Verstekvonnis

Krollenbol
Topic Starter
Berichten: 53
Locatie: Gooik

Verstekvonnis

#1 , 07 mar 2009 13:09

Ontvangen partijen van een verstekvonnis automatisch een kopie?

Dank je.

Winston
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Winston begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
j.demoor
Berichten: 10360

#2 , 09 mar 2009 11:20

“Art.792. Binnen acht dagen na de uitspraak van het vonnis zendt de griffier bij gewone brief een niet ondertekend afschrift van het vonnis, aan elke partij, of, in voorkomend geval, aan hun advocaten...”(Gerechtelijk Wetboek).

OF...aan hun advocaten’ houdt in dat niet elke partij EN haar advocaat afschrift ontvangen.
Ga naar Belgische wetgeving in JUSTEL-databanken van Belgisch Staatsblad. Klik voor WetBOEKEN achter ’Juridische aard’. Op afkondigingsdatum vindt u de overige akten. Inzake FEDERALE fiscale wetgeving zie http://www.fisconetplus.be/

djanodive
Berichten: 326

#3 , 25 mar 2009 15:27

In verband met verstekvonnis:

Het is toch niet omdat iemand niet op de raadszitting aanwezig is, en eventueel gelijk heeft, dat hij dan zowiezo veroordeeld en in het ongelijk zal gesteld worden? Gewoon omdat hij er niet bij was?

Reclame

scorpioen
Berichten: 9383
Juridisch actief: Nee

#4 , 25 mar 2009 17:15

Bij een verstekvonnis kan ook de partij die niet verschenen is toch gelijk krijgen.

Meestal is dit niet het geval. Aangezien die partij niet aanwezig is hoort de rechter maar één klok. De rechter mag beslissen dat wat door de tegenpartij niet betwist wordt (en de tegenpartij die niet aanwezig is kan niet zeggen wat zij betwist) als bewezen wordt beschouwd. De partij die verstek laat gaan is ook niet in de mogelijkheid aan de rechtbank overtuigingsstukken te overhandigen waaruit haar gelijk blijkt.

Veel redenen dus waarom het niet verstandig is niet te verschijnen.

scorpioen

Franciscus
Berichten: 39713
Juridisch actief: Nee

#5 , 25 mar 2009 19:07

En zeker en vast niet als dat voor een strafrechtbank is.

Wat als de deurwaarder het verstekvonnis niet kan betekenen aan uw woning. Al eens stilgestaan aan wat hiervan dan nog eens het gevolg kan zijn

marmat
Berichten: 68

#6 , 03 jun 2009 22:58

Wat betreft een verstekvonnis voor de strafrechtbank :

Als de gerechtsdeurwaarder dit vonnis zal betekenen en er is niemand thuis (jijzelf of iemand die voor jou de stukken in ontvangst kan nemen), dan zal de gerechtsdeurwaarder in de brievenbus een berichtje nalaten dat je het betekeningsexploot kunt afhalen bij de plaatselijke politie.

Van zodra jij kennis hebt gekregen van het vonnis, zijnde wanneer je de stukken afhaalt bij de politie of deze laatste komt bij jouw thuis de stukken afgeven (en dus niet vanaf de dag dat de gerechtsdeurwaarder een berichtje in je brievenbus achterlaat !) heb je alsnog een termijn van 15 dagen om verzet aan te tekenen tegen dergelijk verstekvonnis.

Wat betreft een verstekvonnis voor een burgerlijke rechtbank :

Wanneer de gerechtsdeurwaarder tot betekening overgaat en hij treft niemand thuis aan, zal hij het exploot zelf achterlaten in de brievenbus.
Vanaf die dag begint een termijn te lopen van één maand waarbinnen je alsnog verzet kunt aantekenen tegen dergelijk verstekvonnis.

MadMax
Berichten: 78

#7 , 06 nov 2009 20:07

Wat indien men voor het vredegerecht is veroordeeld bij verstek in het kader van het niet betalen van huurgelden?

Ik vermoed dat er verzet dient te worden aangetekend? Hoe gaat dit in zijn werk? Waar dient er op te worden gelet?

marmat
Berichten: 68

#8 , 07 nov 2009 08:59

Wanneer je bij verstek bent veroordeeld, kan je altijd de zaak terug voor dezelfde rechtbank brengen (aantekenen van verzet).
Dit dient te gebeuren binnen een termijn van 1 maand nadat desbetreffend vonnis je door een gerechtsdeurwaarder is betekend !

Je kunt hiervoor een raadsman raadplegen of een gerechtsdeurwaarder.

Je moet er tevens op letten of het vonnis (bij verstek) al dan niet "uitvoerbaar bij voorraad" is verklaard. Dit vindt je terug in het beschikkend gedeelte van het vonnis (waar de veroordeling staat vermeld).

Als het vonnis uitvoerbaar bij voorraad is verklaard kan de gerechtsdeurwaarder - na het verstrijken van een termijn van 24 uur na betekening - het vonnis uitvoeren (via beslaglegging voor eventuele verschuldigde bedragen), ook al heb je 1 maand de tijd om verzet aan tekenen.
Wacht daarom niet te lang met het aantekenen van verzet. Juridisch gezien kan tegenpartij nog altijd laten uitvoeren wanneer verzet is aangetekend (als het vonnis uitvoerbaar bij voorraad is verklaard !), doch in de praktijk zal de gedwongen tenuitvoerlegging normaliter worden gestopt (om eventuele schadevergoeding te vermijden mocht blijken dat tegenpartij in de verzetprocedure in het ongelijk wordt gesteld).

MadMax
Berichten: 78

#9 , 07 nov 2009 12:09

Erg duidelijk. Bedankt!

Vankeirsbilck
Berichten: 1

#10 , 05 feb 2010 10:17

Ontvangen partijen van een verstekvonnis automatisch een kopie?

Dank je.
Dit is niet altijd het geval - in Brussel in elk geval nite - daar moet je zelf een kopie van het vonnis vragen.

Advocatenkantoor Vankeirsbilck

Terug naar “Procedure, Spelers & Instellingen”