Pagina 1 van 1

arbeiders/bedienden

Geplaatst: 14 sep 2012 11:58
door JPV
Ik ben wel heeel benieuwd wat de overheid ervan gaat maken met de unificatie (mss een apart onderwerp waard): ten eerste praten ze enkel over arbeiders en bedienden, niet over ambtenaren en contractuelen in functie overheid. Ten tweede praten ze enkel over de voordelen van de bedienden over te hevelen naar de arbeiders of de nadelen van de arbeiders naar de bedienden...waar zit het voordeel van de bediende aan zo'n unificatie, gaan ze ons dan loon afnemen ? Ik vind dat er dan zeker ook moet gepraat worden over betaald worden per uur/minuut en ALLE tijd voor bedrijf gepresteerd, wat een groot voordeel is wat de arbeiders nu hebben. Zie ze maar lopen naar de uitgang rond 16u45 of ze krijgen 150% betaald voor overtime en zelfs 200% voor weekendwerk, niks mis mee maar dan moet dit mee in de unificatie en dan zullen heel wat werkgevers van mentaliteit moeten veranderen. Speel hier beetje advocaat van de duivel maar de vakbonden redeneren net hetzelfde.
Even duidelijk maken dat ongelijkheid tussen arbeiders en bedienden los staat van de ambtenaren: die werken in volledige andere sector en de ongelijkheid tussen ambtenaren en de rest is NIET ongrondwettelijk (tot op heden) verklaard. Je moet de discussie dus beperken tot arbeiders/bedienden.

Wat zijn de grote voordelen/nadelen ivm arbeiders/bedienden (héél korte samenvatting, er zijn honderden verschillen, maar ik neem de essentieelste):

Proefperiode

Max 2 weken voor een arbeider, 1 tot 12 maand (meestal max 6 maand) voor een bediende.

Maw: over het algemeen voordeel voor arbeider (vlugger beschermd tegen ontslag)

ziekte

Een zieke arbeider krijgt slechts 2 weken loon van de werkgever, een zieke bediende 1 maand. Een zieke arbeider heeft nog steeds een carenzdag (al zijn er veel sectoren die dit niet hebben), een gewone bediende niet (behalve in de proef).

Maw: voordeel voor bediende, zonder twijfel

Loon

Loon voor een arbeider wordt (meestal) per maand betaald, maar wel met een verplicht voorschot. Bediende krijgt slechts 1x per maand zijn loon.

Maw: voordeel voor arbeider, zonder twijfel

Opzeg
Arbeider: in het beste geval 217 dagen (PC 115), vaak maar 2-4 weken. (behalve uitzondering bij PC330). Start de week erna.
Bediende: in het beste geval 624 dagen, meestal minstens 3 maand. Start de eerste van de volgende maand.

Grotendeels in het voordeel voor bedienden, al zouden véél arbeiders problemen hebben bij opzegtermijn bij ontslag door werknemer

Werk/Loonzekerheid

Arbeider: vaak gebruik van tijdelijke werkloosheid
Bediende: quasi nooit tijdelijke werkloosheid (uizonderingen mogelijk)

Grotendeels in het voordeel van bedienden, slechts weinig werknemers willen die tijdelijke werkloosheid (al kweekt de gewoonte wel een verlangen ernaar)

Vakantiegeld

Arbeider: betaald door vakantiekas, enkel én dubbel samen
Bediende: enkel tijdens vakantie. Samen met dubbel door werkgever betaald

Voordeel? moeilijk te zeggen: Betaling door werkgever zorgt vaak voor problemen, betaling door een kas biedt meer zekerheid, maar afwezigheid van betaling enkel loon tijdens vakantie zou voor veel volk raar doen.

------

hoe zal een compromis eruit zien? Het lijtk me duidelijk dat men in de richting van de bediende zal gaan, maar er blijven toch wel enkele moeilijkheden.

Ik gok op het volgende (voor de essentiële zaken):
Vakantiegeld: betaling van enkel vakantiegeld door de werkgever, betaling van dubbel vakantiegeld via vakantiefonds.
Carenzdag: afschaffing behalve in proefperiode
Tijdelijke werkloosheid: invoering voor bedienden onder voorwaarden
Proefperiode: uitbreiding/inkorting naar max 3 maand voor iedereen
Ziekte: veralgemening naar 2 weken voor werkgever, overheid betaalt de bijkomende 2 weken (<-- de toegeving van de overheid)
Opzegtermijn: Opzegtermijn van max 6 maand voor alle nieuwe arbeidsovereenkomsten, behalve voor hoge lonen.

Re: arbeiders/bedienden

Geplaatst: 17 sep 2012 11:12
door Moraelin
JPV, ik wil je bedanken voor dit zeer duidelijke overzicht, helpt voor mij al een paar onduidelijkheden uit de wereld.

- Ik vraag me wel af wie dat vakantiefonds dan gaat spijzen, als de werknemer dit gaan doen (of gedeeltelijk) dan veronderstel ik dat dit dus betekent dat het loon zal dalen tov nu voor bedienden, dit kan niet de bedoeling zijn.
- Carenzdag zal mi idd afgeschaft worden, vind ik ook correct, dit betekent dat de vakbonden geld zullen winnen en de werkgever waarsch. verliezen. Zal de vakbond dan ook minder subsidie ontvangen wegens deze verandering ? Maw men verlegd de kost van belastingbetaler naar werkgever.
- Tijdelijke werkloosheid voor bedienden vind ik een gevaarlijk iets. De maatregel bestaat nu wegens de crisis maar in realiteit moet men gewoon fulltime werken in minder tijd. Als het gaat over tijdelijke werkloosheid dan moet de mindset van de werkgever ook grondig veranderen. En van het hele overminuten/-uren denken voor bedienden als standaard moeten we volledig af dan.
- Proefperiodes heb ik niet echt een mening rond. Een proefperiode van een jaar lijkt mij wel veel te lang, 1-2 weken te kort. Ik denk dat 3-6 maand idd meer correct is.
- Ziektekosten : dit wil zeggen dat er opnieuw een stuk van de inbreng/macht van de vakbonden naar de regering verschuift en naar de belastingbetaler
- Opzegtermijn: lijkt mij de zwaarste te worden voor werkgevers.

Samengevat concludeer ik - gebaseerd op uw gok, dus niet voor zeker - dat de vakbonden heel wat van hun nut zullen verliezen (carensdag, opzegtermijn, ziekte uitbetaling, vakantiegeld,...) -> beseffen de vakbonden dat ze dan veel minder inbreng/geld zullen krijgen van regering en dat ze ook veel minder belangrijk zullen worden voor arbeiders ? Waarom je nog aansluiten als de regering alle uitbetalingen doet ?

Ten tweede zie ik ook wat zware lasten opdoemen voor de werkgevers qua een enorme massa arbeiders die dure opzegtermijnen zouden moeten uitbetaald krijgen. Het zal mi een zeer grote naslag hebben op de tewerkstelling, ik denk dat vele bedrijven hun arbeidersbestand gaan afbouwen...zien de vakbonden niet in dat dit de arbeider nog veel minder aantrekkelijk zal maken in Belgie ? De regering zal zware loonlastverlagingen moeten doorvoeren (in principe moesten die al lang gebeurt zijn, dus nu dubbel).

Ten derde zie ik ook een zwaardere last voor de regering en de belastingen -> hoe gaan ze dat compenseren terwijl ze dus ook een zware loonlastenverlaging moeten doorvoeren ? Dat zal nogal een gat in de begroting worden. Ze kunnen mss wel een stuk recupereren van wat ze niet meer aan de vakbonden zullen moeten doorstorten (hoop ik toch) maar dat zal zeker niet voldoende zijn.

PS: in feite vind ik dat een discussie over gelijktrekking ambtenarij-privé veeeeel acuter is dan arbeider-bediende. Vooral voor de begroting van de komende jaren. Ziektedagen opsparen over een ganse loopbaan, een enorm groot pensioenbedrag, totaal geen overtime of zwaar betaald, verlofdagen voor bloedgeven (komt nu gelukkig een einde aan), 40+ dagen verlof op jaar,... Opnieuw mag ik hier niet veralgemenen want er zijn ook voordelen in de privé maar het grote punt is dat al deze voordelen voor ambtenaren betaald worden met belastinggeld dus dit alles heeft rechtstreeks invloed op de belastingdruk... in de privé...cocktail voor frustraties.
http://www.gva.be/nieuws/economie/aid99 ... oenen.aspx" onclick="window.open(this.href);return false;

Re: arbeiders/bedienden

Geplaatst: 17 sep 2012 11:39
door JPV
- vakantiefonds zal steeds gespijsd moeten worden door de RSZ via de bijdragen die de werkgever doet voor zijn personeel. Dat is nu ook al zo voor arbeiders.
- vakbonden verdienen niks aan carenzdag, geen idee waar je dat haalt?
- tijdelijke werkloosheid moet deftig gecontroleerd worden en niet zomaar kunnen omdat er seizoenscycli zijn in het werk, laat dat duidelijk zijn.
- ziektekosten: heeft opnieuw niks met vakbond te maken? :s

Ik denk dat je dringend eens moet checken wat vakbond doet. Wij betalen niks van carenzdag, opzegtermijn (behalve ontslaguitkering), ziekte, vakantiegeld, ...

dossier privé/overheid is héél moeilijk op te lossen. Je hebt idd de voordelen van de overheid, maar de nadelen zijn er ook en vermed je niet, je mag het niet zo clichematig zien.

Re: arbeiders/bedienden

Geplaatst: 17 sep 2012 16:25
door Fluppe zuutes
- tijdelijke werkloosheid moet deftig gecontroleerd worden en niet zomaar kunnen omdat er seizoenscycli zijn in het werk, laat dat duidelijk zijn.

Ik denk dat je dringend eens moet checken wat vakbond doet. Wij betalen niks van carenzdag, opzegtermijn (behalve ontslaguitkering), ziekte, vakantiegeld, ...
De tijdelijke werkloosheid voor bedienden vind ik ronduit schandalig.
Arbeiders hebben in al de voorbije jaren meestal de slechts betaalde en toch duidelijke jobs gehad die als bediende zouden moeten gekwalificeerd worden, maar ja dan kan je ze niet op den "dop" zetten als het eens wat minder gaat, (indertijd).
Bedienden hebben veel meer voordelen als je het eens goed bekijkt dus die tijdelijke werkloosheid voor hen, schandalig gewoon.

Carensdag ? Nog zo'n schandaal. Hoevele jaaaaaaren beloofd men al van dit op te lossen ?
Ben je werknemer dan MOET je een bewijs van de dokter voorleggen anders werkverzuim om onbekende reden.
Als arbeider ben je die dag, zowiezo kwijt plus de doktersrekening er bovenop, een kostelijk dagske als arbeider.

Heb je de pech onstslagen te worden, dan kunnen/zullen er hele grote verschillen zijn.
Als arbeider kom je heel snel op de werkloosheidsvergoeding terecht en verval je al snel in een minder gunstige positie aangaande je eventuele uitkering.
Als bediende met een redeljike loopbaan heb je het genot nog van zo'n volledig jaar of nog meer je loon uitbetaald te krijgen, pas daarna kom je pas in aanmerking voor de werkloosheidsvergoeding, die dan dezelfde weg zal afleggen als voor een arbeider.
Ik vind dat bediende zijn heel wat meer voordelen bied dan arbeider.
Natuurlijk komt het er op aan om zo snel mogelijk werk te vinden, alleen is die druk voor een bediende dan ook weer ....

Aangaande de uitbetaling van het loon, vroeger kreeg je dat als arbeider ook maar 1 keer in de maand, en of je dat nu in 2 keer krijgt of in 1 keer, voor mij maakt dat geen enkel verschil, in totaal heb je immers juist hetzelfde.
Natuurlijk als je graag je verdiende loon snel uitgeeft omdat er plots begin van de maand je volledig loon opstaat dan heb je tegen het einde wel een probleem, maar dat veroorzaak je dan wel zelf.