procedure tussenkomst

verzoeker
Topic Starter
Berichten: 6
Juridisch actief: Nee

procedure tussenkomst

#1 , 15 feb 2018 10:42

Meerdere burgers willen in een zaak vrijwillig tussenkomen dmv een verzoekschrift en zonder advocaat.
Gezien meerdere partijen betrokken zijn stel ik mij hier veel vragen bij.
Twee eisers starten een proces om een schadevergoeding te verkrijgen en worden vertegenwoordigd door één advocaat via hun rechtsbijstandsverzekering, twee partijen worden gedagvaard en worden mogelijk door meerdere advocaten bijgestaan.
Hoe verloopt dit? Worden de verzoekers dan verondersteld op de zitting aanwezig te zijn en mag je jezelf aan vragen verwachten?
Bij positieve uitspraak krijg je dan ook een schadevergoeding of heb je dan enkel een stevig argument om zelf te procederen.
Bij verlies wordt de RPV verdeeld tussen eisers en verzoekers? Wordt deze berekend enkel op het bedrag van de eisers of alle samengeteld?
Gezien meerdere advocaten, kan dit bedrag hoger oplopen dan het basistarief?
Buiten dit welke gevolgen en kosten kan je nog verwachten?
vele vragen dus... dank voor uw raad.

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
scorpioen
Berichten: 9383
Juridisch actief: Nee

#2 , 15 feb 2018 11:11

Eerst en vooral moet je een belang hebben om tussen te komen. Hebben de partijen die wensen tussen te komen ook schade geleden? Dan kunnen zij hun schadevergoeding vragen in dezelfde procedure. Bij verlies wordt een RPV betaalt in functie van het gevorderde bedrag en dit per partij tegen wie een vordering wordt ingesteld.

verzoeker
Topic Starter
Berichten: 6
Juridisch actief: Nee

#3 , 15 feb 2018 11:19

Verzoekers hebben schade geleden net als eisers, bedragen zijn wel niet gelijk. Dus zij hoeven niet zelf meer te procederen en de RPV wordt verdubbeld gezien er twee partijen gedagvaard worden?

Reclame

verzoeker
Topic Starter
Berichten: 6
Juridisch actief: Nee

#4 , 15 feb 2018 11:21

de RPV wordt betaald enkel op het bedrag dat de eisers elk vorderen? wie betaalt deze?

scorpioen
Berichten: 9383
Juridisch actief: Nee

#5 , 15 feb 2018 12:50

Veronderstel dat u vrijwillig tussenkomt en schadevergoeding vordert van B en C
U vordert 2.000 euro.
Als u wint krijgt u geen RPV. U bent niet bijgestaan door een advocaat.
Als u verliest betaalt u (tenzij de rechter anders beslist) het basistarief, dus 480 euro aan B en 480 euro aan C. Het kan ook dat B en C als één partij beschouwd worden (voorbeeld u vordert dit bedrag van een echtpaar) en dan betaalt u 480 euro aan B en C samen.
Het bedrag van de vordering van de oorspronkelijke eisers bepaalt dus niet de RPV voor de vrijwillig tussenkomende partij.

verzoeker
Topic Starter
Berichten: 6
Juridisch actief: Nee

#6 , 15 feb 2018 13:49

Dus ELKE verzoeker betaalt het basistarief RPV (tenzij anders beslist door de rechter) op hun gevorderd bedrag ook al procederen zij niet?

scorpioen
Berichten: 9383
Juridisch actief: Nee

#7 , 15 feb 2018 14:27

Hoe kan je nu verzoeker zijn en niet procederen?
Wie een vordering instelt, ook als vrijwillig tussenkomende partij, tegen een andere partij creëert tussen deze partijen een rechtsband waarbij de verliezende partij aan de winnende partij een RPV betaalt in verhouding tot de door de vrijwillig tussenkomende partij gevorderde som.
Meerdere verzoekers kunnen één vordering instellen. Bijvoorbeeld vier mede-eigenaars vorderen samen 5.000 euro van A. Dat is één vordering en de vier mede-eigenaars samen betalen als ze verliezen één RPV. Als ze winnen en bijgestaan zijn door een advocaat krijgen ze samen ook maar één RPV.

Enkel een partij die vrijwillig tussenkomt maar geen vordering stelt, dus niets eist, moet geen RPV betalen.

verzoeker
Topic Starter
Berichten: 6
Juridisch actief: Nee

#8 , 15 feb 2018 14:56

logisch en duidelijk, misschien niet onbelangrijk, de verzoekers vragen nu elk eenzelfde provisionele som als schadevergoeding, eventueel te verhogen met intresten. Dus moeten zij nog eens elk apart voor hun eigen schade gaan procederen bij positieve uitspraak ?

scorpioen
Berichten: 9383
Juridisch actief: Nee

#9 , 15 feb 2018 15:53

Waarom een provisionele som vragen?
Er zijn twee mogelijkheden:
1) men vraagt een provisionele som + een onderzoeksmaatregel zoals de aanstelling van een deskundige. In dat geval is de zaak nog niet gedaan en wordt de zaak later door dezelfde rechtbank behandeld, zonder dat een nieuwe procedure moet worden opgestart.
2) men vraagt een provisionele som, en verder niets. Dan is de zaak volledig gedaan. Als men later meer schadevergoeding wil moet men volledig opnieuw beginnen.

verzoeker
Topic Starter
Berichten: 6
Juridisch actief: Nee

#10 , 15 feb 2018 15:58

ok, heel erg bedankt voor de info!

Terug naar “Procedure, Spelers & Instellingen”