bedrog door één van de erfgenamen

inana
Topic Starter
Berichten: 7
Locatie: provincie antwerpen

bedrog door één van de erfgenamen

#1 , 28 aug 2013 09:49

Mijn moeder en haar vele broers & zussen zijn erfgenamen na de dood van haar moeder. De overledene bezat twee onroerende goederen, dewelke nu verkocht zouden worden.

Omdat een erfgenaam A interesse had om één van de onroerende goederen te kopen, werd besloten (door notaris voorgesteld) een objectieve schatting te laten gebeuren.
Nu heeft erfgenaam B (nota bene dus de verwant van A) extra schatters ingeschakeld. Bovendien heeft B zelfs een schatting aangepast naar eigen wens (nl een hoger bedrag). B heeft ook de huurders, zonder medeweten van de andere erfgenamen, hun opzeg laten doen.
Erfgenaam A ging zonder medeweten van het bedrog akkoord met de aankoop volgens het gemiddelde. Toen bleek dat één van de schattingen verzonnen was en het dus om bedrog bleek te gaan, zag A af van de koop van het goed (met recht, natuurlijk). De berekening van het correcte gemiddelde, en het voorstel van A om voor de correcte prijs te kopen, wordt geweigerd door B.

Uiteindelijk kost, door de beslissingen van A, het goed nu aan alle erfgenamen geld: de huurders zijn immers al weg en de kosten van het goed komen nog steeds op de erfgenamen terecht, hoewel het goed voor een objectieve prijs verkocht had kunnen worden, zoals oorspronkelijk de bedoeling was toen men de schatter(s!) liet komen.

Mijn vraag is nu of mijn moeder (en eventueel andere broers en zussen) beter af is om naar de vrederechter te stappen, of welke stappen zij best onderneemt. Is er in feite iets dat zij kunnen doen?

Winston
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Winston begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
Creatief
Berichten: 2521

#2 , 28 aug 2013 14:18

De algemene regel is dat de vrederechter bevoegd is voor de burgerlijke en handelszaken waarvan het bedrag van de vordering niet hoger is dan1.860 EUR, behalve die zaken welke door de wet specifiek aan een andere rechtbank is toegekend.

Dus er blijven twee oplossingen over, nl.:
- op een positieve manier onderling onderhandelen
- gerechtelijke vereffening-verdeling (via rechtbank van Eerste Aanleg)

inana
Topic Starter
Berichten: 7
Locatie: provincie antwerpen

#3 , 28 aug 2013 14:50

Bedankt voor je respons!

Voor zover is er steeds geprobeerd onderling compromissen te zoeken, naar die compromissen bestaan blijkbaar niet voor een select groepje. Helaas...het zou zo veel aangenamer zijn om er gezamelijk uit te raken. Maar B wil niet verkopen aan A, B wil meer geld, B wou zelfs dat A het erfrechtdeel afstond (onterecht), B wil een makelaar inschakelen, communicatie die van de notaris via B verloopt komt nooit aan bij de rest van de groep, etc. op het voorstel om met een bemiddelaar te werken werd door B ook afwijzend gereageerd.

Ik zal optie 2 aanhalen bij moeder. Het zal geen leuke en helaas lange weg zijn, maar op de huidige manier gaat het ook nog lang aanslepen en pijnlijk is het toch al!

Reclame

Terug naar “Erfrecht & Schenkingen”