Justitie op zijn Amerikaans: de WM3 en de Alford Plea

Tsunami
Topic Starter
Berichten: 178
Locatie: Brussel, België

Justitie op zijn Amerikaans: de WM3 en de Alford Plea

#1 , 02 jul 2013 15:58

Ik weet niet of ik de enige ben die met veel belangstelling (ik had eerder al behoorlijk veel over de zaak gelezen voor ik de documentaires zag) vorige week DOX bekeken heeft voor de docu "Paradise Lost III: Purgatory" over de befaamde West Memphis Three?

Ik vermoed niets nieuws te vertellen maar voor wie het echt niet kent: in 1993 werden drie achtjarige jongens vermist opgegeven. Men vond hun naakte en verminkte lijken na een zoekactie in een moerasgebied in een nabijgelegen bos. Dit was in Arkansas, een staat die tot de oerreligieuze "bible belt" hoort. Omdat de politie geen spoor van de daders had, kwam men na een tijdje uit bij 3 jongeren die een beetje "loners" waren in de maatschappij en weinig met anderen omgingen. Ze droegen ook zwarte kleren en luisterden heavy metal, ook iets wat volgens sommige mensen verdacht is. 1 van hen, Damien Echols, had al een tijdje in een inrichting gezeten wegens hallucinaties, zelfmutilaties en zelfmoordgedachten. Hij was 18 op het moment van de feiten en de andere 2 jongens 16. Door de omstandigheden van de moord werden satanische rites geinsinueerd, en dan is een zwartgeklede metalhead verdachte nr 1 in een conservatief denkende staat.

De drie werden zonder echte bewijzen opgepakt en door de politie zoveel uren ondervraagd dat ze op den duur uit pure wanhoop en vermoeidheid valse verklaringen aflegden om toch maar van het verhoor verlost te zijn. Ze hielden in de rechtbank echter hun onschuld staande. De politie knoeide er van meet af aan op los: van de ondervraging van Miskelley die 12 uur duurde was slechts een 15 procent op tape opgenomen. Een gezamenlijke kennis maakte valse verklaringen over occulte bijeenkomsten en wicca feesten. Men haalde er ook het advies bij van een zogenaamde specialist in satanisme en occultisme die er van overtuigd was dat de drie jongens de moorden pleegden , deze "'specialist" was echter ongediplomeerd en dus is zijn bekwaamheid erg twijfelachtig.

Uiteindelijk werd Echols ter dood veroordeeld en de andere twee jongens tot levenslang. Zonder staalharde bewijzen zoals DNA of getuigen, en dat haalde veel publieke aandacht op de zaak. Hoe meer er onderzocht werd hoe meer men vaststelde dat er geen enkel hard bewijs was tegen de drie jongens en dat er behoorlijk veel procedurefouten voorkwamen in het onderzoek. De rechter weigerde echter een nieuwe zaak; enkele celebrities richtten toen een fonds op om geld in te zamelen voor een nieuw onderzoek. Dit leidde tot tussenkomst van een FBI specialist in moordzaken, een DNA specialist met enorm moderne technologie beschikbaar, ... en toen bleek meer en meer dan de drie veroordeeld waren op basis van vermoedens en dat concrete bewijzen ontbraken. Het DNA op de lijken bleek niet overeen te komen met het DNA van de drie jongens.

Uiteindelijk was het voor iedereen wel duidelijk dat de jongens onterecht veroordeeld waren en Arkansas' gerecht er stevig op los geknoeid had, met ook enkele onkoshere praktijken bij onderzoeken om toch maar iemand veroordeeld te krijgen. In 2011 kwamen de 3 vrij met een zogenaamde Alford Plea: je houdt je onschuld staande maar erkent dat men indicaties genoeg had om hen als mogelijke daders te beschouwen. Een leugentje om bestwil die
a) belet dat men een nieuwe rechtszaak moet voeren (de staat gaf toe dat de kans op een nieuwe veroordeling erg klein was en wilde dus hun hachje redden door een nieuwe rechtszaak te voorkomen)
b) de staat in het recht houdt: de criminele feiten worden niet geschrapt en ondanks de onschuldverklaring blijven de 3 op papier veroordeeld voor moord. Op die manier kunnen ze de staat Arkansas niet voor miljoenen schadevergoeden eisen voor de 18 jaar opsluiting zonder concrete feiten en blijft hun strafblad intact.
c) in ruil zet de staat hun eerdere straffen om in exact het aantal dagen gevangenis dat ze al gezeten hebben, waardoor ze dus hun herziene straf in feite al uitgezeten hadden. Op basis daarvan mochten de drie nog dezelfde avond als vrije burgers de gevangenis verlaten.




Is zo een alford plea iets dat enkel in de VS bestaat? En hoe is het mogelijk dat men in een rechtsstaat zulke dubieuze "onder de tafel regelingen" toelaat?

Men heeft 3 mensen veroordeeld op basis van vermoedens en dossiers vol fouten. De zaak kreeg veel media aandacht en het werd steeds duidelijker dat er zoveel procedurefeiten en gebrek aan bewijs was, dat de staat in feite niet anders meer kon dan hun fout toegeven. 3 jongemannen zaten 18 jaar zonder bewijs opgesloten. Om te ontsnappen aan een nieuw beroep tegen de straf en aan een grote schadeclaim voor die 18 jaar onnodige opsluiting, gooide men het op een akkoordje: ze mochten vrijgelaten worden zolang ze maar logen en schuldig pleitten, zodat het strafblad intact bleef en men geen schadeclaim tegen de staat kon indienen.

Zulke praktijken verwacht je toch enkel in dubieuze dictatoriale regimes? Hoe is het mogelijk dat in een zelfverklaard beschaafd land met moderne justitie een overheid haar fout niet wil toekennen en de onterecht opgeslotenen dwingt tot een soort valse schuldbekentenis om aan schadeclaims te ontsnappen? Je ziet van mijlenver dat de zaak stinkt en nu zaten drie mensen 18 jaar onschuldig vast en konden ze de gevangenis enkel mits een leugen verlaten maar zonder dat hun naam officiëel gezuiverd werd en zonder enige compensatie voor de opsluiting.

Hoe is zoiets mogelijk in een land als de VS? Men geeft eigenlijk en plaine publique toe dat men het snel op een "onder de tafel" akkoordje gooide zodat de 3 vrijgelaten konden worden zonder nog meer gezichtsverlies voor justitie. Dit is toch een aanfluiting van justitie?



Zijn er uberhaupt nog landen waar zoiets bizars als die Alford Plea een legaal geldige procedure is?! :?


PS: wie de docu niet zag, het is een aanrader. "Devil's knot", ook een boek dat aantoont hoe de WM3 onterecht werden opgesloten, zou binnenkort verfilmd worden.

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
Vandebos
Berichten: 16087

#2 , 02 jul 2013 16:09

Bij mijn weten een tactiek die nog regelmatig voorkomt in het Angelsaksisch recht. (dacht me een aantal zaken te herinneren in GB, Australië, Vietnam en Thailand.)

Vermoedelijk (denk ik) gebaseerd op het "not proven" concept in het Schotse rechtssysteem.

Tsunami
Topic Starter
Berichten: 178
Locatie: Brussel, België

#3 , 05 jul 2013 19:29

Maar in feite ligt het er toch vingerdik op dat de Staat Arkansas in dit geval een vonnis velde op basis van incomplete getuigenissen en vage/halve feiten, vermoedens en dus drastisch in de fout ging bij het oordeel? In zulk geval, zeker als door de media aandacht iedereen wel wist dat die kerels onterecht vastzaten, kunnen ze hun hachje niet meer redden en niet verbergen dat ze geblunderd hebben bij hun vonnis.

Met zo een Alford Plea dwing je eigenlijk mensen van wie schuld niet bewezen is, toch schuld te bekennen puur opdat men geen schadevergoeding zou kunnen eisen voor de jaren in de cel. In een beschaafde rechtsstaat zou zoiets toch absoluut niet mogen gebeuren? "Onschuldig tot het tegendeel BEWEZEN is", niet? Die Alford Plea is niet meer dan een onder de tafel akkoordje om de drie vrij te laten (wat bij een nieuw proces toch zou gebeurd zijn) zonder dat de staat hen moet vergoeden voor al die jaren dat ze onterecht vastzaten.

Hierdoor lopen die drie nu wel met een strafblad rond waar "moord" op staat, terwijl er geen enkel bewijs daartoe is. Bovendien is door het omzetten van de straf naar het aantal uitgezeten jaren de zaak voor de rechtbank nu gesloten, wat dus betekent dat onderzoek naar de ECHTE daders allicht niet meer hervat zal worden...

Het gaat mijn petje te boven dat dit in een land als de VS nog kan en dat de publieke opinie dit zomaar slikt. "Onschuldig tot het tegendeel BEWEZEN is" is van kapitaal belang in een eerlijke rechtspraak. Iemand zijn onschuld laten staande houden maar als verplicht nummer laten zeggen dat hij zijn veroordeling aanvaardt, om dan de straf netjes om te zetten in exact het aantal dagen vastgezeten, zorgt er enkel voor dat de staat schadeclaims ontloopt en geen nieuw proces moet organiseren. Met justitie heeft dit toch absoluut niets te maken?



Betekent die Alford Plea dat de WM3 nu als vrije burgers geen actie meer mogen nemen om hun naam en strafblad alsnog te zuiveren (gezien de Alford Plea een --weliswaar fake-- schuldbekentenis bevat) of kunnen zij nu van buiten de gevangenismuren verder procederen om hun naam helemaal te zuiveren?

Reclame

giserke
Berichten: 2434

#4 , 22 okt 2013 09:52

Je moet eens kijken op http://www.policestateusa.com hoe het er aan toegaat in de VS.
Daar begin je van te duizelen.

Tsunami
Topic Starter
Berichten: 178
Locatie: Brussel, België

#5 , 04 sep 2014 21:24

De docu was recent weer op TV, en ik raad geïnteresseerden ook aan een andere docu, 'West of Memphis' te bekijken. Hier hebben Damien Echols & Lorri Davis (Damien zat 18 jaar onschuldig in death row, tot hij vrij kwam via de Alford Plea... Lorri is zijn vrouw) mee aan gewerkt en bij elke scene ook commentaar geleverd. Zeer boeiend kijkvoer, en voor de romantische zielen: het boek over hoe hun liefde standhouden kon ondanks het gevangenschap van Damien, "Yours for eternity: a love story on death row" is nu uit. Heb m'n exemplaar deze week besteld. Je kan ook online bestellen op http://www.damienechols.com" onclick="window.open(this.href);return false;

Volgens de docu is de Alford Plea vrij zeldzaam, maar het werd in hun geval blijkbaar vooral gebruikt opdat de staat Arkansas geen schadevergoeding riskeerde wegens onterechte opsluiting. Gezien je bij de Alford Plea schuldig pleit (met behoud van je onschuld erbij vermeld) en men de straf verminderd naar het aantal reeds gezeten jaren en dagen, blijft op papier de veroordeling geldig en kan je de staat geen schadevergoeding vragen. Er zou vorig jaar (2 jaar na de vrijlating van de WM3) een bijeenkomst van de nabestaanden van de slachtoffers geweest zijn, dus mogelijks zou men de zaak verder willen onderzoeken (wat een nachtmerrie zou zijn voor de staat Arkansas na alle trucjes die men gebruikte om hun hachje te redden).


Ik ben niet vertrouwd met het Schotse rechtssysteem maar wat betekent precies "not proven" concept ? Geldt algemeen niet de regel "onschuldig tot het tegendeel bewezen is?". Dus bij "not proven" is er geen bewijs van schuld maar enkel sterke vermoedens; baserend op "onschuldig tot het tegendeel bewezen is" blijf je toch onschuldig tot er een concreet onweerlegbaar bewijs van schuld is?
IK ben met dat Schotse principe en toepassingen in de Angelsaksische wet niet zo vertrouwd maar het boeit me wel om er meer over te weten. Als je op Wikipedia "alford plea' zoekt, krijg je echter enkel de Amerikaanse interpretatie uitgelegd, alsook achtergrondfeiten van de rechtszaak North Carolina versus Alford, waar deze maatregel haar naam van afgeleid heeft.

Tsunami
Topic Starter
Berichten: 178
Locatie: Brussel, België

#6 , 15 sep 2014 22:54

http://www.westmemphisthreefacts.com" onclick="window.open(this.href);return false;
http://wm3truth.com" onclick="window.open(this.href);return false;

Deze twee sites claimen alle bewijzen voorhanden te hebben om aan te tonen dat de West Memphis Three wel degelijk de echte moordenaars zouden zijn. Dit ondanks DNA dat aantoont dat ze niet op de crime scene geweest zijn, en dit ondanks het toegeven van "wangedrag" van de jury bij het oorspronkelijk proces.

Is dit überhaupt legaal om 3 mensen zo zwart te maken en te beschuldigen van zulke feiten terwijl de rechtbank zelf hen heeft vrijgelaten wegens gebrek aan duidelijk bewijs? De sites halen ook nog eens psychiatrische rapporten boven die ze zwart op wit op die site hebben gezet. Dat zijn vertrouwelijke documenten, lijkt me? Zelfs al is quasi iedereen overtuigd van de onschuld van de drie heren, en zelfs al zijn ze op papier niet onschuldig verklaard maar hebben ze gewoon hun straf uitgezeten, sinds wanneer kan je zomaar vertrouwelijke documenten over iemand online gooien én allerhande "feiten" die niet bewezen zijn over iemand online gooien.
Is zoiets geen inbreuk op de integriteit van de betrokken persoon, of smaad? Als dit soort sites gewoon blijven staan, scheppen we onbewust een precedent waar iedereen iedereen zwartmaken kan online op basis van geruchten en uit de context gerukte verklaringen...

Franciscus
Berichten: 38592

#7 , 15 sep 2014 23:15

Welkom in de US of A.

Terug naar “Weetjes”