Ik ken advocaten die een BASISuurloon aanrekenen van 250 euro. Eventueel te verhogen met hoogdringheid, belang van de zaak enz.
Het blijken dan nog niet de duurste advocaten te zijn die er bestaan.
Uurlonen worden aangerekend in veelvouden van 5 minuten, elke begonnen seconde in een schijf van 5 minuten wordt als volle 5 minuten aangerekend.
De 'mailtjes' vallen nog veel duurder uit dan de brieven, omdat ze die zelf typen i.p.v. hun bedienden.
Als je bij de nationale bank de ondernemingsnummer van hun bvba intikt, dan stel je vast dat zij soms 10 tot 50 keer meer winst maken dan een huisarts ( ook bvba ).
250 euro (en nog veel meer) per uur is enkel in zakenadvocatuur bij grotere Brusselse kantoren gangbaar en is in de meeste gevallen meeeer dan verantwoord gelet op de aard van de cliënten (internationale of nationale mastodonten), de aard van het geleverde werk (hooggespecialiseerd advies of bijstand die slechts dooor een handvol specialisten geleverd kan worden) en de inzet van het geschil (vaak bedragen met een lange reeks nulletjes achter). Als individu of KMO naar zulke kantoren stappen is vaak niet de beste keuze, maar er zijn voldoende alternatieven.
Die grote kantoren en huisartsen vergelijken is in dat opzicht overigens niet correct. De 250+ euro kantoren zijn hooggespecialiseerde adviesverleners die je eerder met een hartchirurg moet vergelijken. Hun tarieven vallen overigens ook geenszins uit de toon vergeleken bijvoorbeeld met gespecialiseerde tax/IT/management consultants, die vaak nog meer aanrekenen.
De advocaat-op-de-hoek kan je wel vergelijken met een huisarts, zowel qua specialisatie als qua verloning. 75 à 100 euro per uur is daar eerder gangbaar en daarmee zijn advocaten geeneens zoveel duurder dan de loodgieter die enkele weken geleden op zondag moest langskomen voor een dringende ontstoppingsopdracht en die als ik tijd/kosten bekijk ruim meer dan 75 euro per uur kostte.
Daartussenin zit een zeer breed scala van kleinere en grotere, meer en minder gespecialiseerde, algemene of nichekantoren die elk een eigen ereloonbasis hanteren in functie van enerzijds hun eigen kosten structuur en het cliënteel waarop ze zich richten.
Veel kantoren werken overigens niet noodzakelijk op uurbasis, maar bvb op vaste budgetten, forfaits, abonnementen, gedeeltelijke succesfees (nooit volledig, aangezien de orde dat verbiedt).
Het is aan de consument om op zoek te gaan naar de dienstverlener die het best bij zijn noden en verwachtingen aansluit en om met die dienstverlener goede afspraken te maken.
Overigens is ook het 'elke begonnen seconde is 5 minuten" verhaal iets wat je bijna uitsluitend bij grote kantoren tegenkomt. De meeste kantoren zijn correct en flexibel in hun tarifering en zullen bvb heel wat telefoons of mails of eerste consulten niet of slechts gedeeltelijk aanrekenen. Hou er overigens rekening mee dat een telefoontje van 5 minuten je advocaat vaak meer werk kost. Op het ogenblik dat jij de telefoon neerlegt is hij immers nog steeds bezig met het opvolgen van je zaak....
Zoals zo vaak is de nuance minder spectaculair dan de slogantaal, maar de werkelijkheid is nu eenmaal genuanceerd.
Wat de vraag van de TS betreft: 600 euro is echt niet zo gek, aangezien ik uit haar bericht afleid dat er ook een verzoekschrift werd neergelegd bij de Jeugdrechtbank. Drie consults van "een kwartiertje" kosten je advocaat wel telkens het dubbel van dat kwartier aan tijd + ze heeft zich in het dossier moeten inwerken, wat snel een uur, anderhalf uur duurt + het verzoekschrift opstellen en neerleggen en we kunnen niet afleiden uit de post of er eventueel ook al een inleidingszitting geweest was waarop de advocaat aanwezig was, alles bij elkaar opnieuw al snel twee uur of drie als er een zitting was + een serie brieven, ... Dan kom je al snel aan acht uur werk en 600/8 is 75 euro per uur...
Het grootste probleem bij advocaten is m.i. dat het geleverde werk vaak weinig "tastbaar" is, maar dat kan je opvangen door vooraf duidelijke afspraken te maken (vast budget of verwittiging bij overschrijden bepaalde drempel bvb) en te vergelijken tussen verschillende advocaten in plaats van zomaar ergens binnen te lopen en bovendien niet te vragen naar de tariefstructuur.