Faillissement land

FreelancerIT
Topic Starter
Berichten: 1209

Faillissement land

#1 , 19 mar 2013 17:59

Hey,

Een onderwerp waar ik me al tijden vragen bij stel: wat houdt het faillissement van een land in, en wat zijn zo de gevolgen?

Ik weet, denkelijk hier niet het geschikte forum om deze vraag te stellen, ik zou alleen anders niet weten waar. :-)

denlowie
Berichten: 15980
Juridisch actief: Nee

#2 , 19 mar 2013 18:51

Belgie is al vele jaren virtueel failliet, niemand merkt dit, wij hebben torenhoge schulden meer dan ons BNP .
Als er één deur dicht gaat, gaat er een andere open.

basejumper
Berichten: 5168
Locatie: Diest

#3 , 19 mar 2013 19:48

Primo. Een land gaat niet zo vlug failliet.
Secundo. Denlowie heeft ongelijk. België is nattuurlijk niet failliet. Het feit dat de schuld van België hoger is dan het BNP is geen argument voor een faillissement. Het betekent enkel dat België een schuld heeft die groter is dan wat het op een jaar verdient. Veel gezinnen hebben een schuld die hoger is dan een jaarverdienste. Zolang je die terugbetaalt is er geen probleem. Uit de faillissementswet : De koopman die op duurzame wijze heeft opgehouden te betalen en wiens krediet geschokt is, bevindt zich in staat van faillissement. België voldoet perfect aan zijn verplichtingen en betaalt zijn schulden. Secundo zorgt die correcte betaling van schulden én het grote spaarvermogen van de Belgen ervoor dat we als zeer kredietwaardig worden ingeschat.
Landen gaan niet failliet omdat ze niet in het schema van handelaars vallen. Natuurlijk kan een land wel zijn kredietwaardigheid verliezen, indien het zijn verplichtingen niet nakomt. Wat zijn de gevolgen : andere landen noch banken zullen kredietlijnen toestaan. Het land zal economisch een zware terugval kennen. De munt van dat land zal meestal zwar devalueren omdat de betrokken munt nog weinig aanvaard zal worden als internationaal betaalmiddel. Het betrokken land zal zijn import (energie, grondstoffen, halffabrikaten) moeten betalen in vertrouwde munten (USD, CHF, Euro) die het zelf moet kopen. Omdat de interne munt devalueert zal er inflatie ontstaan die de lokale bevolking zwaar verarmt.
Uit zelfbeheersing groeit de Kracht.
Zelfkennis brengt ons tot Wijsheid.
Zelfvervolmaking leidt ons tot Schoonheid.

Reclame

ganapathi tantre
Berichten: 453

#4 , 19 mar 2013 23:36

ha ! tegenwoordig durven ze zelfs zeggen: wie cash betaald is niet meer kredietwaardig :)

Vandebos
Berichten: 16087

#5 , 20 mar 2013 12:31

De grootste gevolgen voor een land in faling. (Bankroet)?

Bijna waardeloosheid van zijn nationale munt in het buitenland.
Onmogelijkheid om te lenen tegen gunstige tarieven op de internationale markten.
Handelsbalans wordt verstoord.
Aanslaan van eigendommen in het buitenland.

Tav. Denlowie.

De nationale schuldgraad is nog steeds minder dan het BNP. (niet veel maar nog steeds minder, einde jaren 80 bedroeg de schuldgraad 140% van het BNP, daar zijn we nog lang niet aan toe. De meest negatieve voorspellingen zien ons een begroting in evenwicht bereiken rond de 115%-118%)
De meerderheid van de nationale schuld is door middel van kasbons geleend van de eigen bevolking; deze heeft maw geen verrijkende invloed op de internationale handelsbetrekkingen of kredietwaardigheid.
Het vertrouwen in de Belgische kredietwaardigheid is dermate dat we bij veilingen voor internationale leningen op korte termijn (< 6 maanden) negatieve rente aangeboden krijgen door de geïnteresseerden. Andere landen en institutionele instellingen zijn met andere woorden bereid om rente te betalen om aan België te mogen lenen. Er zijn welgeteld 11 landen op deze aardkloot die momenteel dit niveau van vertrouwen hebben.
De handelsbalans van België kent een overschot, we voeren meer uit dan we importeren.
België is één van de weinige landen die zijn begrotingstekort onder controle heeft... Laat mij het zo zeggen; als de huidige politieke generatie aan de macht de helft van de kloten van Dehaene had om besparingen door te voeren zou er zelfs geen tekort zijn.

Het is geen rozengeur en maneschijn maar lullen tegen de pispaal op is ook niet nodig.

Een klein beetje serieus zijn is blijkbaar teveel gevraagd?

FreelancerIT
Topic Starter
Berichten: 1209

#6 , 20 mar 2013 13:47

Misschien een onnozele vraag, maar met het aanslaan van eigendommen in het buitenland, hebben we het dan exclusief over overheidseigendommen (bijv. ambassases), of ook particuliere eigendommen?

In elk geval bedankt voor de bruikbare antwoorden. :)

Vandebos
Berichten: 16087

#7 , 20 mar 2013 14:53

Overheidseigendommen. Dit kan gaan over zowel roerende als onroerende goederen.

JPV
Berichten: 14657
Juridisch actief: Ja

#8 , 22 mar 2013 08:04

Men zou natuurlijk strikt genomen bvb bij een bedrijf beslag kunnen leggen op bedrijfsvoorheffing die normaal doorgestort zou moeten worden naar de overheid.

Vandebos
Berichten: 16087

#9 , 25 mar 2013 13:44

Ter informatie en ondersteuning:
België geeft tienjarig staatspapier uit aan laagste rente ooit

maandag 25 maart 2013, 13u26
Bron: Belga
Auteur: kld

België heeft maandag voor 3,485 miljard euro staatspapier (OLO) uitgegeven op de internationale markten. Opvallend: de rente op tienjarig staatspapier lag met een gemiddelde van 2,213 procent op het laagste peil ooit. Dat berekende het financiële persagentschap Bloomberg. Een lage rente is goed nieuws voor de schatkist.

In totaal werden voor 1,095 miljard euro OLO's uitgegeven met vervaldatum 22 juni 2023, aan een gemiddelde rente van 2,213 procent. België haalde ook 1,185 miljard euro op, met een looptijd van vijf jaar, aan een rente van 1,007 procent. De grootste schijf, 1,205 miljard euro, werd gefinancierd aan een looptijd van twintig jaar, tegen een rente van 2,945 procent.

Terug naar “Praat café”