gedeeld vruchtgebruik / huurder

derecho
Topic Starter
Berichten: 2
Juridisch actief: Nee

gedeeld vruchtgebruik / huurder

#1 , 24 apr 2019 22:11

hey allen,

Ik zit al een hele tijd hier mee te lezen, op zoek naar een uitweg voor een complexe situatie, maar vooralsnog heb ik het gehoopte antwoord nog niet gevonden. (misschien ligt het wel aan verkeerde zoektermen). Dus bij deze een nieuw onderwerp.

Situatie is als volgt. Samengesteld gezin: Vader + moeder hebben 2 kinderen, vader is overleden, moeder is nieuwe relatie aangegaan met nieuwe partner(stiefvader), die vervolgens gaat inwonen in de gezinswoning. Ze zijn nooit getrouwd. Moeder komt vervolgens te overlijden. Bij het openvallen van de erfenis zijn de 2 kinderen blote eigenaar van de gezinswoning, maar heeft de stiefvader een vruchtgebruik op de halve gezinswoning.

Een paar maand naar het overlijden van moeder, leert stiefvader een nieuwe partner kennen, en ze komt inwonen bij hem in de gezinswoning. Intussen verzuurt de relatie tussen stiefvader en 2 kinderen, en wordt een 3-6-9 huurcontract opgemaakt voor de "halve" gezinswoning.

Ettelijke jaren later geeft de stiefvader opzeg voor de huur. Na het verstrijken van de opzegperiod van 3 maand, heeft hij nog meer tijd nodig om alles te verhuizen. Na de 3 maanden de 2 kinderen hebben kort via email gezegd dat hij alle tijd mag gebruiken die hij nodig heeft om te verhuizen, ervan uitgaande dat dit slechts een kwestie van weken zou zijn. (hier zijn we helaas in de fout gegaan).

Intussen zijn we bijna 6 maanden later en heeft hij nog steeds de sleutels in zijn bezit en is hij nog steeds aan het verhuizen. Hij betaalt elke maand een huurbedrag, maar nooit op een regelmatig tijdstip en ook niet zonder (telefonische) herinneringen. Hij gaat ervan uit dat als hij huur betaalt, hij dan ook een contract heeft (klopt dit?, en wat zijn de implicaties voor de huurinkomsten op belastingsgebied?) Hij beantwoord de vragen mbt een defitnieve verhuisdatum vaag via email, ("ik heb nog 2 dagen nodig", "ik laat volgende week iets weten over de sleuteloverdracht"). Maar steeds worden deze termijnen overschreden. We proberen met de grootste moeite vriendelijk te blijven, maar na bijna 6 maanden later zijn we het grondig beu om zo aan het lijntje te worden gehouden, en de relatie wordt elke maand meer gespannen.

Nu is de vraag. Hoe kunnen we hem schriftelijk onder druk zetten om de woning te verlaten en de sleutels over te dragen, zodat we tot de voorbereiding tot verkoop (en afkopen vruchtgebruik op halve eigendom) kunnen treffen? We zijn op zoek naar een oplossing voor deze knagende onzekerheid. Tenzij noodzakelijk, willen we een procedure via vrederechter vermijden. Door de complexiteit "vruchtgebruiker" + "huurder" = zelfde persoon, willen we geen fouten maken die ons achteraf zwaar kunnen vallen, indien het voor de vrederechter komt.

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
asperger
Berichten: 6497
Juridisch actief: Nee
Locatie: Lier

#2 , 24 apr 2019 22:36

Heeft uw stiefvader de huur schriftelijk opgezegd?
Zo ja dan gelden de wettelijke termijnen.
Zo neen dan staat u nergens.
"Politici verkiezen echter liever de bedenkelijke heldenstatus van betweter te belichamen tegenover die van de minus habens." (Victor Dauginet in "Het belaste land", pagina 72)

derecho
Topic Starter
Berichten: 2
Juridisch actief: Nee

#3 , 25 apr 2019 09:39

Bedankt voor je antwoord.
Ja, hij heeft het huurcontract per aangetekende zending opgezegd. Ik begrijp dat de wettelijke termen van kracht zijn, maar we zijn op zoek naar inspiratie om hem vrijwillig (of onder lichte druk :mrgreen: )te doen vertrekken, zonder een lange (waarschijnlijk beschadigende) procedure op te starten bij de vrederechter.

Reclame

LennieK
Berichten: 1858
Juridisch actief: Nee

#4 , 25 apr 2019 14:12

tjah, dan schiet er niet veel over hoor.

Hem helpen verhuizen? Een paar weekends spullen heen en weer slepen en je bent er van af.

Hem eens duiden op het feit dat hij een mooie zakcent zal overhouden aan de verkoop?

Terug naar “Erfrecht & Schenkingen”