erkennen kind na anonieme DNA-test

nikki2
Topic Starter
Berichten: 1

erkennen kind na anonieme DNA-test

#1 , 29 sep 2008 11:09

8 jaar geleden heeft mijn man tijdens een slippertje een kind verwekt. wij waren nog niet samen en dus nog niet getrouwd en tot vorige maand wisten wij ook niets van het bestaan van dit kind. de vrouw kwam na acht jaar terug op de proppen en wilde een dna-test van mijn man om zeker te zijn wie de vader was. zij zegt zonder bijbedoelingen, enkel om aan het kind te 'zeggen' wie zijn vader is. wij hebben die test laten doen, zonder de naam van vader en kind te vermelden op de uitslag. kan de moeder nu eisen dat mijn man (wij hebben ondertussen zelf twee kinderen) dit kind erkent en er dus ook alimentatie voor gaat betalen etc? ik heb zelfs gelezen dat dat tot 5jaar terug moet betaald worden in sommige gevallen. zij weet zelf al 4 jaar dat haar exvriend niet de vader is.(ook via DNA-test)
wat zijn onze rechten en plichten? wordt onze erfenis aan onze twee kinderen dan gewoon door drie gedeeld? kunnen wij voorkomen dat het kind officieel erkent wordt? ook als wij het kind wel af en toe willen zien, waar de moeder geen probleem mee heeft?

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
j.demoor
Berichten: 10360

#2 , 01 okt 2008 10:31

“Art.319.Wanneer het vaderschap niet vaststaat krachtens de artikelen 315 of 317, kan de vader het kind erkennen onder de bij artikel 329bis bepaalde voorwaarden.”(B.W.=Burgerlijk Wetboek).

De vader kan dus niet gedwongen worden het kind te erkennen.

“Art.322.Wanneer het vaderschap niet vaststaat krachtens de artikelen 315 of 317, noch op grond van een erkenning, kan het bij vonnis worden vastgesteld onder de bij artikel 332quinquies bepaalde voorwaarden...“(B.W.).

“Art.331'8.De rechtbanken kunnen,zelfs ambtshalve,een bloedonderzoek of enig ander onderzoek volgens beproefde wetenschappelijke methodes gelasten."(Burgerlijk Wetboek)

‘Het algemeen rechtsbeginsel van verbod van dwanguitoefening tegen de persoon verbiedt niet het deskundigenonderzoek van een bloedproef of enig ander onderzoek bepaald bij art.331octies,voor zover de persoon niet gedwongen wordt zich aan dat onderzoek te onderwerpen. Het zich onttrekken aan een genetisch onderzoek zonder enige rechtmatige reden geldt als feitelijk vermoeden dat samen met andere feitelijke gegevens en omstandigheden van het dossier,het vermoeden van vaderschap versterkt’[Cass. ARC960182N,ARC970294N,17 december 1998(C. t. V. en L. t. W.),R.W. 1998-99,1144,noot SWENNEN,F.;BRIJS,S.,DNA-onderzoek in afstammingsgeschillen:wie weigert,heeft (meestal) ongelijk,R.Cass. 1999,175-198,noot onder Cass. ARC960182N,ARC970294N,17 december 1998].

Is het vaderschap bij vonnis vastgesteld dan geldt : “Art.203.§ 1. De ouders dienen naar evenredigheid van hun middelen te zorgen voor de huisvesting, het levensonderhoud, het toezicht, de opvoeding en de opleiding van hun kinderen. Indien de opleiding niet voltooid is, loopt de verplichting door na de meerderjarigheid van het kind......”(B.W.).
Ga naar Belgische wetgeving in JUSTEL-databanken van Belgisch Staatsblad. Klik voor WetBOEKEN achter ’Juridische aard’. Op afkondigingsdatum vindt u de overige akten. Inzake FEDERALE fiscale wetgeving zie http://www.fisconetplus.be/

Reclame

Terug naar “Procedure, Spelers & Instellingen”