borgstelling en kantonnement

niettedoen
Topic Starter
Berichten: 2

borgstelling en kantonnement

#1 , 13 nov 2011 17:44

Kan iemand mij de juiste betekenis geven van volgende uitspraak in het vonnis :

" Verklaart dit vonnis uitvoerbaar bij voorraad niettegenstaande alle verhaal, met uitsluiting van borgstelling en kantonnement"

dank U

Griet

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
scorpioen
Berichten: 9383
Juridisch actief: Nee

#2 , 14 nov 2011 13:09

Gerechtelijk Wetboek Art. 1400. § 1. De rechter die de voorlopige tenuitvoerlegging voor de gehele veroordeling of voor een deel ervan uitspreekt, kan daaraan de voorwaarde verbinden dat een zekerheid wordt gesteld, die hij bepaalt en waarvoor hij, zo nodig, de modaliteiten vaststelt.

Voorlopige tenuitvoerlegging = uitvoerbaar bij voorraad: ook al ga je in beroep, ondertussen heeft de partij die gewonnen is het recht te eisen dat het vonnis wordt uitgevoerd, dat je betaalt

dat een zekerheid wordt gesteld = Borgstelling: de partij die tot voorlopige tenuitvoerlegging overgaat moet "een zekerheid stellen", het bewijs leveren dat indien het vonnis in hoger beroep gewijzigd wordt zij tot terugbetaling van de ontvangen som zal kunnen overgaan, bijvoorbeeld: een bankwaarborg. Dit wordt in de praktijk nooit toegepast, ik heb nog nooit een vonnis gelezen waarbij de rechtbank voor de voorlopige tenuitvoerlegging een borgstelling oplegde.

Art. 1403. De schuldenaar tegen wie bewarend beslag is gedaan of toegestaan, kan in elke stand van het geding het beslagene bevrijden of het beslag verhinderen door in de Deposito- en Consignatiekas of in handen van een erkende of aangestelde sekwester een bedrag in bewaring te geven, toereikend om tot waarborg te strekken voor de schuld in hoofdsom, intrest en kosten.
[...]
Art. 1404. Met uitzondering van schuldvorderingen tot levensonderhoud, komt hetzelfde recht op dezelfde wijzen, onder dezelfde voorwaarden, volgens dezelfde rechtspleging toe aan de schuldenaar die veroordeeld is bij een uitvoerbare rechterlijke beslissing waartegen verzet of hoger beroep is ingesteld, alsook wanneer schorsing van die vervolgingen is bevolen.
De storting heeft plaats met bijzondere bestemming van de som tot afdoening van de schuldvordering van de beslaglegger en geldt als betaling voor zover de beslagene erkent schuldenaar te zijn of als zodanig wordt erkend.

kantonnement: het bedrag dat men moet betalen wordt niet aan de tegenpartij betaald maar gestort in de Deposito- en Consignatiekas (of een andere bank die partij in onderling overleg overeenkomen). Als er een definitief vonnis is kan de winnende partij het daar opvragen.

Reclame

Terug naar “Woordenboek”