Erfenis : overzetten bankrekeningen

ludodd
Topic Starter
Berichten: 20

Erfenis : overzetten bankrekeningen

#1 , 07 aug 2019 19:21

Vader overleden. Moeder en 2 volwassen kinderen (erfgenamen). Bankrekening ouders op beider naam. Geen huwelijkscontract. De bank geeft aan dat langstlevende echtgenote nieuwe bankrekening moet openen en dat de 2 kinderen een bankrekening openen op naam van onverdeeldheid familie x, dit om te vermijden dat bij overlijden moeder een 2de maal erfbelasting dient betaald te worden. Mijn vraag : dienen de kinderen bij dezelfde bank dergelijke rekening te openen of hebben zij vrije keuze van bank? En wat als alle partijen (moeder en 2 kinderen) de tegoeden cash willen ontvangen om in de "zwarte kous" te steken? Brengt toch geen intrest op en bovendien moet je nog kosten betalen aan de bank.

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
berenod
Berichten: 942

#2 , 07 aug 2019 20:14

Ik dacht dat dubbel betalen nu niet meer kon.

Vroeger werd nogal eens bij een gemeenschappelijke rekening gewoonweg de naam van de overledene geschrapt, waardoor het lijkt alsof het volledige bedrag door moeder geërfd wordt, waarna zij dan de helft naar de kinderen overschrijft. Inderdaad risico op twee maal successierechten betalen.

Tegenwoordig wordt de gemeenschappelijke rekening automatisch geblokkeerd bij overlijden van een van de titularissen (en na verdeling volledig afgesloten), en moet moeder een nieuwe rekening openen.
Wanneer dan later de akte (of attest) van erfopvolging komt, gaat er (in jullie geval) 50% van de tegoeden op de gemeenschappelijke rekening naar de nieuwe rekening van moeder en 25% naar elk van de twee kinderen.

Op die manier kan er nooit op een te groot bedrag voor moeder successierechten berekend worden.

Bij welke banken dat die rekeningen van de kinderen zijn maakt per definitie niet uit, wel kijken naar met welk statuut de kinderen zelf gehuwd of samenwonend zijn.
Het kan dan wel belangrijk zijn dat de erfenis terechtkomt op een rekening die alleen op naam van het het erfgerechtigd kind staat en niet op een gemeenschappelijk rekening van dat kind en zijn/haar partner.

Ter info, sowieso zijn de eerste 50,000€ roerende goederen (dus het totaal van geld, inboedel, wagen, ...) vrijgesteld van successierechten voor moeder.

Cash, zou niet weten waarvoor? Brengt geen interest op, maar in een koud is toch ook al wel wat uit de mode, gezien dat je sowieso al geen grote aankopen meer kan doen met cash.

basejumper
Berichten: 4615
Locatie: Diest

#3 , 10 aug 2019 14:19

Toch wel opmerken dat bestaande rekening op echtgenoten in overgrote deel van de gevallen inderdaad nog wordt omgevormd naar rekening op naam langstlevende. Dit omwille van praktische beslommeringen (nieuwe bankkaarten, codes, PC Banking, domiciliëringen, pensioenstortingen, doorlopende opdrachten...)
En geijkte manier is enerzijds rekeningen op naam langstlevende (stuk in volle eigendom = deel langstlevende) en stuk op rekeningen naakte eigendom - vruchtgebruik (deel erfenis). Een cash uitbetaling kan natuurlijk niet in systeem naakte eigendom - vruchtgebruik. Bank zal altijd eerst op rekening boeken. Nadien doen de eigenaars van die rekeningen hun zin daarmee. als zij het willen afhalen in cash, dan kan dat. Alleen zal voor de rekening naakte eigendom-vruchtgebruik de handtekening van ALLE partijen nodig zijn..
Uit zelfbeheersing groeit de Kracht.
Zelfkennis brengt ons tot Wijsheid.
Zelfvervolmaking leidt ons tot Schoonheid.

Reclame

Terug naar “Erfrecht & Schenkingen”