfbelasting en de hoge notariskosten zelf voorschieten (= invullen aangifte nalatenschap, attest erfopvolging, neerlegging handgeschreven testament, enz...), terwijl ze van de erfenis nog geen eurocent hebben gezien ! Daarnaast is er ook nog het ereloon van de tussenkomende advocaten.

Dit valt toch allemaal uiterst moeilijk te begrijpen..............

In zo'n gevallen komt de erfenis van een tante immers over als een vergiftigd geschenk.

Reclame

Terug naar “Erfrecht & Schenkingen”