klacht tegen burgemeester

deouivante
Topic Starter
Berichten: 12

klacht tegen burgemeester

#1 , 29 mei 2008 18:44

Tot wie moet men zich wenden als men klachten heeft over burgemeester, ambtenaar van bevolking enz....? Dank bij voorbaat.

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
roderidder
Berichten: 2946
Contacteer: Website

#2 , 29 mei 2008 21:11

1) in de eerste plaats de burgemeester (misschien kan er vooralsnog een oplossing komen via dialoog ...)

2) Verzoeningspoging bij de Vrederechter? behoort misschien tot de mogelijkheden en kost niets

Op de vraag waar
3) Mocht de Klacht een strafklacht zijn dan kan je voor deze klacht normaliter terrecht bij de politie (naburige zone)

4) Deze lijst is verre van volledig mede omdat we niet het juiste beeld weten waar het precies over gaat

RR

djanodive
Berichten: 326

#3 , 01 jun 2008 14:24

Als je een klacht hebt tegen een personeelslid van de gemeente, dan moet je uiteraard bij de burgemeester of de stadssecretaris terecht als het over zaken gaat die de gemeente aanbelangen. Dus als die ambtenaar tegen uw geve geplast heeft en hij was niet in dienst, dan moet je bij de politie zjin. Is hij wel in dienst, dan vermeodelijk bij beide, de secretaris en de politie. Heeft hij iets gedaan dat n iet mag, maar is het een administratief gegeven (zoals weigering om jouw een nieuw paspoort te bezorgen, weigering om informatie, ...) dan moet je dus via de gemeentelijke diensten gaan.

Je hebt dan nog de ombudsdienst van een gemeente die ook kan tussenkomen, maar in principe moet je eerst via de secretaris of de burgemeester.

Wil je een klacht indienen tegen de Burgemeester (maar dan wel een administratieve klacht), dan doe je dit bij de Minister Van Binnenlandse Aangelegenheden. Dit is op Vlaams niveau en hij zal normaal de ouverneur belasten met het onderzoek en die zal dan zijn bevindingen doorgeven aan de Minister die een beslissing zal nemen.

Maar reken niet teveel op de correctheid van de Minsiter. Eén voordeel: het kost eigenlijk geen geld.

Een vrederechter komt er totaal niet aan te pas als het om een administratieve klacht gaat. Deze doet enkel burgerljike zaken denk ik.

Reclame

Terug naar “Procedure, Spelers & Instellingen”