wie erft geld van bankrekening

lydi
Topic Starter
Berichten: 50

wie erft geld van bankrekening

#1 , 18 sep 2008 16:22

Bijv. een koppel , de man sterft , koppel heeft gezamelijke bankrekening , de bankrekening wordt geblokkeerd.
Koppel heeft een testament waarin staat dat alles voor de langslevende is.
ALs de erfenis wordt vrijgegeven , wie erft dan de helft van het geld op de bankrekening als er kinderen zijn uit een ander huwelijk?

Winston
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Winston begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
wanton
Berichten: 10075
Locatie: HEIST , bij-den-berg

#2 , 18 sep 2008 17:33

Als er kinderen zijn uit een vorig huwelijk , kan er geen testament gemaakt worden dat de langstlevende alles heeft.
Indien de ouder van die kinderen overlijdt , bekomen die kinderen de blote eigendom van de helft van de tegoeden van de gezamenlijke bankrekening. Het vruchtgebruik of de intrest gaat naar de overlevende echtgenoot, die de andere helft behoudt.
Ik heb gisteren gezien , ik ken morgen!
Toet-anch-Amon

astara
Berichten: 11

#3 , 19 sep 2008 13:10

En wat als men bv alle tegoeden reeds voor de dood van bv man of vrouw op een spaarrekening plaatst op naam van de minderjarige kinderen van het tweede huwelijk? Men heeft dan wel een bepaalde voogdij tot de meerderjarigheid, maar in principe is dit toch geld van de kinderen uit het tweede huwelijk daar de rekening op hun naam staat?

Reclame

wanton
Berichten: 10075
Locatie: HEIST , bij-den-berg

#4 , 19 sep 2008 14:09

Indien de ouders kleine bedragen op een spaarrekening zetten tgv de verjaardag of nieuwjaar , is dit eigendom van de kinderen.
Maar als zomaar ineens grote bedragen worden overgeschreven kan dit geïnterpreteerd worden als zijnde een schenking. Daar kunnen de kinderen uit het eerste huwelijk eventueel inkorting op vragen , waardoor zij hiervan een deel kunnen bekomen. Schenkingen , zelfs van jaren geleden , tellen mee om het voorbehouden deel van de kinderen te bepalen.
Ik heb gisteren gezien , ik ken morgen!
Toet-anch-Amon

lydi
Topic Starter
Berichten: 50

#5 , 19 sep 2008 16:31

ALs ik het goed begrijp : die blote eigendom van de helft van de tegoeden van de gezamenlijke rekening heeft de langstlevende het vruchtgebruik .
DUs met andere woorden als de bankrekening wordt vrijgegeven is het geld dat op de rekening staat voor de overlevende??
En als die overlevende al het geld opmaakt dan hebben de kinderen toch niets?
Of versta ik dit niet goed?
Graag antwoord a.u.b.

wanton
Berichten: 10075
Locatie: HEIST , bij-den-berg

#6 , 19 sep 2008 17:47

Het geld van de gezamenlijke bankrekening wordt ( zou moeten) verdeeld in twee .
De ene helft blijft van de overlevende echtgenoot, en die kan er vrij over beschikken.
De andere helft wordt in blote eigendom van alle kinderen van de overledene, ieder voor een gelijk deel. Het vruchtgebruik hiervan , nl. de intrest , komt toe aan de overlevende partner. Dit heeft voor gevolg dat geen van beiden beschikking heeft over het geld om daar iets mee te doen. Praktisch gebeurt het zo : het geld wordt op een geblokkeerde rekening gezet op naam van de kinderen , met de bepaling dat de intresten aan de overlevende moeten worden betaald. Deze blokkering stopt slechts bij het overlijden van de tweede echtgenoot. Dan kunnen de kinderen vrij beschikken over die gelden.
Ik heb gisteren gezien , ik ken morgen!
Toet-anch-Amon

lydi
Topic Starter
Berichten: 50

#7 , 19 sep 2008 17:53

Amaai zeg ! dan moet ik daar dringend iets aan gaan doen, want dat kan niet volgens mij . Het geld waar ge zelf voor gewerkt hebt en dan er niet aan kunnen?
Of bijv. als de kinderen zeggen : ik wil mijn deel of ik moet uw geld niet hebben(??)

Kan dit dan vermeden worden met het tontine kontrakt?

Bedankt!

wolf2
Berichten: 2071

#8 , 19 sep 2008 21:59

Een tontinebeding (eigenlijk beding van aanwas) komt in de praktijk niet voor roerende goederen zoals geld. Voor huizen bestaat het wel, maar in Vlaandren is dat een dure keuze geworden sinds de vrijstelling van erfenisrechten op de gezinswoning.

Wie niet wil dat zijn kinderen iets krijgen bij het eerste overlijden, moet er voor zorgen dat zo veel mogelijk in de gemeenschap zit en dan een verblijvingsbeding voorzien in het huwelijkcontract (of een keuzebeding; al dan niet "met last").

j.demoor
Berichten: 10360

#9 , 20 sep 2008 10:20

Ik ga ervan uit dat ‘koppel’ = echtpaar,zonder huwelijkscontract en zonder gemeenschappelijke kinderen.

Bij vooroverlijden van de echtgenoot zonder kinderen,krijgt het testament volle uitwerking.

Bij vooroverlijden van de echtgenoot met eigen kinderen geldt : “Art.913.De giften, hetzij bij akten onder de levenden, hetzij bij testament, mogen de helft van de goederen van de beschikker niet overschrijden, indien hij bij zijn overlijden slechts één kind achterlaat; een derde, indien hij twee kinderen achterlaat; een vierde, indien hij er drie of meer achterlaat....Art.920.Beschikkingen, hetzij onder de levenden, hetzij ter zake des doods, die het beschikbaar gedeelte overschrijden, kunnen na het openvallen van de erfenis tot dat gedeelte ingekort worden.”(B.W.).

Die kinderen kunnen de blote eigendom die bij testament aan de langstlevende echtgenoot geschonken werd tot het beschikbaar deel doen inkorten.
Ga naar Belgische wetgeving in JUSTEL-databanken van Belgisch Staatsblad. Klik voor WetBOEKEN achter ’Juridische aard’. Op afkondigingsdatum vindt u de overige akten. Inzake FEDERALE fiscale wetgeving zie http://www.fisconetplus.be/

Terug naar “Erfrecht & Schenkingen”