failliet éénmanszaak

speedo07081968
Topic Starter
Berichten: 3
Juridisch actief: Nee

failliet éénmanszaak

#1 , 22 nov 2016 15:07

Hallo, graag wat informatie over het volgende.
Hebben een proces lopen tegen een éénmanszaak, dit nadat hij fouten gemaakt heeft in onze nieuwbouw. Expert is 5x aanwezig geweest. We hebben het eindverslag ontvangen, dewelke ons in het gelijk stelt. De angst is er nu als die gast zijn éénmanszaak failliet laat verklaren. Hij is getrouwd in maart 2015, toen onze zaak volop aan de gang was. We weten niet onder welk stelsel ze getrouwd zijn. Ze bezitten een huis, maar op wie zijn naam dat staat weten we niet. Zijn vrouw is juriste van opleiding en weet waarschijnlijk de kneepjes van het vak.
De vraag is, kan het huis, haar wagen, zijn camionet ... aangeslagen worden om ons uit te betalen OF kan hij zich zonder meer failliet laten verklaren, zodat wij niets krijgen.
Nog 1 puntje over de kosten van zo'n expert; wij moeten zijn ereloon betalen (omdat wij zaak aanhangig gemaakt hebben), verschiet niet, 11.500 euro.
We weten dat hij dit normaal moet terug betalen aan ons, maar stel voor dat hij zich failliet laat verklaren, wat dan ??

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
denlowie
Berichten: 15927
Juridisch actief: Nee

#2 , 22 nov 2016 16:12

Staat het huis en camionette op zijn naam of op de naam van de vrouw of zelfs leasing, welk huwelijksstelsel?

Is er niet gezorgd dat het huis niet beslaggebaar is ?

Veel vragen waar u zelf geen antwoord op heeft hoe kunnen wij u dan helpen?

Als zijn vrouw een juriste is denk ik dat hij goed zal ingedekt zijn, hopelijk voor u is dit niet het geval.

Laat ons aannemen dat er niks geregeld is, staat er een hypotheek op het huis, heeft hij schulden bij rsz of belastingen, die gaan voor op u, en wat gaat er dan nog overschieten????

Hij zal sowieso verschoonbaar verklaart worden en dan is hij schulden vrij.
Als er één deur dicht gaat, gaat er een andere open.

mava105
Berichten: 22254
Juridisch actief: Nee
Locatie: Regio Leuven

#3 , 22 nov 2016 20:11

stel voor dat hij zich failliet laat verklaren, wat dan ??
Heel simpel: dan is het voor jullie rekening. :(

Reclame

LeenW
Berichten: 12811

#4 , 22 nov 2016 20:42

Even nuanceren: De curator zal dan zien wat er nog in het bedrijf zit en dit omzetten in geldwaarde. Daarmee worden de schuldeisers uitbetaald. Het probleem hier is dat u ergens achteraan het rijtje komt. Dus u hebt mogelijk wel een probleem.

speedo07081968
Topic Starter
Berichten: 3
Juridisch actief: Nee

#5 , 01 dec 2016 07:44

Ik lees dat een een zelfstandige onder bepaalde voorwaarden zijn woning onbeslagbaar maken.

Weet iemand welke voorwaarden dit zijn ?

Mvg

denlowie
Berichten: 15927
Juridisch actief: Nee

#6 , 01 dec 2016 10:00

Voorwaarden om van de bescherming te genieten
De akte van onbeslagbaarheid geldt niet voor alle schulden van de zelfstandige. Ten eerste vallen enkel beroepsschulden onder de bescherming; schulden gemaakt voor privé-doeleinden vallen uit de boot. Vanzelfsprekend kan een zelfstandige niet beschermd worden voor schulden die ontstaan uit een misdrijf of uit een persoonlijke aansprakelijkheid (bijvoorbeeld fraude). Bovendien moet het gaan om schulden gemaakt na de registratie van de verklaring. Tegen oude schulden kan een zelfstandige zich niet beschermen.

Enkel de hoofdverblijfplaats van de zelfstandige wordt beschermd. Dit is de plaats waar de zelfstandige met zijn gezin gewoonlijk leeft en zijn voornaamste belangen heeft. De zelfstandige hoeft niet de eigenaar te zijn van de woning, ook de zelfstandige mede-eigenaars en vruchtgebruikers genieten van de bescherming. Zelfstandigen die slechts een persoonlijk gebruiksrecht (bijvoorbeeld huur) hebben op hun gezinswoning kunnen echter geen verklaring laten opstellen.

Het kan zijn dat de woning niet enkel wordt aangewend als hoofdverblijfplaats, maar ook gebruikt wordt als beroepspraktijk (denk bijvoorbeeld aan artsen). In zo’n geval zal gekeken moeten worden welk deel precies voor de beroepspraktijk wordt aangewend. De onbeslagbaarheid zal voor heel de woning gelden indien minder dan 30% voor beroepsdoeleinde wordt gebruikt. Van zodra 30% voor beroepsdoeleinden gebruikt wordt, zal de onbeslagbaarheid slechts gelden voor het privégedeelte van de woning. Aanvullende formaliteiten zijn dan vereist.

zie verder:https://www.notaris.be/nieuws-pers/deta ... zinswoning
Als er één deur dicht gaat, gaat er een andere open.

DeRedelijkheidZelve
Berichten: 78
Juridisch actief: Nee

#7 , 29 jun 2017 17:51

"Ze bezitten een huis." .. dan kun je naar het juiste hypotheekkantoor stappen en een kopie van hun koopakte bekomen. Zal je wel 52 euro kosten, maar zulke documenten bevatten soms heel bruikbare informatie dat door niemand weerlegd kan worden.

denlowie
Berichten: 15927
Juridisch actief: Nee

#8 , 29 jun 2017 19:04

Ik denk dat na 6 maanden dit reeds zal opgelost zijn !
Als er één deur dicht gaat, gaat er een andere open.

Terug naar “Weetjes”