Werkloosheidsuitkering via Hulpkas of vakbond?

BrechtS
Berichten: 463

Re: Werkloosheidsuitkering via Hulpkas of vakbond?

#121 , 04 jun 2015 14:39

JPV, vele vakbondsmilitaiten zouden beter eens een tijdje als Zimbabwaan leven, om te werken hoe goed ze het hier wel hebben. Als ze dan ook nog eens willen beseffen dat we nu echt wel wat de broeksriem moeten aanspannen, omdat onze kinderen en kleinkinderen het ook nog goed zouden hebben, dan zijn we er. Men verwijt de regering asociaal beleid, maar ik vind het egoïstische "ik moet en zal op mijn 65 op pensioen gaan, liefst op 55 op brugpensioen, en die index-sprong mogen ze ook op hunnen buik schrijven"-mentaliteit zéér kortischtig en schandalig. Ik merk ook dat het vooral oudere werknemers zijn die zo denken. De jongere generaties denken verder dan het "après moi le déluge".
Iemand die op 21 begonnen is met werken, moet (afhankelijk van het werk) van mij niet op 65 met pensioen gaan. DIe heeft nog maar 44 jaar "kunnen" werken. Maar dat iemand die op 14 jaar begonnen is te werken, dat niet KAN doen, ook al heeft hij >45 jaar fysiek zwaar gewerkt, is schandalig, toch zeker omdat die persoon enkel niet op pensioen kan gaan terwijl die die begint op 21 dat wel kan.

Pensioenleeftijd moet variabel zijn, afhankelijk van het werk en de fysieke conditie.
Van mijn part mag de pensioenleeftijd variabel zijn, zodat de steeds slinkende groep die ging werken op hun 14de ook een tegemoetkoming krijgen. Echter vind ik wel dat men eerlijkheidshalve de studies moet meerekenen. Kijk naar artsen: 6 jaar studeren en daarna stage/specialisatie. Als we rekenen van die 6 jaar, dan is dat 24+45=69 jaar. En waarom zou dat te verantwoorden zijn? De oudere artsen zijn soms al niet al te pienter of niet goed genoeg mee met de modernste evoluties. Die 4 jaar extra zorgt dan voor nog meer risico dat oudere artsen fouten maken.
Bijkomende kritiek: in de voorstellen hierover valt loopbaanonderbreking wel binnen de 45 jaar werken voor een pensioen. Terwijl loopbaanonderbreking veel minder te verantwoorden valt om die te doen meetellen voor die 45 jaar dan de studies.
Dat men voor het meerekenen van de studies voor de pensioenleeftijd voorwaarden oplegt (zoals bv minstens zo lang in het werkveld staan of dergelijke) lijkt me ook eerlijk. Maar tegen mensen zeggen 'gij wilt studeren, wel gij gaat langer werken. Een job moet niet altijd enkel fysiek lastig zijn om het een zwaar beroep te noemen. Jobs met grote verantwoordelijkheid en met veel denkwerk (denk aan ingenieurs of artsen of advocaten) zijn evengoed zware jobs, maar dan op psychologisch/denk-vlak. U mag dit altijd ontkennen, maar artsen zitten bij de hoogste verslavingscijfers (alcohol, roken, medicatie) en hoogste zelfmoordcijfers door de verantwoordelijkheid. Wijst dat er dan op dat het een makkelijke job is waarvoor ze teveel geld verdienen? Dat laatste kan men over discussiëren, maar men mag artsen die het geconventioneerde bedrag vragen dat zeker niet verwijten, want ze houden zich aan de conventie. Maar dat eerste, tja, voer voor discussie natuurlijk.

BrechtS
Berichten: 463

#122 , 04 jun 2015 14:41

Pensioenleeftijd moet variabel zijn, afhankelijk van het werk en de fysieke conditie.
Wat met mentaal zware jobs? Er zijn banen waar je na een werkwee misschien niet fysiek, maar wel mentaal uitgeput bent. Beiden zijn even slecht voor de gezondheid. Enkel rekening houden met het fysieke aspect van een job, is dus discriminatie voor diegenen die een mentaal zware job hebben...
Hierbij enkele voorbeeldjes: de verhoogde verslavingsproblematiek en zelfmoordcijfers bij artsen. De verhoogde burn-outs bij leerkrachten en ambtenaren. Allemaal omdat het mentaal niet de gemakkelijkste jobs zijn.

JPV
Berichten: 14657
Juridisch actief: Ja

#123 , 04 jun 2015 21:08

Tja, die wagens meer belasten zal de werkgevers niets doen, maar ik had het over die afschaffen. Want die gaan in tegen mijn gevoel van eerlijkheid omdat eigenlijk niet zo veel werknemers ervan kunnen profiteren, binnen een bedrijf zijn ze consequent vaak, maar ik heb het over de gehele werknemersbevolking.
als men bedrijfsvoertuigen afschaft, dan spreekt men over het fiscaal voordelig behandelen ervan. De contractuele rechten die verbonden zijn aan een arbeidsovereenkomst kan men niet zomaar aanpassen.
Als men de loonlasten niet lineair verlaagd, dan zal ik als eerste staan te springen om te staken! Natuurlijk de vakbonden doen dan niet mee en zelf organiseren zie ik niet zitten. Niet-lineair verlagen gaat in tegen mijn gevoel van eerlijkheid. De personenbelasting is trouwens al niet lineair: hoe meer men verdient, hoe groter percentage naar belastingen gaat. Heb daar meerdere rekenvoorbeelden van gezien. Die extra legale voordelen die ken ik waarschijnlijk niet allemaal.
loonlastenverlaging heeft weinig te maken met personenbelasting, toch zeker niet wat N-VA en werkgevers willen. Lineaire loonlastenverlaging is overigens, objectief, een slechte maatregel om economie hier te houden.
En dat de lager betaalde arbeiders een te laag loon hebben, ligt volgens mij niet aan de regering, maar aan de bedrijven die ze te werk stellen. Ik heb zelf als jobstudent in de afwasdienst van de keuken van een ziekenhuis gestaan. Die mensen verdienen inderdaad niet veel, maar ze zeggen wel dat ze veel liever een extra collega hadden om de werkdruk op te vangen dan een loonsverhoging. En ze waren niet de eerste die dat zeiden.
lol... eerste keer dat ik zoiets hoor.
En voor zover ik weet is de regering de voordelen van rechtspersonen al aan het gelijk trekken. Ik ken een paar artsen die via een vennootschap hebben genoten van de voordelen die het vroeger had, intussen zijn die al sterk terug geschroefd en intussen zien ze hun pensioensparen via een vennootschap uitdraaien op een dure klucht nu de belastingen erop zoveel verhoogd worden. Ze zijn inderdaad niet slim geweest en hebben geprofiteerd en worden nu gestraft, heb ik geen problemen mee. Maar verwijt nu niet dat ze zoveel grote voordelen hebben.
ken je er eigenlijk iets van? Vennootschap is voor een arts quasi ALTIJD voordelig, ook nu nog. Je mag me eens uitleggen welke voordelen van rechtspersonen "gelijk getrokken zijn". Volgens mij ken je niks van vennootschapsbelasting.
En niet meegetelde werkelijke huurinkomsten? Laat me niet lachen, moet men niet meer onroerende voorheffing betalen op eigendommen die niet de eigen woning zijn? Wilt u de huurinkomsten belasten, wel dan moet men de eigenaars niet extra onroerende voorheffing betalen. En laat ze dan ook de werkelijke onkosten direct aftrekken van de winst. De onroerende voorheffing voor een huis dat verhuurt wordt is 150% van het KI. Dus mijn inziens is dat al een belasting op het verhuren dan?
ik heb even de oefening gemaakt voor jou op m'n eigen aangifte.
Stel je een woning voor met KI van 632. Wordt verhuurd aan 700 euro/maand. 10 maand/jaar verhuurd, 20% kosten. Netto huurinkomst dus gemiddeld 5600 euro.
Ivm met géén woning, is de extra belasting van de huurinkomsten bij mij op basis van verhuurd KI én de onroerende voorhefffing: € 1305,27. Bij een KI van 750 is dat 1551,65 euro. Recht op subsidies en dergelijke blijft identiek.
Bij een belasting op basis van huurinkomsten (zonder onroerende voorheffing te innen), is de extra belasting € 2721,87. Recht op subsidies vermindert, wegens hoger inkomen.
(in de praktijk zal het verschil nog groter zijn, gezien ik op de 5400 nog een extra aftrek kosten toegelaten heb)
Aftrekken van de belastingen is voor de zelfstandigen en mag enkel voor hun zaak gebruikt worden. En die moeten dan nog te verantwoorden zijn ook. Ook hebben bedienden en arbeiders recht op aftrek van beroepskosten. Ik zie dus niet in waarom u zou zeggen dat de rijkeren ervan profiteren als ook arbeiders dat zouden kunnen gebruiken dat systeem.
ik heb het hier steeds over personenbelasting, dus over alle aftrekken, niet enkel afrekken beroepskosten. Het is in vele studies aangetoond dat aftrekken vooral gebruikt worden door de rijkere laag van de bevolking. Check gewoon eens de aftrekken die mogelijk zijn, voor velen heb je bepaalde zaken nodig.
Voor aandelen zijn er al taksen op aan en verkoop. De aandeelhouders zijn wel te vinden voor het systeem dat ze belastingen betalen op de winst, maar dan stellen ze de voorwaarde dat de regering deelt in het verlies. Dat is veel eerlijker dan mensen die staken omdat ze het niet eens zijn met de verkozen meerderheid zonder sociaal overleg.
kan je me eens linken vinden van verenigingen van aandeelhouders die voorstander zijn van een meerwaardebelasting op aandelen zelfs al is er een minderwaarderecuperatie? Taksen op aankoop/verkoop zijn minimaal.

Ik heb geen nood om mijn nationaliteit te veranderen. Ik behoor niet tot de mensen die nood hebben aan het frauderen met geld. En ik had moeten zeggen dat het niet puur veranderen van nationaliteit is, maar ook van domicilie en dergelijke waardoor men zijn belastingen niet in België betaald. Mijn fout om dat niet te vermelden.
opnieuw: verander gerust je domicilie. Het is de plaats waar je het verdient die van belang zijn.
Ik wil nog kort eens vermelden: ik ben voorstander van alles op gelijke wijze te belasten, elke vorm van inkomst, maar dan moet dit op een eerlijke en consequente manier zijn. Geen dubbele belasting van zaken, geen verhoogd KI dus,
je beseft toch waarom het KI verhoogd wordt en pas dan belast?

Reclame

JPV
Berichten: 14657
Juridisch actief: Ja

#124 , 04 jun 2015 21:25

Tja, omschrijf het anders zo: "ik wil op mijn 55ste op pensioen, want dat is wat ze mij hebben gezegd dat ik mocht. De kinderen en kleinkinderen? Tja, die moeten dan maar op hun 75 op hun pensioen dan he, ik wil mijn 55" "indexsprong mogen ze op hun buik schrijven, ookal is het toevallig een zeer minimaal bedrag, ik wil niets inleveren van mijn koopkracht. De kinderen en kleinkinderen mogen dan maar een dubbele indexsprong verwerken want ik schuif de mijne door naar de volgende generatie" "ik die bijleg in de financiële bodem van de Belgisch staat, die is ontstaan door het beleid waar ik zelf heb op gestemd en ik zelf voor heb gestaakt, daar ga ik toch geen verantwoordelijkheid voor nemen. Laat de kleinkinderen daar maar voor opdraaien"
Zo kom je goed in de buurt van de mentaliteit van sommige vakbondsmensen. En als men dan dit wil gelijktrekken naar de vakbonden, dan is hun antwoord "de kinderen/kleinkinderen? Wel die moeten dan ook maar staken later tegen het beleid he".
iemand "leg woorden in andermands mond"?
Pensioenleeftijd moet variabel zijn, afhankelijk van het werk en de fysieke conditie.
Wat met mentaal zware jobs? Er zijn banen waar je na een werkwee misschien niet fysiek, maar wel mentaal uitgeput bent. Beiden zijn even slecht voor de gezondheid. Enkel rekening houden met het fysieke aspect van een job, is dus discriminatie voor diegenen die een mentaal zware job hebben...
ik zeg dan ook dat je moet rekening houden met werk én fysieke conditie.
Van mijn part mag de pensioenleeftijd variabel zijn, zodat de steeds slinkende groep die ging werken op hun 14de ook een tegemoetkoming krijgen.
tiens, wat was nu het grote voordeel van het brugpensioensysteem? ;)
Echter vind ik wel dat men eerlijkheidshalve de studies moet meerekenen. Kijk naar artsen: 6 jaar studeren en daarna stage/specialisatie. Als we rekenen van die 6 jaar, dan is dat 24+45=69 jaar. En waarom zou dat te verantwoorden zijn? De oudere artsen zijn soms al niet al te pienter of niet goed genoeg mee met de modernste evoluties.
oudere bouwvakkers zijn ook soms gevaarlijk traag hoor, arbeidsongevallen op hogere leeftijd komen meer voor, laat staan dat ze meekunnen met de modernste evoluties.
Die 4 jaar extra zorgt dan voor nog meer risico dat oudere artsen fouten maken.
Bijkomende kritiek: in de voorstellen hierover valt loopbaanonderbreking wel binnen de 45 jaar werken voor een pensioen. Terwijl loopbaanonderbreking veel minder te verantwoorden valt om die te doen meetellen voor die 45 jaar dan de studies.
werkloosheid telt ook mee hoor :). Loopbaanonderbreking telt overigens in een heel aantal gevallen niet meer mee.
Dat men voor het meerekenen van de studies voor de pensioenleeftijd voorwaarden oplegt (zoals bv minstens zo lang in het werkveld staan of dergelijke) lijkt me ook eerlijk. Maar tegen mensen zeggen 'gij wilt studeren, wel gij gaat langer werken. Een job moet niet altijd enkel fysiek lastig zijn om het een zwaar beroep te noemen. Jobs met grote verantwoordelijkheid en met veel denkwerk (denk aan ingenieurs of artsen of advocaten) zijn evengoed zware jobs, maar dan op psychologisch/denk-vlak. U mag dit altijd ontkennen, maar artsen zitten bij de hoogste verslavingscijfers (alcohol, roken, medicatie) en hoogste zelfmoordcijfers door de verantwoordelijkheid. Wijst dat er dan op dat het een makkelijke job is waarvoor ze teveel geld verdienen? Dat laatste kan men over discussiëren, maar men mag artsen die het geconventioneerde bedrag vragen dat zeker niet verwijten, want ze houden zich aan de conventie. Maar dat eerste, tja, voer voor discussie natuurlijk.
ik zeg, zie hoger, zeker niet dat een mentale job eenvoudig is.
Hierbij enkele voorbeeldjes: de verhoogde verslavingsproblematiek en zelfmoordcijfers bij artsen. De verhoogde burn-outs bij leerkrachten en ambtenaren. Allemaal omdat het mentaal niet de gemakkelijkste jobs zijn.
m'n vriendin is leerkracht, ik ben in bijberoep journalist (ook een risicojob qua burn-out). Ik weet dus waarover ik spreek.

BrechtS
Berichten: 463

#125 , 05 jun 2015 00:15

Tja, die wagens meer belasten zal de werkgevers niets doen, maar ik had het over die afschaffen. Want die gaan in tegen mijn gevoel van eerlijkheid omdat eigenlijk niet zo veel werknemers ervan kunnen profiteren, binnen een bedrijf zijn ze consequent vaak, maar ik heb het over de gehele werknemersbevolking.
als men bedrijfsvoertuigen afschaft, dan spreekt men over het fiscaal voordelig behandelen ervan. De contractuele rechten die verbonden zijn aan een arbeidsovereenkomst kan men niet zomaar aanpassen.
Als men de loonlasten niet lineair verlaagd, dan zal ik als eerste staan te springen om te staken! Natuurlijk de vakbonden doen dan niet mee en zelf organiseren zie ik niet zitten. Niet-lineair verlagen gaat in tegen mijn gevoel van eerlijkheid. De personenbelasting is trouwens al niet lineair: hoe meer men verdient, hoe groter percentage naar belastingen gaat. Heb daar meerdere rekenvoorbeelden van gezien. Die extra legale voordelen die ken ik waarschijnlijk niet allemaal.
loonlastenverlaging heeft weinig te maken met personenbelasting, toch zeker niet wat N-VA en werkgevers willen. Lineaire loonlastenverlaging is overigens, objectief, een slechte maatregel om economie hier te houden.
En dat de lager betaalde arbeiders een te laag loon hebben, ligt volgens mij niet aan de regering, maar aan de bedrijven die ze te werk stellen. Ik heb zelf als jobstudent in de afwasdienst van de keuken van een ziekenhuis gestaan. Die mensen verdienen inderdaad niet veel, maar ze zeggen wel dat ze veel liever een extra collega hadden om de werkdruk op te vangen dan een loonsverhoging. En ze waren niet de eerste die dat zeiden.
lol... eerste keer dat ik zoiets hoor.
En voor zover ik weet is de regering de voordelen van rechtspersonen al aan het gelijk trekken. Ik ken een paar artsen die via een vennootschap hebben genoten van de voordelen die het vroeger had, intussen zijn die al sterk terug geschroefd en intussen zien ze hun pensioensparen via een vennootschap uitdraaien op een dure klucht nu de belastingen erop zoveel verhoogd worden. Ze zijn inderdaad niet slim geweest en hebben geprofiteerd en worden nu gestraft, heb ik geen problemen mee. Maar verwijt nu niet dat ze zoveel grote voordelen hebben.
ken je er eigenlijk iets van? Vennootschap is voor een arts quasi ALTIJD voordelig, ook nu nog. Je mag me eens uitleggen welke voordelen van rechtspersonen "gelijk getrokken zijn". Volgens mij ken je niks van vennootschapsbelasting.
En niet meegetelde werkelijke huurinkomsten? Laat me niet lachen, moet men niet meer onroerende voorheffing betalen op eigendommen die niet de eigen woning zijn? Wilt u de huurinkomsten belasten, wel dan moet men de eigenaars niet extra onroerende voorheffing betalen. En laat ze dan ook de werkelijke onkosten direct aftrekken van de winst. De onroerende voorheffing voor een huis dat verhuurt wordt is 150% van het KI. Dus mijn inziens is dat al een belasting op het verhuren dan?
ik heb even de oefening gemaakt voor jou op m'n eigen aangifte.
Stel je een woning voor met KI van 632. Wordt verhuurd aan 700 euro/maand. 10 maand/jaar verhuurd, 20% kosten. Netto huurinkomst dus gemiddeld 5600 euro.
Ivm met géén woning, is de extra belasting van de huurinkomsten bij mij op basis van verhuurd KI én de onroerende voorhefffing: € 1305,27. Bij een KI van 750 is dat 1551,65 euro. Recht op subsidies en dergelijke blijft identiek.
Bij een belasting op basis van huurinkomsten (zonder onroerende voorheffing te innen), is de extra belasting € 2721,87. Recht op subsidies vermindert, wegens hoger inkomen.
(in de praktijk zal het verschil nog groter zijn, gezien ik op de 5400 nog een extra aftrek kosten toegelaten heb)
Aftrekken van de belastingen is voor de zelfstandigen en mag enkel voor hun zaak gebruikt worden. En die moeten dan nog te verantwoorden zijn ook. Ook hebben bedienden en arbeiders recht op aftrek van beroepskosten. Ik zie dus niet in waarom u zou zeggen dat de rijkeren ervan profiteren als ook arbeiders dat zouden kunnen gebruiken dat systeem.
ik heb het hier steeds over personenbelasting, dus over alle aftrekken, niet enkel afrekken beroepskosten. Het is in vele studies aangetoond dat aftrekken vooral gebruikt worden door de rijkere laag van de bevolking. Check gewoon eens de aftrekken die mogelijk zijn, voor velen heb je bepaalde zaken nodig.
Voor aandelen zijn er al taksen op aan en verkoop. De aandeelhouders zijn wel te vinden voor het systeem dat ze belastingen betalen op de winst, maar dan stellen ze de voorwaarde dat de regering deelt in het verlies. Dat is veel eerlijker dan mensen die staken omdat ze het niet eens zijn met de verkozen meerderheid zonder sociaal overleg.
kan je me eens linken vinden van verenigingen van aandeelhouders die voorstander zijn van een meerwaardebelasting op aandelen zelfs al is er een minderwaarderecuperatie? Taksen op aankoop/verkoop zijn minimaal.

Ik heb geen nood om mijn nationaliteit te veranderen. Ik behoor niet tot de mensen die nood hebben aan het frauderen met geld. En ik had moeten zeggen dat het niet puur veranderen van nationaliteit is, maar ook van domicilie en dergelijke waardoor men zijn belastingen niet in België betaald. Mijn fout om dat niet te vermelden.
opnieuw: verander gerust je domicilie. Het is de plaats waar je het verdient die van belang zijn.
Ik wil nog kort eens vermelden: ik ben voorstander van alles op gelijke wijze te belasten, elke vorm van inkomst, maar dan moet dit op een eerlijke en consequente manier zijn. Geen dubbele belasting van zaken, geen verhoogd KI dus,
je beseft toch waarom het KI verhoogd wordt en pas dan belast?
De loonlastenverlaging kan op verschillende manieren worden aangepakt, ik weet niet vanbuiten welke partij voor wat ijvert. Laat staan waar de coalitie nu voor aan het ijveren. Wel stond er in de krant voor de verkiezingen een voorbeeld van de voorstellen, en daarbij kwal het erop neer dat bij VLD en NVA het quasie procentueel was en dus in mijn ogen het eerlijkst, maar bij SPA lag het anders, ik denk omdat het daar iedereen iedereen hetzelfde behandelen was dus iedereen evenveel in centen in plaats van procenten. En dan heb je nog groen, daarbij was het voorstel bijna uitsluitend de lagere lonen bevoordelen. Hoe het allemaal werd bereikt is niet echt goed genoeg uitgelegd in de krant.

Dat u nog nooit hebt gehoord dat arbeiders/lage-loon-werknemers liever een verminderde werkdruk hebben dan een hoger loon, is misschien omdat u bij de vakbond zit, dat lokt al een zeker publiek naar de stakingen waar het draait om geld. Van mij mag u het nog een lol vinden en ermee lachen, dat maakt dan al direct duidelijk dat u in zekere zin oogkleppen op hebt.

Vennootschappen zijn nog steeds quasie altijd voordelig voor artsen ja, daar ben ik wel degelijk van op de hoogte en kan men nog genoeg over terug vinden op het internetsites (zelfs sites voor artsen die het nog eens uitleggen of het nog steeds voordelig is). Echter zei ik dat ze dat voordeel intussen al aan het terugschroeven zijn. U mag me hier zeker zeggen dat ik er niets van weet. Maar nu legt u mij woorden in de mond: ik heb nergens gezegd dat ze niet meer voordelig zijn, wel dat ze stilaan het voordeel aan het terugschroeven zijn met het risico dat sommige artsen hun pensioenplan in duigen valt. Maar goed, u mag hier spugen wat u wilt over mijn onbekwaamheid, ik zal dan maar alleen de speciaal gevallen kennen zeker.

Een rekenvoorbeeld is natuurlijk altijd een goed argument. Hetgeen ik zei is dat het oneerlijk zou zijn om de huurinkomsten te belasten terwijl men al 150% roerende voorheffing vraagt. Maar ja, rekenvoorbeeld gaat voor en u zal wel genoeg argumenten vinden dus ik zal er niet verder op ingaan.

Studies bewijzen dat vooral de rijke klasse er gebruik van maakt? Wel, dat maakt nog niet dat de lage klasse er geen gebruik van kunnen maken. Dus ipv te staken zou u misschien beter hen helpen met daar gebruik van te maken dan? En ja er zijn bepaalde zaken voor nodig voor bepaalde aftrekken. Maar goed, u bent het niet eens met het systeem dat is uw volle recht. Ik ben voorstander om het systeem te veranderen dat ze niet het forfaitair bedrag krijgen, want dat ligt al vaak hoger dan de werkelijke koste.

En van die aandeelhouders, u zal geen linken vinden voor hetgeen u zei. Maar ik zal me verkeerd hebben uitgedrukt met de 'ze zijn ervoor te vinden' ik zal eht dan zeggen als 'ze kunnen het aanvaarden maar dan op voorwaarde dat u ze hun minderwaarde mogen recupereren'. Dit heb ik echter niet van de aandeelhoudersverenigingen. Dat is net hetzelfde als de vakbonden: ze beweren het een en houden zich er aan vast maar hebben soms al eens zaken waarmee ze toch kunnen leven. Dat is dan hier van toepassing op een andere bevolkingsgroep.

Dat de taksen oo aankoop verkoop in uw ogen minimaal is, maakt nog niet dat ze niet bestaan. Ik heb het al gezegd: het is een internationale markt en dat is dus complexer dan even BTW verhogen.

Hmmm, de plaats waar je verdient die van belang is? En wat met de gemeentelijke opcentiemen dan he? En met de provinciale opcentiemen? En al die opcentiemen eigenlijk? Hangen die niet af van de woonlocatie dan?

En van mij mag u gerust eens vertellen waarom het KI dan wordt verhoogd of belast? Omdat een tweede of derde of zoveelste eigendom enkel voor de rijken is en dus dient het als rijkenbelasting? Geen idee wat u hierover gaat zeggen. Ik was er niet bij bij de invoering van het verhoogd KI dus ik weet niet met welke specifieke reden ze die toen hebben ingevoerd. Mijn visie erop is dat die al lijken als een belasting op de mogelijke huurinkomsten.

BrechtS
Berichten: 463

#126 , 05 jun 2015 00:36

Tja, omschrijf het anders zo: "ik wil op mijn 55ste op pensioen, want dat is wat ze mij hebben gezegd dat ik mocht. De kinderen en kleinkinderen? Tja, die moeten dan maar op hun 75 op hun pensioen dan he, ik wil mijn 55" "indexsprong mogen ze op hun buik schrijven, ookal is het toevallig een zeer minimaal bedrag, ik wil niets inleveren van mijn koopkracht. De kinderen en kleinkinderen mogen dan maar een dubbele indexsprong verwerken want ik schuif de mijne door naar de volgende generatie" "ik die bijleg in de financiële bodem van de Belgisch staat, die is ontstaan door het beleid waar ik zelf heb op gestemd en ik zelf voor heb gestaakt, daar ga ik toch geen verantwoordelijkheid voor nemen. Laat de kleinkinderen daar maar voor opdraaien"
Zo kom je goed in de buurt van de mentaliteit van sommige vakbondsmensen. En als men dan dit wil gelijktrekken naar de vakbonden, dan is hun antwoord "de kinderen/kleinkinderen? Wel die moeten dan ook maar staken later tegen het beleid he".
iemand "leg woorden in andermands mond"?
Pensioenleeftijd moet variabel zijn, afhankelijk van het werk en de fysieke conditie.
Wat met mentaal zware jobs? Er zijn banen waar je na een werkwee misschien niet fysiek, maar wel mentaal uitgeput bent. Beiden zijn even slecht voor de gezondheid. Enkel rekening houden met het fysieke aspect van een job, is dus discriminatie voor diegenen die een mentaal zware job hebben...
ik zeg dan ook dat je moet rekening houden met werk én fysieke conditie.
Van mijn part mag de pensioenleeftijd variabel zijn, zodat de steeds slinkende groep die ging werken op hun 14de ook een tegemoetkoming krijgen.
tiens, wat was nu het grote voordeel van het brugpensioensysteem? ;)
Echter vind ik wel dat men eerlijkheidshalve de studies moet meerekenen. Kijk naar artsen: 6 jaar studeren en daarna stage/specialisatie. Als we rekenen van die 6 jaar, dan is dat 24+45=69 jaar. En waarom zou dat te verantwoorden zijn? De oudere artsen zijn soms al niet al te pienter of niet goed genoeg mee met de modernste evoluties.
oudere bouwvakkers zijn ook soms gevaarlijk traag hoor, arbeidsongevallen op hogere leeftijd komen meer voor, laat staan dat ze meekunnen met de modernste evoluties.
Die 4 jaar extra zorgt dan voor nog meer risico dat oudere artsen fouten maken.
Bijkomende kritiek: in de voorstellen hierover valt loopbaanonderbreking wel binnen de 45 jaar werken voor een pensioen. Terwijl loopbaanonderbreking veel minder te verantwoorden valt om die te doen meetellen voor die 45 jaar dan de studies.
werkloosheid telt ook mee hoor :). Loopbaanonderbreking telt overigens in een heel aantal gevallen niet meer mee.
Dat men voor het meerekenen van de studies voor de pensioenleeftijd voorwaarden oplegt (zoals bv minstens zo lang in het werkveld staan of dergelijke) lijkt me ook eerlijk. Maar tegen mensen zeggen 'gij wilt studeren, wel gij gaat langer werken. Een job moet niet altijd enkel fysiek lastig zijn om het een zwaar beroep te noemen. Jobs met grote verantwoordelijkheid en met veel denkwerk (denk aan ingenieurs of artsen of advocaten) zijn evengoed zware jobs, maar dan op psychologisch/denk-vlak. U mag dit altijd ontkennen, maar artsen zitten bij de hoogste verslavingscijfers (alcohol, roken, medicatie) en hoogste zelfmoordcijfers door de verantwoordelijkheid. Wijst dat er dan op dat het een makkelijke job is waarvoor ze teveel geld verdienen? Dat laatste kan men over discussiëren, maar men mag artsen die het geconventioneerde bedrag vragen dat zeker niet verwijten, want ze houden zich aan de conventie. Maar dat eerste, tja, voer voor discussie natuurlijk.
ik zeg, zie hoger, zeker niet dat een mentale job eenvoudig is.
Hierbij enkele voorbeeldjes: de verhoogde verslavingsproblematiek en zelfmoordcijfers bij artsen. De verhoogde burn-outs bij leerkrachten en ambtenaren. Allemaal omdat het mentaal niet de gemakkelijkste jobs zijn.
m'n vriendin is leerkracht, ik ben in bijberoep journalist (ook een risicojob qua burn-out). Ik weet dus waarover ik spreek.
Ja bij dat eerste leg ik woorden in de mond. Dat is voor iedereen duidelijk. Dat is een interpretatie van de realiteit waarbij ik hetgeen gezegd wordt koppel en wat er impliciet als gevolg kan worden gezien. Maar u kan niet ontkennen dat als men nu niet inlevert, mijn generatie gaat moeten opdraaien voor schulden waar wij eigenlijk weinig mee te maken hebben. En met de stakingen van de vakbonden zal het er ook niet beter op worden voor ons.

U zegt dat u rekening moet houden met werk en fysieke conditie. U zegt nergens iets van mentale conditie. Ofwel zegt u dan: 'u moet rekening houden met het werk' of u zegt 'u moet rekening houden met het werk, de mentale conditie en fysieke conditie' want dan pas maak je het eerlijk naar iedereen toe. Met enkel 'rekening houden mer werk en fysieke conditie' impliceert u dan enkel de fysiek zware jobs.

Het brugpensioen ben ik niet goed van op de hoogte, nu eenmaal omdat ik de tot standkomkng ervan niet heb meegemaakt. Echter lijkt het mij dat bijna iedereen kon genieten van het brugpensioen, of zo is het toch altijd gebleken uit mediaberichten, en dan is het systeem geen groot voordeel maar een misbruikt voordeel. Tenzij natuurlijk blijkt dat een gigantisch deel van de populatie op zijn 14 is beginnen werken.

Uw vergelijking naar de oudere bouwvakkers gaat niet op bij hetgeen ik wou duidelijk maken. Als de regel is 45 jaar werken, dan kan een bouwvakker op zijn 63 met pensioen (tenzij hij voor meerderjarigheid is gaan werken) terwijl een arts maar op zijn 69 op pensioen mag. Voor die arbeider zou het dus voordelig zijn en 2 jaar minder werken, maar voor die arts vormt dat 4jaar extra werken en dat kan wel degelijk een groot probleem vormen naar medische fouten toe. Hetzelfde met ingenieurs, met verhoogde kans op berekeningsfouten of misschattingen. Hetzelfde voor advocaten, meer kans op fouten. Dat u daarbij aanhaalt dat bij arbeiders ook meer fouten (beroepsongevallen) voorkomen omdat die ouder zijn gaat niet op omdat zij niet verplicht langer moeten werken dan de pensioensgrondslag nu. Dit zonder brugpensioen in rekening te brengen omdat dat een uitzonderingsregel zou moeten zijn.

En ik weet dat werkloosheid meeteld, maar ik heb dit niet vermeld omdat ik het niet eens of oneens ermee ben. Om te verduidelijken: werkloosheid kiest men niet zelf normaal gezien, loopbaanonderbreking daarentegen wel normaal gezien. Dis dat werkloosheid meetelt is sociaal te verantwoorden. Zeker als er een systeem is die de profiteurs van het systeem eruit kan vissen (ik heb hier al eens een voorstel geformuleerd maar er zijn zoveel andere mogelijkheden) en dat dus de periode zonder werkloosheidsuitkering (dus het uit vrije wil niet werken) niet meetellen hierbij.

Ik weet dat u nergens hebt gezegd dat een mentale job eenvoudig is. Echter bracht u hier het voorstel aan voor een regeling voor de fysiek zware jobs, wel trek die dan door naar de mentaal zware jobs. Dan wordt het eerlijker. U hebt nergens een uitspraak gedaan over mentaal zware jobs, echter wel over de fysiek zware jobs dus impliceerde u dat u enkel voorstander bent voor de regeling voor de fysiek zware jobs.

En goed voor u dat u weet waarover u spreekt, maar u hebt nergens een uitspraak gedaan over of leerkracht een fysiek zware job is. U haalde onderzoeken aan om mij in het ongelijk te stellen ivm die aftrekkingen, wel hierbij zeg ik u dzt er onderzoeken uitwijzen dat leerkrachten veel vaker te maken hebben met burn outs, dus lijkt le dat een bevestiging van een mentaal zware job. U hebt u mening niet geuit hierover, maar bij deze hebt u een antwoord op een mogelijk antwoord van u dat uzelf hebt geïmpliceerd hier.

JPV
Berichten: 14657
Juridisch actief: Ja

#127 , 05 jun 2015 05:22

Ja bij dat eerste leg ik woorden in de mond. Dat is voor iedereen duidelijk. Dat is een interpretatie van de realiteit waarbij ik hetgeen gezegd wordt koppel en wat er impliciet als gevolg kan worden gezien. Maar u kan niet ontkennen dat als men nu niet inlevert, mijn generatie gaat moeten opdraaien voor schulden waar wij eigenlijk weinig mee te maken hebben. En met de stakingen van de vakbonden zal het er ook niet beter op worden voor ons.
Zo zie je maar dat je beter geen woorden in de mond legt van anderen en dat een "interpretatie van de realiteit" gewoon eufimisme is voor "mijn eigen veronderstellingen".

Een concreet voorbeeld ivm brugpensioen. Overheid wil minimumleeftijd brugpensioen bij faillissementen/herstructureringen verhogen. Vaak uit idee van "het is niet meer betaalbaar":
even rekenen, voor een concreet recent geval bij Bosch, waar men op 53 op brugpensioen gestuurd wordt:

53 op brugpensioen. Moet even beschikbaar zijn als een gewone werkloze. Daar is dus geen enkel verschil meer qua behandeling, voordelen, ...
53 op brugpensioen, wil zeggen dat de personen normaal wel meer dan 25 jaar beroepsverleden zullen hebben en (bij bosch) een brutoloon >13 euro/uur. Laten we dan even van het slechtste geval uitgaan, dat ze samenwonende zijn en tot 65 werkloos blijven. Dan krijgen die mensen de volgende bedragen:
- 1603,16 eerste 3 maand
- 1479,92 volgende 3 maand
- 1379,30 6 maand daarna
- 1126,06 tot 65 jaar

In totaal (gebaseerd op eerste uitkeringen vanaf 54 jaar, wat bijna onmogelijk is (leeftijd van 53 moet bij herstructureringsplannen al behaald zijn): jaarlijkse kost van 17525,04 euro/jaar eerste jaar, 13512,72 daarna.

Als die persoon nu op brugpensioen zou gaan, krijgt hij 1248 euro per maand van de RVA. 14976 euro op jaarbasis. De werkgever zal gemiddeld zo'n 300 euro moeten bijbetalen, de werknemer zal daar zo'n 20 euro van krijgen. De rest gaat naar de overheid. Een inkomst voor de overheid dus van 3360 euro/jaar. Netto jaarlijkse kost voor overheid 11616 per jaar (los van eventuele belastingen op de rest van het bedrag).

Zet nu eens alles tegenover elkaar:
17525.04+13512.72 daarna OF 11616 per jaar.

Wat verkies je dat de overheid moet uitgeven, rekening houdend dat voor de rest alles identiek is (beide evenveel verplichtingen om te zoeken naar werk, beide geen verschil qua behandeling RVA/VDAB?
U zegt dat u rekening moet houden met werk en fysieke conditie. U zegt nergens iets van mentale conditie. Ofwel zegt u dan: 'u moet rekening houden met het werk' of u zegt 'u moet rekening houden met het werk, de mentale conditie en fysieke conditie' want dan pas maak je het eerlijk naar iedereen toe. Met enkel 'rekening houden mer werk en fysieke conditie' impliceert u dan enkel de fysiek zware jobs.
ik heb ook niet "het aantal jaar" erbij gezet, terwijl het ook logisch is dat het aantal jaar ook een rol speelt. Het lijkt me logisch dat die lijst niet te restrictief gezien moest worden. Tuurlijk mag je psychische conditie ertussen zetten, dat maakt er evenveel deel van uit. Ik impliceerde niets.
Het brugpensioen ben ik niet goed van op de hoogte, nu eenmaal omdat ik de tot standkomkng ervan niet heb meegemaakt. Echter lijkt het mij dat bijna iedereen kon genieten van het brugpensioen, of zo is het toch altijd gebleken uit mediaberichten, en dan is het systeem geen groot voordeel maar een misbruikt voordeel. Tenzij natuurlijk blijkt dat een gigantisch deel van de populatie op zijn 14 is beginnen werken.
als je er niet goed van op de hoogte bent, best dan ook niets over zeggen.
Uw vergelijking naar de oudere bouwvakkers gaat niet op bij hetgeen ik wou duidelijk maken. Als de regel is 45 jaar werken, dan kan een bouwvakker op zijn 63 met pensioen (tenzij hij voor meerderjarigheid is gaan werken) terwijl een arts maar op zijn 69 op pensioen mag. Voor die arbeider zou het dus voordelig zijn en 2 jaar minder werken, maar voor die arts vormt dat 4jaar extra werken en dat kan wel degelijk een groot probleem vormen naar medische fouten toe. Hetzelfde met ingenieurs, met verhoogde kans op berekeningsfouten of misschattingen. Hetzelfde voor advocaten, meer kans op fouten. Dat u daarbij aanhaalt dat bij arbeiders ook meer fouten (beroepsongevallen) voorkomen omdat die ouder zijn gaat niet op omdat zij niet verplicht langer moeten werken dan de pensioensgrondslag nu. Dit zonder brugpensioen in rekening te brengen omdat dat een uitzonderingsregel zou moeten zijn.
op zich is een leeftijd geen probleem om meer fouten te maken (tenzij bij Alzheimer enzo). Ervaring compenseert dat effect imho. Studies kunnen wel voor een deel meegerekend worden, maar als het criterium is "jaren bijdragen aan de samenleving", dan kan studies niet evenzeer meegeteld worden als werken. Studeren is fun (ik heb het tot aan m'n 27e gedaan, nu ook nog :p), Werken minder (voltijds vanaf 23)
De loonlastenverlaging kan op verschillende manieren worden aangepakt, ik weet niet vanbuiten welke partij voor wat ijvert. Laat staan waar de coalitie nu voor aan het ijveren. Wel stond er in de krant voor de verkiezingen een voorbeeld van de voorstellen, en daarbij kwal het erop neer dat bij VLD en NVA het quasie procentueel was en dus in mijn ogen het eerlijkst
ik dacht dat je visie was dat een loonlastenverlaging vooral de economie moet helpen. Ik weet niet of je beseft dat een loonlastenverlaging niet noodzakelijk betekent dat mensen iets extra's van loon krijgen, het "voor iedereen evenveel procent" betekent niet dat elke burger X% minderloonlasten zou moeten bealen.
Dat u nog nooit hebt gehoord dat arbeiders/lage-loon-werknemers liever een verminderde werkdruk hebben dan een hoger loon, is misschien omdat u bij de vakbond zit, dat lokt al een zeker publiek naar de stakingen waar het draait om geld. Van mij mag u het nog een lol vinden en ermee lachen, dat maakt dan al direct duidelijk dat u in zekere zin oogkleppen op hebt.
misschien omdat ik niet geloof in vertelseltjes van een jobstudent uit 1 firma, maar me liever baseer op enquetes, (en ja:) los van vakbonden. Mindere werkdruk: ok, extra personeel in plaats van hoger loon: nog nooit van gehoord, noch gelezen.
Vennootschappen zijn nog steeds quasie altijd voordelig voor artsen ja, daar ben ik wel degelijk van op de hoogte en kan men nog genoeg over terug vinden op het internetsites (zelfs sites voor artsen die het nog eens uitleggen of het nog steeds voordelig is). Echter zei ik dat ze dat voordeel intussen al aan het terugschroeven zijn. U mag me hier zeker zeggen dat ik er niets van weet. Maar nu legt u mij woorden in de mond: ik heb nergens gezegd dat ze niet meer voordelig zijn, wel dat ze stilaan het voordeel aan het terugschroeven zijn met het risico dat sommige artsen hun pensioenplan in duigen valt. Maar goed, u mag hier spugen wat u wilt over mijn onbekwaamheid, ik zal dan maar alleen de speciaal gevallen kennen zeker.
als je zegt dat ze de voordelen aanhet gelijk trekken zijn, dan valt wordt het niet meer voordelig, je kan geen andere logica erin vinden. Je mag me gerust concrete voorbeelden geven van welke voordelen ze an het gelijk trekken zijn.
Studies bewijzen dat vooral de rijke klasse er gebruik van maakt? Wel, dat maakt nog niet dat de lage klasse er geen gebruik van kunnen maken.
denk aub eens na waarom de lage klasse er geen gebruik van kan maken: geen woning in eigendom (een lening gebruiken enkel om fiscale redenen is dus niet interessant), geen geld voor pensioensparen, geen geld voor energiebesparende maatregelen, ...
Maar ik zal me verkeerd hebben uitgedrukt met de 'ze zijn ervoor te vinden' ik zal eht dan zeggen als 'ze kunnen het aanvaarden maar dan op voorwaarde dat u ze hun minderwaarde mogen recupereren'. Dit heb ik echter niet van de aandeelhoudersverenigingen.
van wie dan wel?
Dat de taksen oo aankoop verkoop in uw ogen minimaal is, maakt nog niet dat ze niet bestaan. Ik heb het al gezegd: het is een internationale markt en dat is dus complexer dan even BTW verhogen.
niet zo moeilijk hoor. Meerwaarden op aandelen worden in bijna alle landen deftig belast. Zie pagina 30 van deze studie: http://www.oecd-ilibrary.org/taxation/t ... 96w246k-en" onclick="window.open(this.href);return false; . Zie ook pagina 8, 23 en 32. Of voor een overzichtje: pg 46/47. Hoezo, het is internationaal een moeilijk verhaal om kapitaal meer te belasten?

Zie ook: http://nomadcapitalist.com/2014/04/06/t ... ins-taxes/" onclick="window.open(this.href);return false;

of nogmaals: http://www.globalpropertyguide.com/Euro ... -gains-tax" onclick="window.open(this.href);return false;
Hmmm, de plaats waar je verdient die van belang is? En wat met de gemeentelijke opcentiemen dan he? En met de provinciale opcentiemen? En al die opcentiemen eigenlijk? Hangen die niet af van de woonlocatie dan?
niet van belang in de discussie rond "verhuizen uit België", hé.
En van mij mag u gerust eens vertellen waarom het KI dan wordt verhoogd of belast? Omdat een tweede of derde of zoveelste eigendom enkel voor de rijken is en dus dient het als rijkenbelasting? Geen idee wat u hierover gaat zeggen. Ik was er niet bij bij de invoering van het verhoogd KI dus ik weet niet met welke specifieke reden ze die toen hebben ingevoerd. Mijn visie erop is dat die al lijken als een belasting op de mogelijke huurinkomsten.
verhoogd K.I., een begrip dat zowel gebruikt wordt bij de inkomstenbelasting als voor de onroerende voorheffing is gewoon een principe gebruikt om de indexatie eenvoudig te doen. Heeft NIKS te maken met hogere belasting, wel dat het basiscijfer constant kan blijven en niet elk jaar herschat moetn worden. De 1,68 multiplicator is dus gewoon de index vanaf 1991. Niks meer.

Gebruiker21
Topic Starter
Berichten: 10787
Juridisch actief: Nee

#128 , 05 jun 2015 09:53

Pfff, ik haak af, hoor. Ik heb mijn punt gemaakt, en met mij de meerderheid van de Belgische bevolking. Ik ben blij dat die mening ook in de regering vertegenwoordigd is. Ik vind het enkel bijzonder jammer dat de vakbonden niet enkel hun bezorgdheid en protest op een fatsoenlijke manier uiten, maar dat zij werkwillige mensen het werken onmogelijk maken en hun macht misbruiken op een manier die niet zo veel verschilt van chantage.
Het is niet "me auto" of "me geld", maar "mijn / m'n auto" of "mijn / m'n geld"!
Hou er rekening mee dat je werkgever geen reden hoeft op te geven om je te kunnen ontslaan!

BrechtS
Berichten: 463

#129 , 05 jun 2015 10:52

Aangezienik van niets weet en mijn ervaringen en de weergave van wat ik hoor bij mijn ouders, de vriendenkring van mijn ouders, de medebewoners in de wijk, mijn eigen vriendenkring en weet ik veel nog niet ter zake doet hier, zal ik het hier ook bij laten. Het enige dat ik nog doe is een oproep aan de vakbonden om de medeburgers eens te sparen. Vanochtend in de krant: brandweer gaat staken, maar neit niet werken, wel een betaalstaking, dus bepaalde interventies die niet betaald moeten worden. Wel, dat het openbaar vervoer er haar lessen uit trekt.

Bij deze is MIJN eigen mening: dat de vakbonden eens stoppen met moeilijk doen en begrijpen dat als er nu niet wordt bespaard, mijn generatie de rekening dubbel en dik zal betalen terwijl mijn generatie weinig tot niets te maken heb met de schulden van nu. En dat de vakbonden geen werkloosheidsuitkering meer mogen uitkeren, dat het verplicht via een overheidsorgaan moet voor elke burger, iedereen gelijk. De vakbonden mogen wel de leden helpen hiermee daar heb ik geen probleem mee.

denlowie
Berichten: 15927
Juridisch actief: Nee

#130 , 05 jun 2015 11:05

Ik kan en wil aan gans dit betoog niks toevoegen, ten zij dit .

Dat de werklozensteun uitbetaald word daar een vakbond daar hebben de leden zeer veel voordeel mee en ik leg uit .

Als je bij een ambtenaar moet zijn voor inlichtingen of voor een formulier die niet correct is dan krijg je daar meestal niet voldoende antwoord, in tegenstelling als iemand naar zijn vakbond gaat voor zijn werklozensteun aan te vragen en er is iets niet in orde dan gaat deze bediende in 99% van de gevallen u helpen en zelfs persoonlijk bellen, idem voor de zieken fondsen .
Ambtenaren zijn niet gemakkelijk als je hen iets vraagt, er zijn natuurlijk uitzonderingen maar dit bevestigd de regel niet.

Wat stakingen betreft daar zitten ze soms wel totaal fout .
Als er één deur dicht gaat, gaat er een andere open.

Terug naar “Praat café”