Recht op pro-deo

PW
Topic Starter
Berichten: 11

Recht op pro-deo

#1 , 02 jan 2007 18:33

Wat zijn de voorwaarden om recht te hebben op een pro-deo advocaat? Volstaat het dat je loon echt niet hoog ligt?

Wat is de manier om er aan een te geraken? Moet dit via een offici?le dienst gebeuren of moet je zelf advocaten aanschrijven en het hen vragen?

Zijn er specifieke regels in familiezaken? Kan de rol van de advocaat daar bijvoorbeeld vervangen worden door een bemiddelaar? Of is de vrederechter daar de eerste bemiddelaar (of is dit enkel het geval voor geschillen binnen het huwelijk-ectscheiding-wettelijke samenwoonst)?

Met veel dank.

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
bemiddelaar
Berichten: 297
Locatie: West-Vlaanderen

#2 , 02 jan 2007 19:51

Om in aanmerking te komen voor 2e lijnsrechtsbijstand (zo noemt de pro deo-werking nu) dient je inkomen zich te situeren onder bepaalde grenzen :

INKOMENSGRENZEN geldig vanaf 1 januari 2007

Alleenstaand
-> volledige kosteloosheid max. ? 795,00* netto/maand
-> gedeeltelijke kosteloosheid tussen ? 795,00 en ? 1.022,00* netto/maand

Gehuwd, samenwonend of alleenstaand met persoon ten laste
-> volledige kosteloosheid max. ? 1.022,00* netto/maand (= gezinsinkomen)
-> gedeeltelijke kosteloosheid tss ? 1.022,00 en ? 1.247,00* netto/maand (= gezinsinkomen)

+ 15% van ? 859,31** = ? 128,90 pp ten laste

*onder voorbehoud van jaarlijkse aanpassingen van het indexcijfer van de consumptieprijzen van de maand november
** eventueel aanpassing aan de gezondheidsindex mogelijk

Voor de vaststelling van de inkomsten wordt er eveneens rekening gehouden met een buitengewone schuldenlast alsook met elk ander bestaansmiddel, maar niet met de gezinsbijslagen.

De rechtzoekende waarvan vermoed wordt dat zij onvermogend is degene die bedragen geniet uitgekeerd als leefloon of als maatschappelijke bijstand, op voorlegging van de geldige beslissing van het betrokken openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn; degene die bedragen geniet uitgekeerd als gewaarborgd inkomen voor bejaarden, op voorlegging van het jaarlijks attest van de Rijksdienst voor Pensioenen; degene die een vervangingsinkomen voor gehandicapten zonder integratievergoeding geniet, op voorlegging van de beslissing van de minister tot wiens bevoegdheid de sociale zekerheid behoort of van de door hem afgevaardigde ambtenaar; hij die een kind ten laste heeft dat gewaarborgde kinderbijslag geniet, op voorlegging van het attest van de Rijksdienst voor Kinderbijslag voor Werknemers; de huurder van een sociale woning die huur betaalt die overeenkomt met de helft van de basishuur; de minderjarige op voorlegging van zijn identiteitskaart of van enig ander document waaruit zijn staat blijkt; de vreemdeling, voor wat betreft de indiening van het verzoek tot machtiging van verblijf, of van een administratief of rechterlijk beroep tegen een beslissing die genomen werd met toepassing van de wetten betreffende de toegang, het verblijf, de vestiging en de verwijdering van vreemdelingen, op voorlegging van bewijsstukken; de asielaanvrager of de persoon die verklaart of vraagt om als vluchteling te worden erkend of die een aanvraag indient van het statuut van ontheemde, op voorlegging van bewijsstukken; de persoon tijdens de procedure van collectieve schuldenregeling, op voorlegging van de beschikking van toelaatbaarheid, ongeacht de aard van de procedure; de persoon geconfronteerd met overmatige schulden met het oog op de inleiding van een procedure van collectieve schuldenregeling en mits een schriftelijk ondertekende verklaring van de overmatige schulden; de gedetineerde; de beklaagde bedoeld in de wet betreffende de onmiddellijke verschijning; de geesteszieke die het voorwerp heeft uitgemaakt van een maatregel voorzien in de wet van 26 juni 1990 betreffende de bescherming van de persoon van de geesteszieke.

Op www.advocaat.be vind je onder de rubriek "advies en bijstand" meer informatie hieromtrent.

De rol van advocaat kan inderdaad vervangen worden door een bemiddelaar in familiezaken. De bemiddelaar helpt jullie om afspraken te maken waar iedereen zich goed bij voelt en werkt voor jullie beiden. Jullie kunnen kiezen voor een bemiddelaar die werkzaam is in een Centrum voor Algemeen Welzijnswerk of een zelfstandig bemiddelaar. In CAW's wordt de kostprijs voor bemiddeling bepaald op basis van jullie inkomsten (wie weinig verdient, betaalt weinig of helemaal niets). Zelfstandige bemiddelaars daarentegen hanteren meestal een vast tarief per uur.

Er zijn verschillende soorten bemiddelaars: welzijnswerkers-bemiddelaars (= psychologen, maatschappelijk werkers, orthopedagogen); advocaat-bemiddelaars; notaris-bemiddelaars; jurist-bemiddelaars; ... Allen hebben een opleiding tot bemiddelaar genoten, doch de professionele achtergrond is verschillend.

Een vrederechter tracht soms tijdens een zitting de standpunten van de betrokkenen met elkaar te verzoenen, doch hij is geen bemiddelaar in familiezaken. Want als de betrokkenen niet tot een akkoord komen, is de vrederechter degene die in hun plaats een beslissing neemt. Dit doet een bemiddelaar in familiezaken niet; hij neemt geen beslissingen in plaats van de betrokkenen.

Bemiddelaars in familiezaken zijn te vinden via
www.bemiddelingvzw.be
www.juridat.be/bemiddeling
www.caw.be

roderidder
Berichten: 2946
Contacteer: Website

#3 , 03 jan 2007 01:07

@PW

Mijn advies:

Bel naar de locale politie en vraag of het mogelijk is om je door te verbinden met de politieassistent(e).

Vraag raad welke hulpverlener beide ouders zou kunnen bijstaan/helpen/begeleiden in deze complexe en delicate materie.
De politiezone's hier in de buurt kennen allesinds goede hulpverleners

Als alternatief/controle stel ik voor dat je contact neemt met het justitiehuis en herhaal je je verzoek. Normaliter kom je veelal bij dezelfde instantie's/personen terrecht

RR

Reclame

Terug naar “Procedure, Spelers & Instellingen”