Opleiding rechten in avondonderwijs

Romantiesientje
Topic Starter
Berichten: 1
Juridisch actief: Nee

Opleiding rechten in avondonderwijs

#1 , 27 jan 2017 16:07

Beste,

ik werk al geruime tijd als administratief medewerker. Ik denk al even na om een opleiding te volgen in avondonderwijs.
Graag had ik eigenlijk advocaat in Familierecht / Schuldbemiddelaar geworden.

1. Welke opleiding dien ik daar specifiek voor te volgen?
2. Kan dit in avondonderwijs?
3. Denken jullie dat dit haalbaar is via een examencontract?

Ik heb al wat zit neuzen via UGent, maar zij bieden enkel 'Nederlands Recht' aan en niet 'Belgisch Recht'.
Zijn er mensen die deze studie in avondonderwijs hebben gevolgd? Zo ja, waar? En ben je er tevreden over?

Didymus
Berichten: 2061

#2 , 27 jan 2017 16:16

Eerst en vooral: ik spreek niet uit eigen ervaring.

Wat je gevonden hebt op de website van de UGent is een opleiding van de Open Universiteit (Nederlands universitair afstandsonderwijs), niet van de UGent zelf en dat is inderdaad alleen Nederlands recht. Bovendien kost het een bom geld (reken op zowat 10.000 EUR voor een bachelor).

Waar je naar op zoek moet is naar een opleiding rechten voor werkstudenten. Iedere zichzelf respecterende universiteit in Vlaanderen heeft dat, maar ze staan daar zeker niet allemaal even ver in. Ze plannen bijvoorbeeld verplichte seminaries op een gewone werkdag en dan ben je als werkstudent natuurlijk gezien.

Voor zover ik weet komt de VUB het meest tegemoet aan het dagritme van werkstudenten. Ik zou dus beginnen met daar eens mijn licht op te steken.
"sowieso" schrijf je zo.

Ann vdl
Berichten: 8
Juridisch actief: Nee

#3 , 30 jan 2017 09:17

Dat is mogelijk met examencontract, ik ken iemand die dat gedaan heeft om te ontsnappen aan de verplichte aanwezigheid op seminaries. Die is ook nooit naar de les geweest. Dat was wel enkele jaren geleden en de regels kunnen ondertussen wel veranderd zijn.

Zoiets is zeker niet evident, die herkende zelfs de profs niet wanneer ze vlak voor hem stonden.

Reclame

Didymus
Berichten: 2061

#4 , 30 jan 2017 10:07

De universiteit kan wel vakken uitsluiten van een examencontract omdat de contactmomenten essentieel zijn voor de kennisoverdracht. Dat je op die manier de verplichte seminaries kan ontwijken lijkt me dan ook maar twijfelachtig.
"sowieso" schrijf je zo.

Rikderee
Berichten: 65

#5 , 30 jan 2017 11:42

De bachelor is goed te doen in combinatie met werken. Echter in de masters is de aanwezigheid verplicht voor zowat alle vakken. De UA had een goed avondprogramma voor werkstudenten maar dat is afgeschaft. Ugent heeft niets. Ik denk enkel Brussel misschien.

Didymus
Berichten: 2061

#6 , 30 jan 2017 13:11

De UGent heeft wel degelijk een specifiek programma voor werkstudenten: https://www.ugent.be/re/nl/voor-student ... trecht.htm

Maar zoals ik al zei: ik heb uit verschillende goede bronnen dat de VUB daarin het verst staat.
"sowieso" schrijf je zo.

Rica
Berichten: 303

#7 , 01 feb 2017 00:08

UA had inderdaad een schitterend programma voor werkstudenten. Blijkt inderdaad afgeschaft, zeker voor de masters (behalve voor specialisatie fiscaliteit ??), maar ik dacht dat ze toch nog een begeleiding geven voor de bachelors?
VUB heeft al jaren lang een rechtenopleiding voor werkstudenten. VUB doet écht heel veel voor werkstudenten, zéker een aanrader lijkt mij. Persoonlijk zou ik niet opteren voor een examencontract als je de mogelijkheid zou hebben om als werkstudent de begeleidingssessies te volgen. De contacten met de (meeste) profs zijn m.i. toch een meerwaarde t.o.v. volledige zelfstudie.
Zéker NIET twijfelen en er voor gaan als het u interesseert! Ik heb alleen maar goede ervaringen als werkstudent, zowel bij UA als VUB!

Loreen
Berichten: 10
Juridisch actief: Nee

#8 , 16 aug 2017 20:22

Je kunt kiezen voor een opleiding rechten (universiteit) of een opleiding rechtspraktijk (hoger onderwijs).

HOGER ONDERWIJS (3 jaar).
Er is natuurlijk een groot verschil in opleiding. Hoger onderwijs kan je volgen via avond onderwijs (HBO-opleiding) of je kan ook kiezen voor dagonderwijs (professionele bachelor). Beide opleidingen duren 3 jaar maar de avondopleiding heeft natuurlijk minder uren.

UNIVERSITEIT (5 jaar).
Je kan ook gaan voor een academische bachelor. De meeste mensen die deze opleiding volgen schrijven zich in voor een diplomacontract. Maar je hebt ook twee andere contracten: Een creditcontract en een examencontract. Als je dergelijk contract wil opnemen aan de universiteit moet je een verzoekschrift indienen. Dit verzoekschrift moet goedgekeurd worden.

CREDITCONTRACT
Met een creditcontract heb je het statuut van student. Je hebt dus recht op het volgen van de lessen en monitoraten, maar je zet ook je studiepunten in.

+ Ik denk zelf wel dat het belangrijk is om die lessen te volgen. Zonder die lessen begrijp je het boek niet tenzij je zelf al voldoende voorkennis hebt.

- Als je niet slaagt op een vak ben je de studiepunten die hebt ingezet kwijt.

Via een creditcontract kan je bepaalde opleidingsonderdelen opnemen zonder dat je de bedoeling hebt je diploma te halen. Voor elk examen waarop je slaagt krijg je dan een creditbewijs. Dit creditbewijs is onbeperkt geldig aan de instelling waarvan je dat vak hebt afgelegd. Het kan wel zijn dat als de samenstelling van een vak veranderd je heel dat vak opnieuw moet afleggen.

EXAMENCONTRACT

Met een examencontract zet je geen studiepunten in. De druk ligt dus lager. De prijs die je moet betalen voor een examencontract is dan natuurlijk ook duurder. Voordeel is dat je geen studiepunten inzet. Nadeel is dat je geen recht hebt op het volgen van de lessen.

+ Je zet geen SP in. Maar je kan de vakken ook niet onbeperkt opnemen.
De universiteit zal voorwaarden stellen door bijvoorbeeld te zeggen dat de student twee keer een vak kan opnemen en dat als hij niet geslaagd is de universiteit hem voor een derde inschrijving mag weigeren. Die weigering zal afhangen van de andere elementen.

- Groot nadeel is dat je geen lessen kunt volgen.

Als je het statuut hebt van werkstudent kan je online de lessen bekijken. Je hoeft je dus niet te verplaatsen. Ik vermoed dat je geen voorkennis hebt. Als je ervoor kiest om direct de academische bachelor te volgen dan zou ik kiezen voor een creditcontract. De vakken waarvoor je niet geslaagd bent zou ik dan opnemen met een examencontract. Denk eraan dat als je wel slaagt via een examencontract je geen (dubbele) SP terug krijgt want die heb je ook niet ingezet.

Wat ook mogelijk is is om eerst de HBO-opleiding rechtspraktijk te volgen (3 jaar). Via een aanvullend jaar (+1)kan je een gelijkstelling krijgen van een professionele bachelor.

Eens je dit hebt kan je de verkorte bachelor volgen OF een schakeljaar. De meeste kiezen natuurlijk voor het schakeljaar.

VERKORTE BACHELOR (2jaar).
Je volgt enkel de rechtsvakken, dit komt ongeveer overeen met 120 SP en je bent nu gelijkgesteld aan een academische bachelor.

SCHAKELJAAR (1jaar).
Dit programma geeft geen gelijkstelling aan een academische bachelor maar geeft je wel toegang tot het masterprogramma.

Terug naar “Praat café”