#2 , 04 jul 2007 22:34
Dit is zo voor gehuwden, niet voor wettelijk samenwonenden. Bij deze laatsten is het enkel het vruchtgebruik van de gezinswoning en de aanwezige huisraad , dat bij afwezigheid van testament ge?rfd wordt door de langstlevende partner. Indien wettelijk samenwonenden , zonder kinderen, wensen dat andere zaken dan dit vruchtgebruik aan de andere partner toekomen , moeten zij dit regelen via testament.
Vermits (wettelijk) samenwonenden in een soort stelsel scheiding van goederen leven , zijn er in principe geen gemeenschappelijke goederen , wel ' goederen in onverdeeldheid' , zoals vb. een samen aangekochte woning. Ook bij gehuwden in het stelsel scheiding van goederen erft , bij afwezigheid van testament , de overlevende partner niet eigen goederen van de overledene, vb. zijn helft in de woning. Daarvan gaat de blote eigendom naar de broers en zussen.
DUS : in het stelsel ' scheiding van goederen' en bij samenwonenden zijn er geen 'gemeenschappelijke' goederen , wel 'onverdeelde' goederen.
Bij ontbreken van testament en geen kinderen , erft de overlevende partner slechts het vruchtgebruik en gaat de blote eigendom naar de familie van de overledene.
Dus opletten! Koppels zonder kinderen maken best steeds een wederzijds testament.
Ik heb gisteren gezien , ik ken morgen!
Toet-anch-Amon