ontervingsstrategie via levensverzekering

SylvieVdL
Topic Starter
Berichten: 1

ontervingsstrategie via levensverzekering

#1 , 20 aug 2010 14:07

Beste,

Mijn vader is overleden in 2007. Hij laat enkele waardeloze stukken na (buro, oude computer,..). Zijn hele vermogen (110.000 euro) heeft hij in een levensverzekering gestopt die uitgekeerd zal worden voor 40% aan zijn laatste partner en haar kinderen en 60% aan 1 van de 4 kinderen die hij had uit zijn huwelijk.
Op deze manier worden dus 3 kinderen onterfd. Nu las ik op jullie site dat "de premies van de levensverzekering in verhouding moeten staan tot het vermogen van de overledene". Wil dit zeggen dat de discrepantie in waarde tussen de nalatenschap (waardeloze prullaria) en de levensverzekering, grond is om dit aan te vechten. Zo ja, kent u precedenten/zaken in deze?

Hartelijk dank voor elke info.

Winston
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Winston begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
jojan
Berichten: 739

#2 , 20 aug 2010 14:24

info over de uitspraak van het Grondwettelijk Hof kan u hier vinden.

http://netto.tijd.be/geld_en_gezin/verz ... 6-1629.art" onclick="window.open(this.href);return false;

"In een arrest van eind juni (2008) sluit het Grondwettelijk Hof nu het achterpoortje. De truuk met de levensverzekering kan ertoe leiden dat kinderen 'in werkelijkheid worden onterfd,' zegt het Hof. Jaren geleden was een levensverzekering nog een 'daad van normale voorzorg', zegt het Hof, maar dat is nu niet altijd meer het geval. 'Sommige verzekeringsproducten zijn echte financiële beleggingsinstrumenten geworden waarbij aanzienlijke spaartegoeden worden gemobiliseerd.' Het deel van de erfenis dat voorbehouden is voor de kinderen, kan daardoor 'ernstig worden aangetast'.

Het Grondwettelijk Hof sprak zich uit omdat het Hof van Beroep van Gent een prejudiciële vraag stelde over levensverzekeringen waarbij de premies worden gebruikt om te beleggen in aandelen en obligaties. Is het niet discriminerend, vroegen de Gentse raadsheren, dat zo'n aandelen en obligaties buiten de erfenis vallen, terwijl aandelen en obligaties die je gewoon hebt gekocht, wel in de erfenis vallen?
Ja, dat is discriminerend, antwoordde dus het Grondwettelijk Hof. De erfenisregels gelden wel degelijk als de levensverzekering gezien wordt als een beleggingsproduct. De facto kan het uitgekeerde kapitaal van een levensverzekering dus in de erfenis vallen."

Creatief
Berichten: 2521

#3 , 20 aug 2010 14:38

Hier heb je meer uitgbreide info. Je moet wel onderscheid maken tussen een levensverzekering en beleggingsverzekering.
Meer uitgebreide info vind je op:

http://www.berquinnotarissen.be/pdfs/on ... vensvn.pdf" onclick="window.open(this.href);return false;

Reclame

angie1669
Berichten: 5

#4 , 20 aug 2010 17:01

ook al ben je zeker dat een deel van de erfenis 'verdwenen' is, stel dat dit via een levensverzekering of belegginsverzekering aan andere (eveneens wettige) erfgenamen werd toebedeeld, hoe kom je dan te weten of die verzekering er was ja dan neen? Waar of bij wie kan je als ergenaam deze informatie opvragen? Moet je dan elke bank/verzekeraar apart aanschrijven????
Thx,
Angie

Creatief
Berichten: 2521

#5 , 20 aug 2010 18:43

Angie, alle polissen, gelden, roerende en onrroerende goederen worden vermeld in de aangifte voor de successierechten. Je zal het vlug achterhalen wanneer je je reservatair erfdeel niet hebt gekregen.

wanton
Berichten: 10076
Locatie: HEIST , bij-den-berg

#6 , 20 aug 2010 19:48

Sylvie ,
op basis van het arrest van het Grondwettelijk hof dd 26 juni 2008 ( nr 96/2008) kan jij inkorting vragen. Wanneer het gaat om een gemengde levensverzekeringsovereenkomst van het type Tak 21 of Tak 23 , kan een benadeelde reservataire erfgenaam zich beroepen op zijn erfrechterlijke reserve. Daarbij komt de opbrengst van de verzekering gewoon in de pot en wordt die wettelijk verdeeld.
Concreet zal uw vader 1/4 kunnen geven aan zijn partner en haar kinderen samen , maar de vier kinderen verdelen netjes 75 %.
De nieuwsoortige beleggingen worden door dit arrest behandeld als gewone spaarverrichtingen , aandelen of obligaties. Het hof viseerde alle financiële producten in een verzekeringskleedje. De werkwijze met een klassieke verzekering , waarbij elk jaar een bepaalde premie werd gestort , blijft evenwel geldig.

Samen met uw broers/zussen vraagt U bij de notaris de inkorting van die spaarverzekering, zodat U uw rechtmatig erfdeel kunt bekomen.
Ik heb gisteren gezien , ik ken morgen!
Toet-anch-Amon

angie1669
Berichten: 5

#7 , 20 aug 2010 21:31

creatief,

bedankt voor je antwoord. Als ik het goed begrijp, moeten de erfgenamen zelf een aangifte van successierechten opstellen. Meestal neemt men daarvoor een specialist ter zake onder de arm (bijvoorbeeld notaris). Maar wat als één van de erfgenamen een (onterecht) verkregen voordeel niet aangeeft aan de successierechten? Dan kan de notaris/staat dit toch ook niet weten?
Mvg
Angie

Creatief
Berichten: 2521

#8 , 20 aug 2010 21:36

@ Angie

Het antwoord vind je grotendeels in onderstaand topic:

http://www.juridischforum.be/forum/view ... 52&t=13641" onclick="window.open(this.href);return false;

En voor alle zekerheid ga je eens enkele maanden, of na 1 of twee jaar eens een kopietje van de aangifte en berekening vragen bij de registratie.
Laatst gewijzigd door Creatief op 20 aug 2010 21:44, 1 keer totaal gewijzigd.

Creatief
Berichten: 2521

#9 , 20 aug 2010 21:41

@SyvlieVdt

De meeste particulieren kennen het onderscheid niet tussen een "levensverzekering" en een "belegginsverzekering" van het soort tak21 of tak 23 met aanduiding van begunstigde.

In onderstaande link wordt het verschil haarfijn uitgelegd. De verdiensteljke website heeft zijn naam niet gestolen:

http://www.polis23.net/nl/NL/node/144" onclick="window.open(this.href);return false;

Groeten

Creatief

Terug naar “Erfrecht & Schenkingen”