#22 , 23 feb 2011 10:14
“Art.1207.Indien een van de medeëigenaars weigert in te stemmen met de verdeling, of indien geschillen rijzen, hetzij over de wijze van verdeling, hetzij over de wijze om de verdeling te beëindigen, geschiedt de verdeling gerechtelijk. In dat geval wendt de meest gerede partij zich tot de rechtbank van eerste aanleg.”(Gerechtelijk Wetboek=Ger.W.).
Ik ga ervan uit dat de notaris van uw mede-erfgenamen niet een notaris is belast met de gerechtelijke verdeling krachtens voornoemd art.1207,m.a.w. krachtens vonnis.Onderzoek dit echter vooraf.
Is dit niet het geval belast dan UW notaris met volgende boedelbeschrijving:
“Art.1175.De boedelbeschrijving heeft ten doel de omvang van de nalatenschap, van de gemeenschap of van de onverdeeldheid vast te stellen. Zij bevat met name de beschrijving en de schatting van de roerende goederen, de ontleding van de titels en papieren, de opgave van de verklaringen door de belanghebbenden gedaan ten laste of ten bate van de boedel.Art.1177.De personen bedoeld in artikel 1167 die doen blijken van een ernstig belang in de bewaring, kunnen bij verzoekschrift aan de vrederechter de machtiging vragen om een boedelbeschrijving te laten opmaken zonder voorafgaande verzegeling...Die machtiging is evenwel niet vereist wanneer het gaat om goederen van een nalatenschap...en de boedelbeschrijving gevorderd is van een notaris door een erfgenaam...”(Ger.W.).
“Art.792.De erfgenamen die goederen van de nalatenschap hebben weggemaakt of verborgen gehouden, verliezen de bevoegdheid om de nalatenschap te verwerpen; al verwerpen zij deze, toch blijven zij zuiver erfgenaam, zonder op enig aandeel in de weggemaakte of verborgen gehouden zaken aanspraak te kunnen maken.”(Burgerlijk Wetboek=B.W.).
‘Art.792 heeft betrekking op de gevallen van bedrog waarin een erfgenaam ten nadele van zijn medeërfgenamen de gelijkheid van de verdeling tracht te verbreken. Dit bedrog kan reeds voor het openvallen van de nalatenschap zijn gepleegd. De erfgenaam die goederen van de nalatenschap heeft weggemaakt of verborgen heeft gehouden kan de sanctie van art.792 slechts ontlopen indien hij uiterlijk vóór het afsluiten van de boedelbeschrijving op zijn leugenachtige verklaring is teruggekomen‘(Cass. 23 mei 1991,R.W. 1991-92,635,J.T. 1991,716).
“Art.1315.Hij die de uitvoering van een verbintenis vordert, moet het bestaan daarvan bewijzen...”(B.W.). “Art.870.Iedere partij moet het bewijs leveren van de feiten die zij aanvoert.”(Ger.W.).
Het is dus aan uw mede-erfgenamen om het bestaan en de omvang te bewijzen van wat u weggemaakt of verborgen ZOU hebben. Dit geldt omgekeerd ook voor u.
Niets van de nalatenschap kan vervreemd worden zonder akkoord van ALLE erfgenamen,tenzij door de notaris belast met de GERECHTELIJKE vereffening-verdeling uit art.1207 Ger.W. hierboven.
Art.577-2.§ 1. Bij ontstentenis van overeenkomsten en van bijzondere bepalingen, wordt de eigendom van een zaak die onverdeeld aan verscheidene personen toebehoort, geregeld als volgt :§ 2. De onverdeelde aandelen worden vermoed gelijk te zijn.”(B.W.).
Vermits uw vader in FEITE bij u inwoonde kan er boedelvermenging ontstaan zijn waarop voornoemd art.577-2 B.W. van toepassing is.
Ga naar Belgische wetgeving in JUSTEL-databanken van Belgisch Staatsblad. Klik voor WetBOEKEN achter ’Juridische aard’. Op afkondigingsdatum vindt u de overige akten. Inzake FEDERALE fiscale wetgeving zie http://www.fisconetplus.be/