voorlezen volledig testament

stefanie1975
Topic Starter
Berichten: 1
Juridisch actief: Nee

voorlezen volledig testament

#1 , 18 jun 2019 19:14

Wij zitten in volgende situatie: broer en zus, beide ouders leven nog. De zus trekt zich eigenlijk van de familie niets meer aan en leeft in onmin met de ouders, komt dus ook niet meer op bezoek. De broer doet alles voor de ouders, elke week op bezoek, boodschappen, klusjes etc. Nu willen de ouders een testament opstellen waarbij de zoon bevoordeeld wordt tegenover de dochter. Zij stellen zelf voor dat bij het overlijden van een van de ouders de volledige nalatenschap naar de langstlevende partner gaat (dit is mogelijk aangezien ze een keuzebeding in het huwelijkscontract hebben staan). Bij overlijden van de langstlevende willen ze dat enkel het reservatair gedeelte naar de dochter gaat en het reservatair gedeelte plus het vrije gedeelte naar de zoon. Klopt het dat bij overlijden van de eerste ouder, het volledige testament wordt voorgelezen? maw: komt de dochter bij het overlijden van de eerste ouder al te weten wat er zal gebeuren met de erfenis na het overlijden van de tweede ouder? Of wordt er bij het overlijden van de eerste ouder gewoon melding gemaakt dat de hele erfenis naar de langstlevende ouder gaat die er dan vrij over kan beschikken? Waarna pas bij het overlijden van de tweede ouder de verdeling onder de kinderen gebeurt? Het is niet ondenkbaar dat als de dochter bij het overlijden van ouder 1 te weten komt dat driekwart van de erfenis naar de zoon zal gaan, zij de langstlevende ouder zal tiraniseren. Alvast bedankt

Edgar W.
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Ben je op zoek naar een gespecialiseerde advocaat? Jureca helpt jou aan de juiste advocaat. Klik hier voor een gratis intake.
basejumper
Berichten: 3463
Locatie: Diest

#2 , 19 jun 2019 15:09

En wie bent u? Want ik vermoed dat u met de nickname stefanie niet de broer bent? Wat is uw belang in dit dossier?
Uit zelfbeheersing groeit de Kracht.
Zelfkennis brengt ons tot Wijsheid.
Zelfvervolmaking leidt ons tot Schoonheid.

B.Debuck
Berichten: 325
Juridisch actief: Nee

#3 , 19 jun 2019 16:04

Best met bovenstaand dossier naar de notaris gaan en polsen wat de ouders wensen te doen. de erfenis laten overgaan naar de LLE is fiscaal de meest onvriendelijke manier om dit probleem op te lossen.

Reclame

Terug naar “Erfrecht & Schenkingen”