Dit forum is geen vervanging voor professioneel juridisch advies. Raadpleeg steeds een erkend raadsman of vakspecialist. De redactie van dit forum is niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou voortvloeien uit berichten geplaatst op dit forum. Lees onze forum-regels. Is dit uw eerste bezoek ? Lees dan even onze handleiding.
Do72
Topic Starter
Berichten: 1
Juridisch actief: Nee

Compromis en overlijden

#1 , 1 week 1 dag geleden (08 nov 2018 19:46)

Man en vrouw zijn getrouwd. Man heeft 3 kinderen uit vorig huwelijk. Huis staat op naam man. Er is compromis getekend om deze gezinswoonst te verkopen. Tevens werd compromis getekend voor aankoop nieuw huis.
Na 14 dagen overlijdt man door zelfdoding. Kan vrouw in de woning blijven gezien haar vruchtgebruik? Of moet de verkoop doorgaan?
Op wat hebben de kinderen recht? Wat met aankoop nieuwe woonst?
Kunnen kinderen haar verplichten om haar vruchtgebruik te verkopen?

Thomas Morus
Berichten: 1503
Juridisch actief: Nee
Locatie: Utopia

#2 , 1 week 1 dag geleden (08 nov 2018 19:59)

De contractuele verplichtingen van een overledene lopen verder in hoofde van zijn erfgenamen.
De compromis blijft dus geldig en is afdwingbaar door de koper.
De compromis van de aankoop van een nieuwe woning blijft eveneens geldig.

Uiteraard kunnen de erfgenamen trachten te onderhandelen met de koper/verkoper om een oplossing uit te werken die hun beter bevalt.

Indien de verkoop van de woning niet kan worden teruggedraaid kan de vrouw er niet blijven wonen. Men kan geen vruchtgebruik hebben van iets waarvan de volle eigendom werd verkocht.

Indien er geen wilsbeschikking is erven de drie kinderen als wettige erfgenamen de nalatenschap in blote eigendom. De echtgenote verwerft levenslang vruchtgebruik van diezelfde nalatenschap.

Wat er juist in de nalatenschap van de man valt hangt onder meer af van het huwelijkscontract, vorige erfenissen, ontvangen en gedane schenkingen, ...
Mooie woorden zijn niet altijd waar en ware woorden zijn niet altijd mooi.
Verschil trolleybus en politicus: een trolleybus stopt als ze de draad kwijt is.

Reclame

Terug naar “Erfrecht & Schenkingen”