Scheidingskind betrekken in bemiddeling? Wat is Uw mening?

roderidder
Topic Starter
Berichten: 2946
Contacteer: Website

Scheidingskind betrekken in bemiddeling? Wat is Uw mening?

#1 , 15 okt 2011 23:20

Scheidingskind betrekken in bemiddeling?

Kinderbemiddelaar:
specialist in communicatie met kinderen en met bemiddelingservaring. De kinderbemiddelaar maakt duidelijke of zo duidelijk mogelijke afspraken omtrent het mandaat van de kinderbemiddelaar. De kinderbemiddelaar is duidelijk de vertrouwenspersoon van het kind waarmee het kind alles mag delen, dromen inclusief.

Ouderbemiddelaar:
Specialist in het tot stand laten komen van (deel)akkoorden tussen de ouders.

Voor waarde:
Het kind geeft eerst zijn mandaat welke informatie de kinderbemiddelaar mag delen met de ouderbemiddelaar . Het generale idee hierachter is als het kind iets niet wil, dat die wil gerespecteerd zal worden.

De opzet
Deze is uiteraard het vertrouwen van het kind winnen en te behouden en maximale mogelijkheden creëren en deze ook aanbieden om ouders te helpen in hun (deel)akkoorden.

De vraag:
Hoe oud vind U dat het kind minimaal moet zijn om betrokken te (kunnen) worden in de bemiddeling?

RR

JPV
Berichten: 14657
Juridisch actief: Ja

#2 , 19 okt 2011 11:36

Een kind moet zich kunnen uiten (niet noodzakelijk in een spreektaal) om mee betrokken te worden in de echtscheiding. Voor de rest: geen voorwaarden. Wat niet wil zeggen dat de mening van het kind een beslissend element MOET zijn.

Het laten vastleggen door het kind wat een kinderbemiddelaar mag doen, is onzin. Als een kind niet wil dat er gesproken wordt tégen de moeder/vader, maar hij aangeeft dat die moeder/vader hem/haar mishandelt, MOET dit doorgegeven worden aan de rechter indien het geloofwaardig zou zijn. De wil van een kind mag geen wet zijn.

roderidder
Topic Starter
Berichten: 2946
Contacteer: Website

#3 , 20 okt 2011 03:06

Heel belangrijk is natuurlijk het vertrouwen in de relatie kind-kinderbemiddelaar.
Daar wordt heel goed (of zo goed als mogelijk -vb. bij een 3 jarige zal dat minder zijn dan een 17 jarige) afgesproken welke informatie naar de ouders mogen gaan.

Uit IPOS onderzoek blijkt de mate waarin het kind (dacht 11..17 jarigen) betrokken wilde zijn belangrijker vonden dan zelf beslissingen te mogen maken, maar moet het checken.

Beroepsgeheim is uiteraard weer een ander en uiteraard belangrijk element maar waar juist de grens tussen "moeten doorgeven" (aan het OM zal dat dan zijn neem ik aan) en het "wenselijk" is dat het wordt doorgegeven is voor mij nog geen uitgemaakte zaak.

Alles m.b.t. bemiddelen is binnen justitie vanuit een historisch oogpunt zo nieuw hé.
Hoe lang bestaat de bemiddelingscommissie?
Welke opleiding/diploma moet een bemiddelaar hebben?
Hoe vast liggen de fundamenten van deontologie en ethiek van een bemiddelaar, laat staan van een kinderbemiddelaar?

RR

Reclame

Terug naar “Praat café”