Politieverordening

axiom
Topic Starter
Berichten: 8
Juridisch actief: Nee

Politieverordening

#1 , 27 mei 2020 10:42

Is een politieverordening aan een specifieke termijn gebonden?

Erop gelet dat in de regel geldt dat "Deze verordening vervalt dadelijk, indien zij door de gemeenteraad in de eerstvolgende vergadering niet wordt bekrachtigd." (standaardtekst)

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
Inazuma
Berichten: 9769
Juridisch actief: Nee
Contacteer: Website Twitter

#2 , 27 mei 2020 11:05

Dat zijn typisch tijdelijke maatregelen, genomen door burgemeester of CBS om te kunnen inspelen op iets dat plots opduikt.
Er is niet zo vaak gemeenteraad hé

Vaste termijn staat daar niet op
Zolang nodig, en desnoods te bevestigen door gemeenteraad (kunnen ook al opgedoekt zijn tegen dan).

axiom
Topic Starter
Berichten: 8
Juridisch actief: Nee

#3 , 27 mei 2020 12:23

Ok, dan kan de besluitvorming enkel beïnvloed worden via stemming in de gemeenteraad of middels het schriftelijk indienen van een "vordering tot vernietiging van een gemeentelijk reglement".

De beschrijving op https://www.avcb-vsgb.be/nl/Publication ... 91&vID=250 vermeldt terecht het volgende
"De termijn van 60 dagen om een beroep tot nietigverklaring in te dienen bij de Raad van State tegen een verordening, gaat in vanaf de aanplakking en niet vanaf de kennisname. In dit opzicht discrimineren de artikelen 112 en 114 van de Nieuwe Gemeentewet personen die wonen buiten de gemeenten (maar op wie een door deze laatste aangenomen reglementaire akte van toepassing is). Derden van wie de toestand beïnvloed kan worden door een reglementaire akte van een gemeente waar ze niet verblijven, hebben meer tijd nodig om hiervan kennis te nemen dan bewoners van de gemeenten. Het risico bestaat dat derden geen verzoek tot nietigverklaring meer kunnen indienen tegen de verordening bij de Raad van State, omdat de voorziene termijn van 60 dagen verlopen is."

Reclame

axiom
Topic Starter
Berichten: 8
Juridisch actief: Nee

#4 , 27 mei 2020 12:37

Opmerkingen over de nieuwe wettelijke bepalingen

De auteurs van het wetsvoorstel stellen vast [5] dat evenementen die de goedkeuring van een tijdelijke reglementering rechtvaardigen vaak van zeer korte duur zijn (maximaal twee of drie dagen) en dat de gemeentelijke overheden slechts korte tijd voor deze evenementen hiervan in kennis zijn gesteld [6]. De procedure voor de gemeenteraad is soms traag, zodat het evenement waarvoor de verordening moet worden aangenomen verplaatst of geannuleerd dient te worden. De goedkeuring van een politieverordening door de burgemeester wordt zelden wettelijk gerechtvaardigd. Vandaar de noodzaak om een snellere procedure te creëren.

Hoewel de vaststelling van de auteurs van het voorstel correct is, lijken ze evenwel te vergeten dat er reeds een oplossing bestaat: de burgemeester kan, door middel van een besluit, het verkeer in een straat of een wijk tijdelijk reglementeren om de openbare orde te herstellen of te bewaren. Een politieverordening is in principe niet nodig om een straat gedurende enkele uren af te sluiten voor het verkeer, om een parkeerverbod in te stellen op een openbare plaats voor een korte duur, enz.[7] De voordelen van een dergelijk politiebesluit zijn de soepelheid en snelheid, maar een besluit kan geen sancties opleggen bij inbreuken, wat deze uiteraard verzwakt [8]. Enkel een politieverordening kan immers dergelijke sancties opleggen.

Het was dus belangrijk om een snelle en soepele procedure uit te werken om een politieverordening aan te nemen. Welnu

… het nieuwe artikel 130bis van de Nieuwe Gemeentewet staat het college niet toe om sancties op te leggen bij een schending van de politieverordening. Het is evenmin mogelijk om te stellen dat artikel 119bis van de Nieuwe Gemeentewet per definitie van toepassing is op verordeningen aangenomen door het college van burgemeester en schepenen, aangezien dit artikel verduidelijkt dat enkel bij politieverordeningen van de gemeenteraad sancties opgelegd kunnen worden. En aangezien het nieuwe artikel 119, lid 1, van de Nieuwe Gemeentewet de tijdelijke politieverordeningen onttrekt aan de bevoegdheid van de gemeenteraad…

Bovendien zullen er altijd gevallen blijven bestaan waarbij de burgemeester politieverordeningen dient aan te nemen in toepassing van artikel 134 van de Nieuwe Gemeentewet. De nieuwe bevoegdheid van het college kan eventueel interfereren met deze bevoegdheid van de burgemeester en leiden tot gevallen waarin de wettelijkheid van de handeling van de burgemeester betwist wordt.

Tot slot mogen we niet vergeten dat bepaalde politieverordeningen, niet beoogd door de auteurs van het wetsvoorstel, ook een tijdelijke duur hebben: de bovenvernoemde politieverordeningen voor het testen van een reglementering. We besluiten uit de redactie van artikel 130bis van de Nieuwe Gemeentewet dat het college van burgemeester en schepenen voortaan bevoegd is om in dit geval politieverordeningen aan te nemen, terwijl niets dit feitelijk motiveert (er is geen bijzondere dringendheid). We herhalen eveneens dat deze politieverordeningen van het college niet gesanctioneerd kunnen worden bij inbreuken [9] !

Tot slot moeten we opmerken dat, verbazend genoeg, de auteurs van het voorstel de mening zijn toegedaan dat « Binnen het schepencollege er zonodig nog voldoende mogelijkheid bestaat om het voorgestelde reglement aan een democratische toetsing te onderwerpen »[10]… terwijl de vergaderingen van het college in principe achter gesloten deuren plaatsvinden!

De Verenigingen van Steden en Gemeenten willen de Minister van Binnenlandse Zaken in deze materie interpelleren en hem vragen de wet te wijzigen, zodat het college in staat is om sancties te treffen bij inbreuken op de politieverordeningen die het aanneemt. Laten we hopen dat er gehoor wordt gegeven aan onze oproep.
https://www.avcb-vsgb.be/nl/Publication ... doc_id=113

Terug naar “Procedure, Spelers & Instellingen”