tape opname geldig als bewijs ?

minoeke
Topic Starter
Berichten: 6

tape opname geldig als bewijs ?

#1 , 07 aug 2008 11:07

indien je een gesprek opneemt van bijvoorbeeld iemand die je zelf of je kind met de dood bedreigd zonder dat diegene die de bedreigingen uit daarvan kennis heeft , zowel per telefoon als ook mondeling ,mag deze opname gebruikt worden als bewijs matriaal , en is het strafbaar indien je zulke opnamens maakt om bewijs matriaal te verzamelen, evenzeer (verborgen )video opnamens thuis in de woonkamer gemaakt waar hij allerlei andere uitlatingen doet ?
de politie wijgerde hiervan PV op te stellen , daarom die opnamens maar dan doen ze het nog niet .

mvgr.

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
j.demoor
Berichten: 10360

#2 , 09 aug 2008 09:53

“Art.17.1. Niemand mag worden onderworpen aan willekeurige of onwettige inmenging in zijn privé leven, zijn gezinsleven, zijn huis en zijn briefwisseling...2. Een ieder heeft recht op bescherming door de wet tegen zodanige inmenging of aantasting.”(Verdrag Burgerrechten en Politieke rechten 19 december 1966=BUPO)

‘Hij die een telefoongesprek voert kan het recht op eerbiediging van zijn privéleven,zijn gezinsleven,zijn huis en zijn briefwisseling niet inroepen t.a.v. de deelnemer aan dit gesprek,daar hij zelf deze deelnemer deelachtig maakt aan het voorwerp van dat recht(art. 17.1 BUPO)’[Cass. ARP990235N,9 januari 2001(N. t. S.),Juristenkrant 2001-25,5,Computerr.(Ned.) 2001,199,noot DUMORTIER,J.BOULART,S.,De opname van eigen telefoongesprekken:mét of zonder toestemming van de betrokkenen?,R.W.2002-03,1601-1613].

‘Een proces is niet oneerlijk wegens de enkele reden dat de strafrechtelijke veroordeling uitgesproken werd mede op grond van een bandopname van een telefoongsprek van de veroordeelde,gemaakt buiten diens medeweten‘[E.H.R.M. 12 juli 1988(Schenk t. Zwitserland), onuitg.,T.R.D. 88-7281].

U kan in de gegeven omstandigheden rechtstreeks schriftelijk klacht neerleggen bij de procureur des Konings,met uw bewijsmateriaal en met mededeling van het politieoptreden.

Ga volledigheidshalve naar (Belgische wetgeving) onder Belgisch Staatsblad in http://just.fgov.be/ . Klik voor WetBOEKEN in de balk achter ’Juridische aard’.Op afkondigingsdatum vindt u de overige akten.

Reclame

Terug naar “Procedure, Spelers & Instellingen”