#4 , 30 nov 2010 09:25
"Overwegende dat de beslagrechter, krachtens artikel 1395 van het Gerechtelijk Wetboek, kennis neemt van de vorderingen betreffende de bewarende beslagen en de middelen tot tenuitvoerlegging; dat die middelen die zijn welke de schuldenaar tot betaling dwingen langs de uitwinning van zijn goederen;
Dat de beslagrechter deel uitmaakt van de rechtbank van eerste aanleg die, krachtens artikel 569, 5°, van voormeld wetboek, bevoegd is voor alle executiegeschillen; dat de beslagrechter, uitgezonderd het geval dat hij of de partijen toepassing maken van artikel 88, alinéa 2, van dit wetboek, bevoegd is voor alle niet bij artikel 1395 van dit wetboek bepaalde executiegeschillen;" (Cass. 3 juni 1994)
"En principe, le juge des saisies n'est pas compétent pour connaître d'une action en responsabilité dirigée contre un huissier de justice.
Comme cette compétence appartient au tribunal de première instance, lorsque ni les parties ni le juge des saisies n'ont soulevé le déclinatoire de compétence ou l'incident de distribution in limine litis, le juge des saisies ne peut plus se déclarer incompétent." (Brussel, 24 augustus 1995)
M.a.w.:
Mijn inziens gaat het niet over een geschil over de tenuitvoerlegging van een vonnis. Het gaat over de bevoegdheid van de beslagrechter om een geschil ten gronde te behandelen.
De beslagrechter is dus ALTIJD bevoegd om kennis te nemen omdat de volheid van bevoegdheid van de REA ook geldt voor hem. Hij kan zich dus niet ambtshalve onbevoegd verklaren. Hij kan wel een verdelingsincident in de zin van art. 88, §2 Ger.W. inroepen, maar volgens het arrest van het hof van beroep moet dit ook in limine litis gebeuren. Ook de partijen moeten dit in limine litis opwerpen.
Met als gevolg dat hij de zaak zal moeten behandelen.