Wil eens mijn frustratie kwijt: sociaal leven.

skabalie
Topic Starter
Berichten: 178

Wil eens mijn frustratie kwijt: sociaal leven.

#1 , 18 jan 2015 22:16

Besten,
onder het mom praat cafe, wil ik eens mijn frustratie's kwijt.
In 2013, ben ik een gespecialiseerd ziekenhuis binnen geweest, voor een specifieke behandeling (nee geen verslaving o.i.d., maar alle begrip voor mensen die hun fout inzien en wensen geholpen te worden dit terzijde).
Daar was het de bedoeling, dat er overdag in vrije momenten, met elkaar gepraat werd, maar niet over onze problemen. Helaas, kwam er daarvan bitter weinig nog niks toe of in huis, omdat men van 's morgens 9 uur tot soms wel 1h 's nachts tv zag. Men kon nooit geen gesprek aangaan, een babbeltje slaan, want men verwees onmiddellijk dat je hen stoorde dat ze tv zien. Niet dat ik daar tv wil bannen, maar misschien toch niet van bvb 09h00-12h00 en van 13h40-17h00, omdat ze nogal stonden, op communicatie met elkaar. ik heb zowel via de interne en externe ombudsdienst mijn beklag gedaan, omdat ik vond, dat een grotendeel van de behandeling onvolledig was.
Toen ik op een avond problemen had, en ik dringend een verpleegster wenste te spreken, kon dat niet, ze was thuis aan het zien. Dit wel, tijdens haar diensturen. Ik heb daarna de hoofdverpleger en de personeelsdienst daarover ingelicht, maar het kon niet veel baten. Omdat de behandeling, niet zijn functie had, heb ik dan maar met alle problemen er rond, zelf mijn ontslag ingediend, en een zeer slecht rapport als het ware ingediend, die je krijgt, nadat je met ontslag gaat.
Zelfs de dag van vandaag, ondervind ik nog steeds, dat je 's avonds nergens moet gaan, niet moet bellen, want je stoort hen, ze zien tv.
Niet dat ik de tv wil weg bannen, dat kan gewoonweg niet en is niet mijn bedoeling, maar als je dan ziet, hoe bepaalde mensen heel hun leven en dagplanning aanpassen aan hun tv, dan zeg ik bij mezelf, hoe is dat toch mogelijk?? :?:
Zelfs mijn eigen ouders, gaan zelfs hun uitgaansleven (dus als ze weg gaan) compleet gaan regelen en zorgen dat ze thuis zijn om hun programma te zien. Ze hebben toen ik en mijn broer eens mee was, zelfs een zeer risicovolle verkeersinbreuk gedaan, omdat ze bang waren niet tijdig thuis te zijn voor hun soap.
Tv mag er zijn, en is niet weg te denken, maar het is wel een feit, dat ik geen enkel toestel weet buiten tv, dat zo een leven van een mens bepaald. In plaats dat de mensen zeggen we kijken tv, is het wel het omgekeerde.
Ikzelf, ga nooit laten om uit te gaan, telefoons op te nemen, of te praten als ik bezoek krijg. Of het moet zijn, dat er wereldnieuws is van bijzondere aard, of een extra journaal, zoals we hebben meegemaakt enkele dagen geleden, toen ik dit bericht schreef.
Als ik dan eens via youtube oude beelden zag van mensen, die 's avonds bij elkaar zaten in de straat, dan denk ik, dat moeten toch mooie tijden zijn geweest.
Maar ja, de tijden veranderen, maar of ze beter zijn, weet ik niet, ik heb al veel mooie hobby's zien stukgaan, door de komst van tv, computer en gsm.
En het raarste is, ze zouden "chatten" met hun buurman, en zelfs niet weten dat het hun buurman is.
Het sociaal leven is helemaal stuk, en iedereen zit als ... voor hun tv,pc,tablet,gsm.
Ja, ik breng ook tijd door aan de pc, anders zou ik dit bericht hier niet geschreven hebben, maar ik heb dit uit frustratie geschreven, omdat de tv voorging, dan een gezellige babbel tussen moeder en zoon. En het ergste van al is, het was geen vervolgfilm of iets, dan kan ik het begrijpen, heb dan ook respect voor hun verzetje, maar bij een los programma met muziek clips, ik weet het niet.
Ik ga gewoon niet meer in op uitnodiging op feestjes, want iedereen zit als een bezetene bezig aan hun gsm of tablet, en een babbeltje, kan bijna niet meer, zo erg is het, dat ze tijdens een feestje, hun gsm of tablet niet eens enkele uurtjes links kunnen laten liggen. Dat bepaalde mensen bereikbaar moeten zijn, alle begrip, maar zitten fb'en twitteren snapchatten en whats' appen, continu tijdens een feest, gewoonweg erg en in mijn ogen zeer asociaal.
Maar ja, als je daarover tegen anderen spreekt, zeggen ze dat is nu de hedendaagse tijd, je moet ermee leren leven. Maar dan moet je volgens mij geen feestjes meer organiseren, want je kan evenwel evengoed thuis blijven en daar fb'en twitteren snapchatten en weet ik wat allemaal.
Moet dit allemaal weer verboden worden? Nee, maar ik herinner mij wel als kind, hoe leuk het was, om met al mijn nichten en kozijnen wat wij zeggen buiten te ravotten. Maar ja, misschien denken jullie die is ouderwets. Ik kan mee met de moderne tijd, maar toch sta ik soms stil bij vroeger. En ja, bepaalden melden, dat je als kind de dingen anders ziet dan een volwassene, en das waarschijnlijk ook juist.
Maar om te eindigen, heb ik een paar titels, die me sterk aanspreken:
wim sonneveld: het dorp
corry konings: mooi was die tijd
en
Willy Derby. 1937. met Heidewitzka.
Alle 3 te vinden op youtube voor de geïnteresseerden.
Dank voor dit te lezen, en dit schrijven heeft eens deugd gedaan.

denlowie
Berichten: 15927
Juridisch actief: Nee

#2 , 18 jan 2015 22:20

Wat je schrijft is wel een waarheid.
Als er één deur dicht gaat, gaat er een andere open.

Mariette
Berichten: 2507

#3 , 20 jan 2015 09:05

Er zou opnieuw een vorm van etiquette moeten worden geprezen. Ooit was dat : TV af als er bezoek is. Tegenwoordig zie ik hoe langer hoe meer mensen de TV gewoon laten opstaan, terwijl ze regelmatig een blik werpen op het programma "om te kunnen volgen". Nu, TV hoeft geen probleem meer te zijn, want men kan toch alles opnemen via de digibox, men kan ook het programma stopzetten en dan later verder kijken.

Over GSM en i-phone: hopeloos. Met Kerstmis zaten we met vier rond de tafel. Drie (mijn kinderen + schoonzoon) zaten ieder naar hun "ding" te kijken. Volgende keer doe ik een omhaling: eerst i-phone afgeven, krijgen ze terug op het einde van de avond samen met het pakje.

Reclame

Gebruiker21
Berichten: 10787
Juridisch actief: Nee

#4 , 20 jan 2015 09:55

Ik kan me voorstellen dat wat de topic starter schrijft inderdaad realiteit is bij veel mensen. Gelukkig is TV bij ons thuis, de naaste familie en in de vriendenkring iets dat geen centrale plaats in het leven inneemt. De komst van de digicorder is hier een zegen: alle programma's die ik wil zien (en dit zijn er minder dan 5 per week) staan geprogrammeerd en worden netjes opgenomen, en ik kijk er eens naar als het mij uitkomt. Ik hoef me dus nooit te haasten, afspraken af te zeggen of wat dan ook om een favoriet programme niet te missen.

Ikzelf vind het ongelofelijk leuk om onverwacht bezoek over de vloer te krijgen. Vrienden die je al even niet meer gezien hebt en toevallig in de buurt zijn of wat dan ook. Ik vind het ook maar vanzelfsprekend dat als de TV dan opstaat, deze uit gaat en je tijd maakt voor je bezoek. Als we met vrienden afspreken om bij elkaar eens te gaan eten of iets dergelijks, kan ik me echt niet voorstellen dat daar een TV opstaat of dat iedereen op zijn smartphone of tablet zou bezig zijn. Maar ik besef dat dit vooral te maken heeft met de mentaliteit van onze vriendengroep, die allemaal min of meer eenzelfde sociale achtergrond hebben: allemaal (of toch de meesten) zijn we vrijwilliger geweest in het jeugdwerk, dus stuk voor stuk sociale, gemotiveerde mensen. Elementaire beleefdheid en gewoon normaal sociaal contact is ons dus niet vreemd. Tablets, TV en GSM passen daar niet echt in. Uiteraard hebben we deze toestellen wel, maar ze gaan ons sociale leven zeker niet overheersen...

Op het werk zie ik soms het tegenovergestelde: op vergaderingen zijn sommige mensen vooral bezig met hun smartphone. Als ik zelf een meeting organiseer, kan ik dit niet apprecieren. Ik geef mensen 5 minuten om nog hun mails en weet ik veel wat na te kijken, en daarna is het een vriendelijke "Als iedereen zijn smartphone even kan wegsteken zodat we aan de meeting kunnen beginnen? Merci!" Jammer dat dergelijke elementaire beleefdheid moet "afgedwongen" worden. Op het werk moet ik dit wel vergragen, maar in mijn privé-leven zouden mensen die TV preferen boven een gesprek met vrienden, niet lang vrienden van me blijven, vrees ik. Familie heb je natuurlijk niet te kiezen, maar je kan wel zeggen "Als de TV belangrijker is dan mij, ga ik misschien beter terug naar huis."
Het is niet "me auto" of "me geld", maar "mijn / m'n auto" of "mijn / m'n geld"!
Hou er rekening mee dat je werkgever geen reden hoeft op te geven om je te kunnen ontslaan!

skabalie
Topic Starter
Berichten: 178

#5 , 22 jan 2015 00:53

Die zaken zijn allemaal leuk en soms bijzonder handig. Als ik iets complex moet herstellen, dat soms compleet uit elkaar moet gehaald worden, dan is mijn tablet en youtube een goede hulp. Ik heb al veel hulp gevonden, en kunnen herstellen. Mijn dank, voor professionals die het soms mooi uitleggen.
Als je een diepgaand gesprek gaat, en er komt een onenigheid, of onduidelijkheden, dan kan er bij mij door, dat via de tablet meer info wordt opgezocht, over dit onderwerp, en dan weer aan de kant plaatsen.
De smart of iphone, met mobiel internet is handig, om de laatste info te zien, als je het openbaar vervoer neemt, trein of bus. Het valt moeilijk weg te denken.
Ik kan best begrijpen, dat mensen, die na een stressvolle dag, eens hun verstand op nul wenst te zetten, door hun geliefkoosd programma.
Maar dat in feestjes nauwelijks nog kan gepraat worden, omdat iedereen aan het fb'en, twitteren snapchatten en whats'appen, vind ik er over. Het kan toch nu niet zo erg zijn, deze materialen soms voor 3 uur aan de kant te laten liggen. Begrip voor mensen, die al of niet betalend, bereikbaar moeten zijn, te denken valt aan brandweer, bij gas of electriciteits panne's e.d. Of als een zieke vriend,collega etc, stervende is, en er word een 5 minuutjes gebeld no problem.
Maar als je belt, een bezoekje brengt, je voortdurend gewezen wordt omdat je hen stoort omdat ze tv zien, erg.
Ik hou er wel rekening mee, maar als dit zo is van pakweg 19h tot 23h. echt vervelend.
Ik vraag me af, wat er zou zijn, moest er wegens gelijk welke redenen ook, de gsm operators zouden worden verplicht, 1 of 2 dagen, al hun masten offline moesten halen? of dat gelijk welk internet toegang, om welke reden dan ook 2 dagen niet mag/ kan. ik denk dat er in bepaalde gezinnen, echte rampscenario's zouden ontstaan.
Ik zou graag eens een glazen bol hebben, en eens 10 jaar vooruitzien, hoe we dan (als we nog leven) de maatschappij er zal uitzien?

BrechtS
Berichten: 463

#6 , 22 jan 2015 14:13

Ik ben 19 jaar en behoor dus tot de smartphone generatie. Echter, ik heb niet echt een smartphone. Mijn gsm is een Samsung Galaxy Wonder, dat is wel een smartphone maar hij is totaal niet geschikt voor spelletjes op te spelen want dan begint hij te blokkeren omdat de processor overbelast raakt. Verder is er wel een GPS op, maar na 5 pogingen heb ik het opgegeven, het duurt een kwartier tegen dat hij goed weet waar ik ben en naar waar ik zou willen... Smartphone noem ik hem dus niet, want buiten sms'en en bellen doe ik er niet echt iets mee.

Als er bezoek is, dan is dat vaak bezoek voor mijn ouders. Ik zet me er wel altijd beleefd bij als ik daar toelating voor krijg van mijn ouders (soms hebben ze liever dat we er niet bij zijn om een of andere reden). Ik praat mee wanneer ik kan, ik doe sociaal. Maar dat houdt me niet tegen om toch zeg maar een gemiddelde van 4 sms'jes per uur te versturen. Asociaal zou ik het niet noemen, want 3/4 van de keren dat ik sms tijdens een gesprek is het wanneer ik geen inbreng heb voor het gesprek, wanneer mij het woord herhaaldelijk wordt afgenomen, of wanneer ik eens naar de wc ben. Mijn broers daarentegen zetten zich erbij, praten niet echt mee omdat de onderwerpen hen niet interesseren (soms eens politiek, soms medische zaken, voor de rest over werk, over hobby's en weet ik veel). Zij zetten dan al eens de tv aan en als ze niet mogen, dan gaan ze boven op de PlayStation gaan spelen om dan als het bezoek weg is naar beneden te komen en tv te kijken. Sociaal is dat niet, maar weinig aan te doen.

Als we dan op restaurant gaan of naar communiefeesten of dergelijke waar dus geen tv is, dan halen ze beiden hun smartphone boven. Dan beginnen ze spelletjes te spelen. En dat terwijl er net naast hen een gesprek gaande is, maar dat interesseert hun natuurlijk niet. Ik haal heel soms eens mijn gsm uit voor die enkele spelletjes die werken, mits storingen die ik erbij moet nemen. Maar als ik dat doe, dan is het omdat ik 'wordt uitgesloten' uit het gesprek, dus ofwel constant wordt afgebroken als ik het woord wil nemen, dat er niet geluisterd wordt naar mijn inbreng, of dat het gesprek te ver van mij gecentreerd is en ik daardoor moeilijk kan volgen en nog moeilijker iets kan inbrengen. Dat is bv als we met 4 gezinnen aan een tafel zitten, dan ligt het centrum van het gesprek bij de 8 volwassenen en als het dan al wat meer opschuift naar de ene kant omdat er iemand het gesprek naar zich toe trekt, kan het al eens zijn dat het gesprek te ver is om te volgen. Zeker omdat ik niet 100% alles goed hoor of kan begrijpen als ik niet kan kijken naar de persoon die spreekt en al zeker bij groepsgesprekken waar soms meerdere mensen tegelijk het woord voeren.

Bij mij is het dus heel uitzonderlijk als ik zo 'asociaal' moderne technologie gebruik. Maar ik denk dat het bij mij wel aanvaardbaar is.
Waar ik me nog het meest aan erger zijn de verwende kindjes, die komen in het midden van een gesprek hun ouders onderbreken met de commentaar dat ze zich vervelen, ze de gsm van de ouders willen voor spelletjes, of in sommige gevallen beginnen die de boel af te breken uit verveling... Dat ouders hun kinderen niet onder controle hebben vind ik veel erger dan dat er iemand asociaal doet. Als je natuurlijk in volle gesprek bent met iemand en die begint zo asociaal te doen, dan heb ik de neiging om gewoon ook stil te worden en aan hen overlaten het gesprek weer op gang te brengen, wat hen aanmoedigt de asociale technologie aan de kant te leggen.

Gebruiker21
Berichten: 10787
Juridisch actief: Nee

#7 , 22 jan 2015 15:49

Brechts, mag ik eens vragen: 4 SMS-jes per uur? Ik kom amper aan 4 SMS-jes per WEEK! Ikzelf ben midden de 30, ben projectmanager van IT-projecten, maar heb bewust geen smartphone. Ik heb een "onverwoestbare" nokia waar ik perfect mee kan bellen en SMS-en. Meer moet dat ding niet kunnen. Batterij gaat een week lang mee, hij mag al eens op de grond vallen, enz...

Ik wil wel eens weten wat je zoal in die SMS-jes zet waarvan je er enkele per uur stuurt? Als ik een SMS stuur is de inhoud iets in deze aard: "Hey NaamVanVriend, ik kan er niet om 19u00 zijn, want ik moet NaamAndereVriend nog gaan oppikken. We gaan een kwartiertje later zijn. Tot straks!". Functioneel dus. Geen SMS-jes in het genre van "Hey, hoe is't?" of "Wat ben je aan het doen?" of nog erger "Waar ben je ergens?".

Wat me opvalt in je bericht zijn zinsnedes als "ik doe sociaal", "Ik zet me er wel altijd beleefd bij", etc... alsof sociaal contact een opgave is. Sociaal contact moet ontspanning zijn, spontaan. Als je moeite moet doen om met de kenissen van je ouders mee te praten, doe je het beter niet. Ga dan vrienden opzoeken om daar een gesprek mee te hebben of iets mee te gaan doen. Geforceerd sociaal contact, is geen sociaal contact. Mensen mogen voor mij gerust TV of GSM of Tablet boven een gesprek verkiezen, maar ik verkies mensen in mijn vriendenkring die, als we op weekend gaan en hun smartphone vergeten zijn, hier niet echt op geven... Samen zijn, samen koken, samen eten, samen lachen, zeveren, en bijpraten. En toegegeven, wel wat alcohol, dat zijn de ingrediënten voor een leuk weekendje met vrienden. Smarthpone, TV, Tablet hebben daar geen plaats. Niemand heeft er nood aan, ook. En de leeftijd van mijn vriendenkring varieert van 25 tot 35 jaar, dus echt oud kan je ons niet noemen. Geen "jeugd" meer, maar toch wel jong van geest.
Het is niet "me auto" of "me geld", maar "mijn / m'n auto" of "mijn / m'n geld"!
Hou er rekening mee dat je werkgever geen reden hoeft op te geven om je te kunnen ontslaan!

BrechtS
Berichten: 463

#8 , 22 jan 2015 18:42

Brechts, mag ik eens vragen: 4 SMS-jes per uur? Ik kom amper aan 4 SMS-jes per WEEK! Ikzelf ben midden de 30, ben projectmanager van IT-projecten, maar heb bewust geen smartphone. Ik heb een "onverwoestbare" nokia waar ik perfect mee kan bellen en SMS-en. Meer moet dat ding niet kunnen. Batterij gaat een week lang mee, hij mag al eens op de grond vallen, enz...

Ik wil wel eens weten wat je zoal in die SMS-jes zet waarvan je er enkele per uur stuurt? Als ik een SMS stuur is de inhoud iets in deze aard: "Hey NaamVanVriend, ik kan er niet om 19u00 zijn, want ik moet NaamAndereVriend nog gaan oppikken. We gaan een kwartiertje later zijn. Tot straks!". Functioneel dus. Geen SMS-jes in het genre van "Hey, hoe is't?" of "Wat ben je aan het doen?" of nog erger "Waar ben je ergens?".

Wat me opvalt in je bericht zijn zinsnedes als "ik doe sociaal", "Ik zet me er wel altijd beleefd bij", etc... alsof sociaal contact een opgave is. Sociaal contact moet ontspanning zijn, spontaan. Als je moeite moet doen om met de kenissen van je ouders mee te praten, doe je het beter niet. Ga dan vrienden opzoeken om daar een gesprek mee te hebben of iets mee te gaan doen. Geforceerd sociaal contact, is geen sociaal contact. Mensen mogen voor mij gerust TV of GSM of Tablet boven een gesprek verkiezen, maar ik verkies mensen in mijn vriendenkring die, als we op weekend gaan en hun smartphone vergeten zijn, hier niet echt op geven... Samen zijn, samen koken, samen eten, samen lachen, zeveren, en bijpraten. En toegegeven, wel wat alcohol, dat zijn de ingrediënten voor een leuk weekendje met vrienden. Smarthpone, TV, Tablet hebben daar geen plaats. Niemand heeft er nood aan, ook. En de leeftijd van mijn vriendenkring varieert van 25 tot 35 jaar, dus echt oud kan je ons niet noemen. Geen "jeugd" meer, maar toch wel jong van geest.
Dat was misschien een foute formulering, maar ik wou onderstrepen dat ik het deed. Ik doe het graag, sociaal zijn is een ontspanning. Als er bezoek is, is dat zeker ontspanning voor mij, alleen het klaar zetten en de opkuis van de tafel als ze blijven eten is minder ontspannend. Er is dus niets geforceerd aan. En ik praat liever met vrienden van mijn ouders dan de zorgeloze medestudenten die bij het aankomen als eerste vragen waar het bier staat... Maar goed, de meeste vrienden zijn zo niet.

Voor mij is een geslaagd samenzijn ook samen dingen doen, zoals samen koken (wat met mij altijd een avontuur is) of samen rond het kampvuur en natuurlijk praten. Op skireizen met de vrienden gebruik ik mijn gsm bijna niet, tenzij op dode momenten wanneer bv de ene aan het douche is, de andere naar de winkel... Maar dan 's avonds bij het kaarten haal ik mijn gsm niet boven. Alcohol is voor mij geen probleem, maar de meeste jongeren drinken al eens te ver over de grens, en dan heb je een averechts effect. Ik drink niet veel, dus beperk ik mezelf ook als ik drink om zeker niet over mijn grens te gaan. En alcohol kan zeker de sfeer verbeteren, en vooral de lachspieren trainen, maar ik ben iemand die liever controle heeft over wat ik doe dan ladderzat te zijn. Compleet nuchter met zatte vrienden naakt in de sneeuw lopen behoort onder andere tot de ervaringen, dus heb ik zeker geen alcohol nodig voor zotte kuren.
Voor de rest hebben tablets en smartphone wel een nut oo de weekends: de dode momenten opvullen, en vooral ook de examenresultaten kunnen bekijken die halfweg de skireis bekend worden gemaakt. En contact met de buitenwereld wordt ook geapprecieerd door mensen. Maar dat contact is ondergeschikt aan het contact en plezier maken met de vrienden op reis. Als volwassen is dat natuurlijk iets anders: dode momenten worden al sneller opgevuld door andere functionele dingen zoals eens kuisen, of de afwas of dergelijke. Maar bij studenten is de algemene tendens om alles zo lang mogelijk te laten liggen. En er zit vaak een verschil op tussen studentenreizen en reizen van volwassenen, volwassenen hebben meer geld en gaan dan sneller op hotel met half of vol pension of huren zelf een hutje in een al dan niet toeristisch gebied, terwijl studenten vaak de reizen specifiek voor studenten georganiseerd doen. En vaak blijven dan meer vrienden achter dan je kan meenemen.

Voor de rest als ik als moni op kamp ga sms ik enkel 's avonds als de kinderen in bed zijn. De enige uitzondering is sms'en naar medemoni's als we op uitstap zijn of dergelijke. En vroeger toen ik nog met de ouders op reis ging, pakte ik mijn gsm wel mee op de activiteiten, maar smste ook bijna nooit, tenzij op dringende sms'en of dergelijke.

Ik had vroeger ook normale gsm's, met als eerste een klapgsm en dan later een schuifgsm met toetsenbord omdat dat makkelijker typte. Die is na een goed anderhalf jaar kapot gegaan, was in het water gevallen. En terug die klapgsm gebruikt tot de gsm die ik nu al bijna anderhalf jaar heb. Ikzelf verkies een smartphone vanwege de extra functies die het heeft. Gps op de gsm is altijd handig als ik een fietstocht moet doen naar een onbekende locatie. Ik probeer dan natuurlijk zoveel mogelijk te memoriseren als geheugentest, maar de kans blijft nog altijd dat er twijfel is van wanneer ik moet afslaan, en dan is zo een gps op de gsm handig. Bijvoorbeeld de fietstocht Destelbergen-Torhout en de volgende dag het terug keren was ik toch blij dat er een gps op de gsm stond, alhoewel ik hem gelukkig niet nodig heb gehad (de fietsknooppunten stonden goed genoeg aangeduid, wat niet altijd het geval is). En andere functies zoals muziek zijn nodig voor mij. Ik gebruik spotify, wat goedkoper uitkomt dan liedjes kopen voor het moment. Maar dus ik gebruik de extra functies van een smartphone wel, en bijna dagelijks.

En over mijn sms-gedrag. Ik merk dat volwassen bijna nooit de gsm gebruiken. Bij mijn moeder probeert er wel maandelijks een provider haar een abonnement aan te smeren. Maar gaan enkel abonnement komt goedkoper uit dan haar betalen per sms of per tijdsduur van bellen, want ze sms't misschien 10 keer op een maand en belt bijna niet, want het is goedkoper met de vaste telefoon, die wel een abonnement heeft, te bellen. Maar bij ons jongeren zit het wat moeilijk. Wij gebruiken de gsm vooral voor mensen die we weinig zien. Of om af te spreken met iemand. Ik heb vrienden die wonen in Sint-Truiden terwijl ik in Destelbergen woon, zonder sms of zonder Facebook zou ik nooit weten hoe het met hen gaat, tenzij ik zou bellen, maar dat doe ik heel weinig, omdat de kosten daarvan al snel oplopen terwijl ik wel 5000 gratis sms'en krijg bij mijn maandelijkse herladend van 10€ belwaarde. Het 4 keer sms'en op een uur als er bezoek is, moet u ook zien in de context. Bezoek is er op momenten dat er geen les is, geen sportactiviteiten of weet ik veel wat van bezigheden, dus op momenten dat ik contact kan houden met andere mensen via sms. Overdag zelf zitten redelijk wat vrienden in de les, waardoor ik ze niet altijd kan sturen. Dus dan moet dat 's avonds of in het weekend, en dat zijn ook de momenten dat het bezoek kan komen. Door de grote vriendenkring die kan onderhouden worden met chatten en sms'en, is er wel altijd iemand die nood heeft aan een gesprek. Onnozele 'heej, hoe is het'-sms'jes stuur ik enkel naar mensen die in een periode van problemen zitten (dus stel dat de ouders op scheiden staan, of andere problemen, ook kleinere problemen zoals ziek zijn, of grotere problemen zoals verkracht of verongelukt zijn). Maar naar vrienden waarmee ik samen in de les zit, stuur ik zo geen sms'en, die heb ik gesproken in de les dus zou het nogal zinloos zijn. Dan zijn er nog de sms'en om af te spreken. Hoewel dat meer en meer via groepschatten op Facebook gebeurt, wordt dat ook vooral via sms gedaan. Want de meeste moeten zoals ik ook eens bij de ouders gaan vragen of het kan, dus dan zou telefoneren al wat lastiger zijn om af te spreken. Voor de rest zijn er ook nog de sms'jes naar een lief. Die zijn dan dagelijks en veel, omdat een student niet elke dag bij zijn lief kan zijn, zeker als beide niet dezelfde studie doen en geen van beide een kot heeft. Ik heb wel geen lief, maar ik denk dat als ik er een zou hebben, het wel een zal zijn die het begrijpt als ik niet echt sms als er bezoek is. 4 sms'en op een uur is niet veel. Zeker omdat ik niet online zit te chatten erbij. Vaak vraag ik aan mensen of ze via Facebook kunnen praten, en pas als dat niet lukt sms ik. Maar als er bezoek is ga ik bewust niet op Facebook. Dan bestaan mijn sms'en vooral van 'sorry, er is bezoek, ik ga dus de komende uren niet kunnen sturen' tenzij er natuurlijk iemand begint over zijn of haar problemen, dan antwoord ik eerst op wat ze sturen, maar zet er nog bij dat er bezoek is en dat ik dus niet direct zal kunnen antwoorden, maar wel zal antwoorden als ik er een gelegenheid toe vindt. Ik anticipeer zoveel mogelijk op wat ze sturen. En ook weet ik welke vrienden ik gerust kan negeren als ze sturen, maar er zijn er altijd waarbij ik beter zo snel mogelijk iets laat weten om ze gerust te stellen voor ze uit onzekerheid van alles beginnen uit te steken (zo heb ik een vriendin met Asperger, die onder andere zelfmoordgedachten heeft, waarbij ik al een poging heb kunnen voorkomen, en die heeft veel problemen op school (zoals wel vaker is met leerlingen met leerstoornissen) en als ik bij haar niet binnen het kwartier een antwoord stuur, begint ze ongerust te worden en escaleert dat al snel, dus bij haar stuur ik dan zo snel mogelijk dat er bezoek is en dat ik daardoor niet veel kan sms'en).

Voor mij vormt de gsm niet mijn sociaal leven, maar is het een verlengstuk van mijn sociaal leven. Ik zou nooit in staat zijn zo een vriendelnkring te onderhouden zonder gsm. Mijn vrienden weten dat ook dat ik mijn gsm niet zoveel controleer als ik bezig ben met iets, in tegenstelling tot sommige andere mensen die nog moeten opleggen op de 10000 gratis sms'en. Ik denk dat ik dus wel kan zeggen dat ik beleefd ben en sociaal ben bij bezoek, maar ik kan het niet maken om mijn vrienden uren te verwaarlozen als ze problemen hebben. Bij sommige mensen kan dat een groot verschil maken die enkele uren wachten om hun hart te luchten. En vooral de verspreidheid van de vriendenkring zet aan om contact met sms of via chat te onderhouden.

U bent veel minder afhankelijk van de gsm omdat u die puur functioneel gebruikt naar uw situaties toe. Het later zijn, of ergens niet kunnen raken of dergelijke. Bij mij is het uitgebreider het gebruik, omdat ik moeilijk met mijn fiets naar Aalst kan gaan om die vriendin met haar Asperger te troosten als ze weer eens in de miserie zit op school. Ik heb het wel eens gedaan tijdens de herfstvakantie, omdat ik toen wel tijd had voor die fietsrit van 1,5 uur af te leggen (dus 3 uur fietsen die dag) en genoeg tijd bij haar te zijn om haar te helpen. En los daarvan is afspreken ook iets wat ik wel vaker wil doen, maar met 2 zwemtrainingen, 1 tennistraining, 1 pianoles en soms ook zelf zwemtraining geven in de week is de week al goed gevuld en is het dan vaak 's avonds laat dat ik kan afspreken, wat dus al niet meer uitkomt voor studenten die niet op kot zitten en de train moeten nemen naar Gent.

Ons verschil in sms'en zit zich dus vooral in een verschillende mentaliteit. Geen enkele volwassene zou via sms steun zoeken als die problemen heeft, die zou een sms sturen om eens af te spreken om er eens over te praten. Maar met een wijdverspreide vriendenkring zoals de jeugd tegenwoordig heeft, is dat vaak niet mogelijk wegens de beperkte mogelijkheden van vervoer (fiets en openbaar vervoer zijn voor mij bijna de enigste mogelijkheden, want ik heb zelf nog geen rijbewijs en mijn ouders hebben hun auto ook zelf nodig) en dan nog het feit dat de meeste nog bij de ouders inwonen maakt het ook wat complexer. De ene heeft toestemming nodig van de ouders (zoals ik), bij de andere maakt het de ouders niet uit, zolang ze maar bv tegen een bepaald uur terug zijn, en zelfs dat is niet altijd nodig. Studenten op kot hebben het makkelijker want die hebben de privacy om mensen te kunnen uitnodigen. Maar natuurlijk blijft het nog altijd moeilijk om met vrienden buiten de provincie af te spreken. En dan is sms'en of chatten een goede manier om het nodige contact te hebben.

skabalie
Topic Starter
Berichten: 178

#9 , 22 jan 2015 20:31

Ik kan het bericht van brechts wel beamen. Ook ik heb soms dringend nood aan een gesprek, hoe dan ook.
Zelf gebruik ik ook een gsm, die kan mailen fb'en en twitter. Geen whats app en snapchat voor mij.
Als er bezoek is, ik ga op bezoek, of doe iets eens vrijwilligs, dan staat de gsm meestal af, tenzij ik zakelijke telefoon moet ontvangen. Het is zeker niet verkeerd die zaken te hebben en te gebruiken, maar op veel plaatsen, merk ik op, dat dergelijke toestellen, voorrang hebben bij echt sociaal contact.
Vandaag, hoorde ik, dat er al organisatie's zijn, die zoals ze zeggen de gouwe ouwe tijd willen terugbrengen, en dat op bijeenkomsten, allerlei van smartphone's gewone gsm's, tablet en andere zaken zoals bvb draagbare spelconsole's taboe zijn, en moeten worden afgegeven voordat ze de bijeenkomst binnen mogen.
Of het dit zal halen, tegen het gebruik van dergelijke toestellen, vraag ik me af, en de tijd zal het leren.
En van die kinderen, kan ik in bepaalde situatie's goed inkomen. Moest eens bij iemand een werkje doen, waar ik genoodzaakt was, de spanning af te zetten in gans de woning. Die kinderen waren onuitstaanbaar, omdat ze niet konden spelen op hun spelconsole, de computer het niet deed, en er geen internet was. Bijna iedere 10 minuten kwam er wel iemand van die kids vragen, hoelang mijn werk ging duren. Toen ik melde, bijna een ganse dag, kwamen die als het ware bijna zot. Ik heb als kind al die elektronica niet meegemaakt, en mochten we per dag anderhalf uur tv zien, en dan was die voor mijn ouders. Het was zeker geen mode, om meerdere tv's te hebben. Tot op heden, heb ik nog geen spijt van mijn kindertijd, ik herinner me nog goed, die leuke momenten, dat we ravotten op de boerderij. Toen ik 17 jaar was, kreeg ik de afgedankte tv van mijn ouders, waar beeld allesbehalve was. Toen ik mijn eerste geld had, en bijna 20 was, kocht ik mijn eerste 43 cm portabele tv. Nu speelt de tv nog een kleine rol in mijn leven, ik heb bewust geen tv aanbieder, maar enkel een kaart voor mijn favoriete tv muziek zender, en een netflix account.
Zelf gebruik ik ook fb en twitter, en das wel aangenaam, voor de lange winteravonden, omdat 's avonds zo goed of geen openbaar vervoer is, en 's nachts niet altijd even prettig is met een scooter zich te verplaatsen.

BrechtS
Berichten: 463

#10 , 22 jan 2015 23:57

Ik kan het bericht van brechts wel beamen. Ook ik heb soms dringend nood aan een gesprek, hoe dan ook.
Zelf gebruik ik ook een gsm, die kan mailen fb'en en twitter. Geen whats app en snapchat voor mij.
Als er bezoek is, ik ga op bezoek, of doe iets eens vrijwilligs, dan staat de gsm meestal af, tenzij ik zakelijke telefoon moet ontvangen. Het is zeker niet verkeerd die zaken te hebben en te gebruiken, maar op veel plaatsen, merk ik op, dat dergelijke toestellen, voorrang hebben bij echt sociaal contact.
Vandaag, hoorde ik, dat er al organisatie's zijn, die zoals ze zeggen de gouwe ouwe tijd willen terugbrengen, en dat op bijeenkomsten, allerlei van smartphone's gewone gsm's, tablet en andere zaken zoals bvb draagbare spelconsole's taboe zijn, en moeten worden afgegeven voordat ze de bijeenkomst binnen mogen.
Of het dit zal halen, tegen het gebruik van dergelijke toestellen, vraag ik me af, en de tijd zal het leren.
En van die kinderen, kan ik in bepaalde situatie's goed inkomen. Moest eens bij iemand een werkje doen, waar ik genoodzaakt was, de spanning af te zetten in gans de woning. Die kinderen waren onuitstaanbaar, omdat ze niet konden spelen op hun spelconsole, de computer het niet deed, en er geen internet was. Bijna iedere 10 minuten kwam er wel iemand van die kids vragen, hoelang mijn werk ging duren. Toen ik melde, bijna een ganse dag, kwamen die als het ware bijna zot. Ik heb als kind al die elektronica niet meegemaakt, en mochten we per dag anderhalf uur tv zien, en dan was die voor mijn ouders. Het was zeker geen mode, om meerdere tv's te hebben. Tot op heden, heb ik nog geen spijt van mijn kindertijd, ik herinner me nog goed, die leuke momenten, dat we ravotten op de boerderij. Toen ik 17 jaar was, kreeg ik de afgedankte tv van mijn ouders, waar beeld allesbehalve was. Toen ik mijn eerste geld had, en bijna 20 was, kocht ik mijn eerste 43 cm portabele tv. Nu speelt de tv nog een kleine rol in mijn leven, ik heb bewust geen tv aanbieder, maar enkel een kaart voor mijn favoriete tv muziek zender, en een netflix account.
Zelf gebruik ik ook fb en twitter, en das wel aangenaam, voor de lange winteravonden, omdat 's avonds zo goed of geen openbaar vervoer is, en 's nachts niet altijd even prettig is met een scooter zich te verplaatsen.
Soms wens ik wat meer de typische jeugd van vroeger te hebben gehad, met ravotten en met in de tuin spelen en weet ik veel nog. En bovenal: leren omgaan met gereedschap. De enige tuinklusjes die ik lag doen is de kippen eten geven, het stro in hun hok verversen, rijp fruit plukken van de bomen en voor de rest verhakselen of zo. Niet echt nuttig voor tuinonderhoud zulke ervaring. En van knutselen binnenshuis ook weinig kaas gegeten: ik moest eens een stopcontact vernieuwen in ons huurhuis. Mijn vader deed het andere stopcontact. Bij beide was de plastieken afwerken kapot. Ik heb daar staan vloeken op welk draadje dat waar moest (alle draadjes waren rood, dus ik was niets met de kleurencombinatie die werd aangeduid op de verpakking), dus zeer zorgvuldig draadje per draadje overgestoken. En dan prutsen dat er aan was. En bij het dan willen terug steken in de muur een probleem ontdekt: het gat en de vorige afwerking Waren allebei zo dat de 2 stopcontacten naast elkaar stonden (als je het verticaal zou houden) terwijl hetgeen mijn vader had gekocht was voor boven elkaar, waardoor de afstand tussen de stopcontacten niet klopte. Het technisch inzicht had ik, maar de vaardigheden was iets anders... En al zeker bij die witte plastiekskes om kabels bijeen te draaien, daar snap ik nog geen snars van...
Ik had dus wel graag bijvoorbeeld de kinder-tv, waarmee ik ben opgegroeid, omgeruild naar handvaardigheden die ik in en rond het huis kon gebruiken. Gelukkig kan mijn technisch inzicht al wat compenseren... Mooi voorbeeld daarvan: wij hebben een boomstronk in de tuin van een grote halve meter hoogte, overblijfsel van een gevelde zieke populier. Vorig jaar in de herfst begon hij van 'Brecht, ik ga u leren klieven'. Uiteindelijk in begin december pakte hij zo een wig, en een set van hamer en bijl (met de bijl een volle vlakke achterkant, zodat men met de hamer op de bijl kon kloppen, goed voor het klieven dus). Ik zag dat de boom nat was en rot (dat is een goeie 7tal jaar geleden dat die bomen geveld zijn geweest). Marlijn vader direct beginnen met zijn uitleg van 'kijk, eerst kloppen we die wig erin en dan pakken we de bijl en de hamer en kloppen die erlans zodat het open barst'. Het open barsten kwam er niet, enkel de bijl die dieper en dieper zakte in het natte rottende hout... En dan mijn vader 'oei, het werkt niet, nog eens proberen langs de andere kant' en ik dan 'misschien is het hout te nat'. En dan hij 'ja, maar die wig moet er nu wel uit'. En dan gaf hij de bijl en haler aan mij omdat hij weer last kreeg van zijn spieren (onbekende spierziekte, soort van autoimmuunziekte). Heb ik 4 uur staan zwoegen om die wig eruit te krijgen. Om dan 's avonds aan tafel te horen van mijn moeder dat mijn vader mij dan maar de kettingzaag had moeten leren gebruiken...

Dusja, liever wat handvaardigheden dan sommige van die onnozele kinderprogramma's waar ik de zetel aan heb versleten...

Nog een voorbeeld van waarom mijn gsm wel altijd aanstaat. Toen ik als moni mee was op boerderijkamp in Wortel had de achterneef van een vriendin van mij zelfmoordgepleegd. 'S avonds toen we met de moni's bezig waren ons te amuseren, had die gebeld. Ik had de oproep gemist, maar zag hem wel een kwartier later, toen ik van haar een sms'je kreeg wat er was gebeurd. Ik heb me ten geëxcuseerd bij de medemoni's, en heb een goed kwartier staan bellen met haar zodat ze toch over de eerste schok van het nieuws was geraakt. Ze was heel close (closer dan veel mensen zijn met een neef) met die achterneef en daardoor kwam dat heel hard aan. Of een ander voorbeeld: op reis in Centerparcs zaten we 's avonds tv te kijken. Veel opvulling is er niet, want gezelschapsspelen waren wel mee maar werden niet gebruikt. Toen kreeg ik een sms van die vriendin met Asperger dat ze zware ruzie heeft gehad met haar ouders en de thuisbegeleiding. Toen ik merkte dat ze helemaal overstuur was ben ik naar buiten gegaan en heb ik haar gebeld. Ik kreeg toen het verwijt van mijn ouders dat ik asociaal was, maar ik denk dat bellen net iets socialer is dan allemaal zwijgend naar de tv kijken...

Ik zou er niet tegen kunnen als ze bij elke vergadering, of elke les of elk gebeuren zeggen om de gsm uit te doen. Ik ben iemand die hem aan laat en in mijn zak laat zitten, wordt ik gebeld, neem ik niet op, maar kijk achteraf wel even wie het was. Krijg ik sms'jes dan bekijk ik die pas als er zich een goede gelegenheid zich er toe doet. Voorbeelden van die gelegenheden zijn wanner de spreker/prof de powerpoint nog moet aanzetten, of zo van die zaken, of tijdens een kleine drinkpauze, of een wissel van sprekers/proffen... Genoeg aanvaardbare momenten dus, en dan kijk ik eens. De meeste mensen die mij veel via sms contacteren weten wel wanneer ik in een vergadering zit, of in een belangrijke les en weten dat ik dan niet direct antwoord. Maar 1 uitzondering is er: als ik wordt gebeld en dan kort erop meerdere sms'en krijg, dan weet ik dat de telefoon belangrijk was en dan durf ik al eens die gsm uit te halen op minder beleefde momenten. En vaak heb ik dan gelijk dat het een belangrijk telefoontje was en dan antwoord ik zo snel mogelijk dat ik na de vergadering/les terug zal bellen.

Dat weinig mensen dit doen vind ik irritant. Soms zie ik zelfs mensen bij een vergadering hun gsm voor zich leggen, met scherm naar boven, en van het minste dat ze iets krijgen kijken ze er naar. Moest men nu zeggen dat het zakenmannen zijn met hun zakentelefoon kan ik het begrijpen, maar bijvoorbeeld bij vergaderingen van de zwemclub zijn de meeste trainers nog studenten en kan ik me moeilijk voorstellen dat die allemaal een belangrijke sms'jes van zakenpartners zouden krijgen...

Ik ben gelukkig opgevoed met discipline en respect voor andere mensen, iets wat niet altijd te vinden is bij de hedendaagse jeugd, maar dat is niet (of toch nog niet) mijn probleem. Enkel als trainer of als moni durft dat te botsen met de kindjes...

Ter vergelijking: mijn eerste smartphone heb ik maar sinds een goed anderhalf jaar, aan het begin van de universiteit dus. Mijn kleinste broer heeft zijn iPhone nu al, aangekocht bij zijn eerste communie. Dat is pas voer voor discussie of dat kindjes van 12 al een veel te dure smartphone nodig hebben (volgens mijn ouders wel, volgens mijn ervaringen is dat pas rond het 4-5de middelbaar dat de functies van smartphone worden gebruikt).

WP002
Berichten: 1479

#11 , 23 jan 2015 11:43

Volgende keer doe ik een omhaling: eerst i-phone afgeven, krijgen ze terug op het einde van de avond samen met het pakje.
+1!

Ik erger me nog dikker aan het feit dat men tegenwoordig verwacht dat je altijd op je gsm kijkt en bereikbaar bent en men ook nog eens verlangt dat je te pas en te onpas je nummer achterlaat. Ik heb net drie weken aan een stuk mondelinge examens afgenomen en wíl op een dergelijk moment niet gestoord worden. Tenandere, quasi niemand heeft mijn gsm-nummer, mijn gsm dient om te bellen en dan alleen nog in geval van hoogdringendheid (anders gebruik ik de vaste lijn). Alleen mijn vrouw en mijn ouders hebben mijn nummer. wie mij moet bereiken moet mij maar een e-mail sturen - dan kan ik zelf kiezen wanneer ik die lees - of mij op de vaste lijn met antwoordapparaat bellen.

duma
Berichten: 2871

#12 , 23 jan 2015 13:14

Ik erger me nog dikker aan het feit dat men tegenwoordig verwacht dat je altijd op je gsm kijkt en bereikbaar bent
+1!

Doet me denken aan een meningsverschil tussen mijn moeder en ik.
Als wij daar gaan eten en haar GSM gaat, spurt ze recht om op te nemen. Ok, ze heeft een baan met veel verantwoordelijkheid en het gaat daar soms over miljoenen euro's, maar het gaat er bij mij absoluut niet in dat je opstaat van de eettafel om te gaan liggen bellen. Dat hoort gewoon niet. Vroeger, toen ik nog thuis woonde en de GSM net opgekomen was en ik nog een puberende tiener was, moest ik er niet aan denken om tijdens het eten mijn GSM vast te nemen hoor (en gelijk hadden ze!).

Nu, als wij aan het eten zijn, worden er géén GSMs opgekomen. Mijn man wordt ook thuis vaak nog gebeld over werkgerelateerde zaken, maar eten is vaak de enige moment op een hele dag waarin wij met z'n allen aan tafel zitten, rustig iets kunnen vertellen en samen naar elkaar kunnen luisteren. De GSM mag dus gerust rinkelen, maar hij wordt niet opgenomen; mijn man belt wel terug na het eten en vaak zelfs pas als de kinderen in bed zitten. Als mijn moeder mij dus probeerde te bellen tijdens het eten en ik bel terug, krijg ik ook gegarandeerd een: 'Waarom hebde gij eigenlijk ne GSM, gij pakt nooit ni op'. Ach ja ... Ik hoop maar dat de kinderen iets van die elementaire beleefdheid oppikken.

Terug naar “Praat café”