Casus arbeidsrecht op examen, jullie mening?

Vandebos
Topic Starter
Berichten: 16087

Casus arbeidsrecht op examen, jullie mening?

#1 , 29 jan 2015 13:18

In een kinderverblijf werkt Anne reeds gedurende tien jaar als kinderverzorgster. in de loop hiervan is Anne echter dermate verdikt dat ze op dit ogenblik er niet meer in slaagt zich voldoende te bukken om de veters van de kinderen hun schoenen te binden of op een normale wijze met hen te spelen. Haar werkgever geeft haar haar opzeg en neemt later in haar plaats een nieuwe jonge slanke en fitte verzorgster aan.
Wanneer Anne met haar voormalige werkgever spreekt zegt deze tegen haar off the record "Vanaf heden geen dikzakjes meer in het personeel, alleen nog slanke en fitte mensen om aan de kinderen het goede voorbeeld te geven".
Anne is in haar gat gebeten en vecht haar ontslag aan op basis van discriminatie.

Hoe zal zou je als rechter hierover oordelen?

Antwoord samengevat:

a) werkgever heeft mogelijk twee fouten gemaakt:

- Uit de opmaak van de casus is duidelijk dat de corpulentie van Anne er niet was bij de aanvang van haar tewerkstelling. Uit de opmaak van de case kan niet afgeleid worden of haar werkgever art 5 §1 i), j), k) Welzijnswet heeft gerespecteerd.
Art. 5. § 1. De werkgever treft de nodige maatregelen ter bevordering van het welzijn van de werknemers bij de uitvoering van hun werk.
Daartoe past hij de volgende algemene preventiebeginselen toe :
...

i) de planning van de preventie en de uitvoering van het beleid met betrekking tot het welzijn van de werknemers bij de uitvoering van hun werk met het oog op een systeembenadering waarin onder andere volgende elementen worden geïntegreerd : techniek, organisatie van het werk, arbeidsomstandigheden, sociale betrekkingen en omgevingsfactoren op het werk;
j) de werknemer voorlichten over de aard van zijn werkzaamheden, de daaraan verbonden overblijvende risico's en de maatregelen die erop gericht zijn deze gevaren te voorkomen of te beperken :
1° bij zijn indiensttreding;
2° telkens wanneer dit in verband met de bescherming van het welzijn noodzakelijk is;
k) het verschaffen van passende instructies aan de werknemers en het vaststellen van begeleidingsmaatregelen voor een redelijke garantie op de naleving van deze instructies.
De verplichting toe te kijken op het welzijn van zijn personeel strekt zich er immers ook toe uit deze te verwittigen wanneer het risico op ongeschiktheid van de werknemer zelf uitgaat.

- De corpulentie van Anne kan overeenkomstig het arbeidsrecht vertaald worden in een arbeidsongeschiktheid aangezien ze hierdoor niet langer in staat is een aantal essentiële taken uit haar arbeidsovereenkomst uit te voeren. Uit de casus valt niet op te maken of de werkgever overeenkomstig de AOW de overeenkomst tijdelijk geschorst heeft en heeft getracht voor haar in de onderneming een aangepaste tewerkstelling te vinden waar de arbeidsongeschikt van haar huidige niet van toepassing is.

b)

- Schending wederzijds respect AOW (niet neergeschreven)
- De klacht van Anne vanwege discriminatie is ontvankelijk, men namelijk spreken van direct onderscheid op basis van een beschermd criterium, meer bepaald "fysiek". Men kan echter niet van directe discriminatie spreken aangezien de huidige fysieke conditie van Anne haar niet toelaat de arbeid van kinderverzorgster uit te voeren.
- De "off the record" opmerking van haar voormalige werkgever is woord tegen woord.

Aangezien Anne slechts op basis van discriminatie haar ontslag voor de rechtbank aanvecht kan de rechter niet anders dan de klacht ongegrond te verklaren.


Jullie mening? :mrgreen:

JPV
Berichten: 14657
Juridisch actief: Ja

#2 , 29 jan 2015 15:12

Later volledig reageren, maar toevallig kreeg ik net dit binnen:

HvJ 18 december 2014, nr. C-354/13, Fag og Arbejde (FOA) tegen Kommunernes Landsforening (KL)
Prejudiciële verwijzing – sociale politiek – ontslag – reden – zwaarlijvigheid van de werknemer – algemeen beginsel van non-discriminatie op grond van zwaarlijvigheid – afwezigheid – Richtlijn 2000/78/EG – gelijke behandeling in arbeid en beroep – verbod van discriminatie op grond van handicap – aanwezigheid van ‘handicap’
Sedert 1 november 1996 paste de heer Kaltoft als gastouder op kinderen in zijn woning, dat in dienst van de Deense gemeente Billund. Gedurende zijn volledige tewerkstelling was Kaltoft ‘zwaarlijvig’, in de zin van de definitie van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Hij probeerde af te vallen met de financiële steun die de gemeente Billund hem daarvoor, in het kader van haar gezondheidsbeleid, had toegekend.
Nadat bleek dat de gemeente Billund kampte met een overschot aan plaatsen voor kinderopvang, werd de heer Kaltoft op 4 november 2010 ontslagen, en dat als enige gastouder. Kaltoft kreeg echter geen duidelijkheid over de concrete redenen waarom de keuze om die ene gastouder te ontslaan op hem was gevallen. Volgens hem steunde het ontslag op zijn zwaarlijvigheid. Hij vorderde daarom schadevergoeding van de gemeente Billund op basis van discriminatie op grond van zwaarlijvigheid.
Het Hof van Justitie stelt vooreerst dat noch de verdragen, noch het afgeleide recht een beginsel van non-discriminatie op basis van zwaarlijvigheid bevatten. Onder bepaalde voorwaarden kan zwaarlijvigheid echter worden aangezien als een handicap in de zin van Richtlijn 2000/78. Zoals in het arrest-HK Denmark (nr. C-335/11; zie NB Arbeidsrecht nr. 2013/4) bekijkt het Hof van Justitie het begrip ‘handicap’ in het licht van het VN-verdrag inzake de rechten van personen met een handicap. Het concludeert dat zwaarlijvigheid als een handicap moet worden beschouwd indien die zwaarlijvigheid de werknemer belet om op voet van gelijkheid met andere werknemers aan het beroepsleven deel te nemen als gevolg van een verminderde mobiliteit, of als een gevolg van het feit dat zich bij de betrokken werknemer ziekteverschijnselen voordoen die hem belemmeren bij de uitoefening van zijn beroepsactiviteit. Is die voorwaarde vervuld, dan moet een ontslag op basis van zwaarlijvigheid worden beschouwd als een discriminatie op grond van handicap, zoals verboden door Richtlijn 2000/78. (PVdB)

http://eur-lex.europa.eu/legal-content/ ... 54&from=EN" onclick="window.open(this.href);return false;
Bron: http://www.law.kuleuven.be/arbeidsrecht ... beidsrecht" onclick="window.open(this.href);return false;

Vandebos
Topic Starter
Berichten: 16087

#3 , 29 jan 2015 16:54

hmmm op 14 december verschenen in de lawletter aan de KUL... dat verklaart vanwaar de Casus komt..

Reclame

Terug naar “Praat café”