Betwisten testament

jurist1975
Topic Starter
Berichten: 1
Juridisch actief: Nee

Betwisten testament

#1 , 30 nov 2022 22:07

Hallo,

Een familielid wilt het testament waarbij deze benadeeld werd tot op haar minimum erfdeel dat mijn moeder heeft laten opmaken bij een notaris aanvechten voor de rechtbank en als motivatie haalt deze aan dat er ongezondheid van geest was. Ze wist zaken als geen ander, had een ongelooflijk geheugen en er is nooit een diagnose gesteld geweest van dementie of alzheimer. Is er een kans dat dit testament vernietigd wordt door een rechtbank?

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
LeenW
Berichten: 12839

#2 , 30 nov 2022 22:14

Wie eist, moet bewijzen.

basejumper
Berichten: 4625
Locatie: Diest

#3 , 01 dec 2022 17:25

Beste

Was dit een eigenhandig geschreven testament of opgemaakt bij een notaris. In elk geval moet eisende partij bewijzen van haar stelling aandragen, En indien een notaris betrokken is het uitgangspunt dat een notaris geen testament aanvaardt van iemand die niet lucide meer is.
Uit zelfbeheersing groeit de Kracht.
Zelfkennis brengt ons tot Wijsheid.
Zelfvervolmaking leidt ons tot Schoonheid.

Reclame

Franciscus
Berichten: 38600

#4 , 01 dec 2022 20:18

En meestal zullen er bij notaris zelfs nog twee niet familieleden als extra getuigen optreden net om dat element te kunnen weerleggen.

Toen ik lasthebber was van een aangetrouwde nicht had die besloten een nieuw testament te maken - toen ik mocht binnenkomen bleek een van de extra getuigen een gespecialiseerde verpleegkundige te zijn in de geriatrie.
Enkele weken daarna is aangetrouwde nicht overleden en stopte mijn opdrachten o.a. verkoop van haar appartementen compromissen waren al getekend maar dan waren het haar nichten die de verkopen akten verder diende te ondertekenen.

Terug naar “Erfrecht & Schenkingen”