Overlijden moeder

demonen
Topic Starter
Berichten: 248

Overlijden moeder

#1 , 08 jul 2024 12:25

Ongeveer 2 jaar geleden kreeg mijn moeder het palliatief statuut en ik heb toen een afspraak gehad met een notaris die mij zei dat ik na het overlijden de overlijdensakte moest binnenbrengen. Moeder heeft nog 2 jaar geleefd en vandaag ben ik naar het notariaat geweest om de overlijdensakte af te geven. Daar kreeg ik geen afspraak met de notaris maar met een jurist die erfenissen afhandeld. De secretaresse kon mij niet antwoorden waarom. Ben ik misschien onterfd of is dit de normale procedure? Opmerking: mijn moeder is officieel dement verklaard in februari 2015 maar de geriater dachtt dat ze al minstens 2 j eerder dementerend was. In die tijd woonde haar kleinzoon in die ze pas voor het eerst zag toen die 18 jaar was en kwam inwonen (gedurende 2,5 jaar). Die gast was toen reeds drugverslaafd en heeft ondertussen een zeer zwaar strafregister. Ik heb schrik dat hij in die periode met mijn moeder naar een notaris is getrokken om mij te onterven. In die periode had hij een zeer grote invloed op haar!

Inazuma
Berichten: 9919
Juridisch actief: Nee
Contacteer: Website Twitter

#2 , 08 jul 2024 15:55

Mijn deelneming

Niet abnormaal dezer dagen dat je de notaris niet te zien krijgt als je "naar de notaris gaat"
Die krijg je vaak enkel nog te zien bij het officieel ondertekenen van aktes etc
Praktische afhandeling gebeurt door personeel vh kantoor


Onterven kan niet meer, uw moeder kon nog maar over 50% van haar nalatenschap zelf beschikken.
50% is gereserveerd voor de kinderen

Thomas_A
Berichten: 2533
Juridisch actief: Nee

#3 , 08 jul 2024 19:56

Een notariskantoor is niet meer een notaris met een klerk maar een kleine KMO. De notaris draagt die titel, maar de juristen die daar werken zijn net zo goed afgestudeerd in de rechten en in het notariaat.

Als iedereen die een afspraak wil erop staat enkel met de notaris zelf te praten, zitten er daar 5 met de vingers te draaien terwijl iedereen klaagt dat dat het lang duurt voor hij een afspraak krijgt.

Reclame

basejumper
Berichten: 4706
Locatie: Diest

#4 , 08 jul 2024 22:14

Zoals Thomas terecht stelt : veel notariaten zijn intussen associaties met dikwijls 2 of 3 notarissen en 10-15 medewerkers. En velen van die medewerkers zijn gespecialiseerd in een specifiek domein ( vennootschapsrecht, familiaal recht, erfrecht, vastgoed recht…. ) Het zijn bekwame adviseurs die een groot deel van het klanten contact en dossier voorbereiding waarnemen. De notaris(sen) tekenen vooral de akten en verzorgen de relaties met top klanten ( eigenaars van veel goederen, grote vennootschappen… )
Uit zelfbeheersing groeit de Kracht.
Zelfkennis brengt ons tot Wijsheid.
Zelfvervolmaking leidt ons tot Schoonheid.

Terug naar “Erfrecht & Schenkingen”