Ingewikkelde erfeniskwestie

Koala14
Topic Starter
Berichten: 1
Juridisch actief: Nee

Ingewikkelde erfeniskwestie

#1 , 03 dec 2019 20:37

Beste,
Onlangs overleed mijn vader. Ivm de nalatenschap is er geen testament aanwezig. De verdeling ivm het woonhuis blijkt een ingewikkelde zaak te worden. Mijn vader kreeg 2 kinderen bij zijn eerste vrouw welke een eigen woning bezat waarin ze woonden. Toen deze stierf, erfden de 2 kinderen het huis, vader kreeg hierover het vruchtgebruik. Enkele jaren later hertrouwde hij en kreeg nog een kind. In de loop der jaren werd het huis grondig verbouwd en uitgebreid. Jaren later volgde een scheiding van zijn tweede vrouw.

De oudste van de 3 regelde tot nog toe bijna alles ivm notaris ed.
Ondertussen werd ter ondertekening een erfopvolging rondgedeeld, zonder enig contact met de dienstdoende notaris, waaruit moet blijken dat de 2 oudsten elk een halfdeel van de woning erven, de jongste niets.

Kan dit kloppen en wat is jullie advies voor mijn jongste halfbroer eventueel?

Mvg

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
Thomas Morus
Berichten: 5936
Juridisch actief: Nee
Locatie: Utopia

#2 , 03 dec 2019 20:43

Het klopt!
Het huis was van de eerste echtgenote.
Die had twee kinderen en zij hebben het huis geërfd in blote eigendom toen hun moeder overleed.
Nu is de vruchtgebruiker (hun vader) overleden en daardoor worden ze volgens de wet volle eigenaars.

Verder: Voor verbeteringswerken die een vruchtgebruiker uitvoert, teneinde zijn genot te maximaliseren voorziet het Burgerlijk Wetboek dat de vruchtgebruiker voor dergelijke verbeteringswerken geen vergoeding mag vragen van de blote eigenaar bij het einde van het vruchtgebruik.
Laatst gewijzigd door Thomas Morus op 03 dec 2019 20:49, 2 keer totaal gewijzigd.
WIJSHEID IS EEN VERHEFFENDE VORM VAN INTELLIGENTIE

eylis
Berichten: 8842

#3 , 03 dec 2019 20:45

Het klopt: vader had woning in vruchtgebruik. Naakte eigenaars zijn de 2 zonen. De 3e zoon werd geboren uit huwelijk met 2e vrouw. die zoon is dus geen mede-eigenaar. Vruchtgebruik dooft uit na overlijden van vader. Huis gaat in volle eigendom naar de 2 eerste zonen.

Een andere zaak is natuurlijk alle verbouwingen die aan de woning zijn gebeurd tijdens het tweeds huwelijk. Dan zou de 3e zoon moeten kunnen bewijzen dat er gelden uit te gemeenschap van het tweede huwelijk zijn gebruikt die de waarde van de woning te verhogen. Maar die gelden zijn dan ook weer voor de helft van de moeder én voor de helft van de vader, waardoor die helft weer voor een deel naar de eerste 2 zonen gaat en een deel naar de derde zoon.
Zet er misschien best een notaris aan om alles uit te zoeken.

Reclame

Terug naar “Erfrecht & Schenkingen”