Dit forum is geen vervanging voor professioneel juridisch advies. Raadpleeg steeds een erkend raadsman of vakspecialist. De redactie van dit forum is niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou voortvloeien uit berichten geplaatst op dit forum. Lees onze forum-regels. Is dit uw eerste bezoek ? Lees dan even onze handleiding.
Maria015
Topic Starter
Berichten: 26
Juridisch actief: Nee

ONDER VOORBEHOUD VAN ALLE RECHT EN MIDDEL EN ZONDER ENIGE (NADELIGE) ERKENTENIS

#1 , 4 maand 1 week geleden (07 jun 2018 15:21)

de tegenpartij heeft zich vergist in een conclusie en impliciet erkent.

in de conclusie staat echter ONDER VOORBEHOUD VAN ALLE RECHT EN MIDDEL EN ZONDER ENIGE (NADELIGE) ERKENTENIS in een conclusie staat, betekent dit dan dat deze erkenning niet gebruikt kan worden?

Er is een arrest van cassatie dat stelt: Om te bekennen dient men niet de intentie te hebben om te bekennen.
Voor een rechtsgeldige bekentenis geen intentioneel element meer vereist, d.w.z. dat het niet nodig is dat diegene die bekent een bewijsmiddel wil verschaffen aan de tegenpartij

en rechtsleer : Ook een ongewilde bekentenis is een rechtsgeldige bekentenis (L. VAN VALCKENBORGH, "De doorbraak van de 'ongewilde bekentenis' als geldige buitengerechtelijke).

In artikel 1356 BW lezen we dat een gerechtelijke bekentenis kan afgelegd worden door de partij zelf, maar ook door haar bijzonder gevolmachtigde, dus ook door een advocaat.

scorpioen
Berichten: 8010
Juridisch actief: Ja

#2 , 4 maand 1 week geleden (07 jun 2018 18:28)

Ik heb nog nooit meegemaakt dat door de rechter enig belang gehecht werd aan de zin "onder alle voorbehoud en....".
Die zin neemt niet weg dat men wel degelijk een bekentenis kan afleggen.

U schrijft echter dat de tegenpartij zich vergist heeft. Dit kan aan de 'bekentenis' elke waarde ontnemen. Als ik in een conclusie schrijf dat "bestuurder X door het rood licht reed", terwijl duidelijk is dat dit een materiële vergissing is en ik bedoelde "bestuurder Y door het rood licht reed", dan heb ik geen bekentenis afgelegd dat X door het rood licht reed.

Reclame

Edgar W.
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Heb je nog bijkomende vragen? Kijk even op Jureca.be voor snel & betaalbaar juridisch advies!

Terug naar “Weetjes”