Dit forum is geen vervanging voor professioneel juridisch advies. Raadpleeg steeds een erkend raadsman of vakspecialist. De redactie van dit forum is niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou voortvloeien uit berichten geplaatst op dit forum. Lees onze forum-regels. Is dit uw eerste bezoek ? Lees dan even onze handleiding.
Ice
Topic Starter
Berichten: 237

Eigendom

#1 , 6 jaar 9 maand geleden (30 dec 2011 01:38)

Kan iemand uitleggen wat eigenlijk het verschil is tussen 'volle' en 'naakte' eigenaar van een woning?

Vandebos
Berichten: 16148

#2 , 6 jaar 9 maand geleden (30 dec 2011 02:03)

Volle eigendom wil zeggen dat u alle rechten op het pand geniet, de bezitstitel (akte van eigendom) is op uw naam en u bent vrij om met het pand te verrichten wat u wenst wanneer u wenst binnen de regels van de Belgische wetgeving.

Naakte eigendom houdt in dat de bezitstitel wel op uw naam staat doch dat een aantal van de rechten op gebruik van het pand toebehoren aan een andere partij. Men spreekt dan over het vruchtgebruik dat iemand anders over het bezit heeft. Dit vruchtgebruik kan:

- volledig zijn; de vruchtgebruiker mag naar wens over het gebruik van het pand beschikken (zelf bewonen, verhuren of laten leegstaan in extremis)
- beperkt zijn: bijvoorbeeld in tijd, vruchtgebruik blijft enkel bestaan als de vruchtgebruiker het pand zelf bewoond, tot aan diens huwelijk, tot deze zelf een pand aanschaft.

Bij verkoop van het pand zal u dan ook de vruchtgebruiker zijn genot dienen uit te kopen.

Ice
Topic Starter
Berichten: 237

#3 , 6 jaar 8 maand geleden (16 jan 2012 06:08)

Bedankt voor de uitleg!

Reclame

Edgar W.
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Heb je nog bijkomende vragen? Kijk even op Jureca.be voor snel & betaalbaar juridisch advies!

Terug naar “Woordenboek”