Vanaf april 2019 vingerafdrukken op chip identiteitskaart

Jabbe
Topic Starter
Berichten: 586

Vanaf april 2019 vingerafdrukken op chip identiteitskaart

#1 , 28 sep 2018 16:56

Belga meldt vandaag het volgende:
Ondanks kritiek van de Privacycommissie zet de federale regering door met de plannen om vingerafdrukken toe te voegen aan de elektronische identiteitskaart. In april 2019 wordt de maatregel van kracht, zo schrijft Het Belang van Limburg vrijdag.

Het voorstel om vingerafdrukken op de chip van de ID-kaart te zetten, kwam er na de aanslagen in Parijs in november 2015 en Brussel in maart 2016, toen bleek dat verschillende terroristen dankzij identiteitsfraude vrij konden rondreizen. In het voorjaar gaf de Privacycommissie echter een negatief advies omdat de maatregel volgens haar ‘overmatig’ en ‘niet conform de privacywet’ is.

Toch drukt minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) de maatregel door. Hij heeft nu een wetsontwerp klaar waardoor in de lente van volgend jaar de eerste identiteitskaarten met vingerafdrukken in omloop zouden komen.

‘Wie vanaf april 2019 een nieuwe identiteitskaart krijgt, zal zijn vingerafdrukken moeten achterlaten’, zegt Jambon. ‘De uitrol zal in golven gebeuren, tot iedereen gepasseerd is. Mensen zullen niet speciaal voor de afgifte van vingerafdrukken naar het gemeentehuis moeten.’

Een algemene databank met de vingerafdrukken komt er niet. De gegevens mogen maximaal drie maanden worden bijgehouden en moeten daarna worden vernietigd.
We krijgen Amerikaanse toestanden.
Allemaal goed en wel voor de eID, maar houders van de speciale identiteitskaarten hebben geen chip, en daar wordt niet over gerept. Zijn die houders dan automatisch betrouwbaarder dan de eigen bevolking? Ik vraag het me maar luidop af.

Edgar W.
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Wil je een analyse van jouw juridische situatie? Jureca staat voor je klaar. Bestel eenvoudig online en bespaar. All-in prijs €125. of bel direct met een specialist op het nummer 0904 69 400 voor een eerste antwoord op uw vraag.
eylis
Berichten: 7678

#2 , 28 sep 2018 17:34

Hoezo speciale identeitskaarten hebben geen chip. Welke bedoel je, want de europese ID heeft dat wel en ook de B-C-D en F verblijfskaarten voor vreemdelingen zijn allemaal electronisch.

lilyfirst
Berichten: 1
Juridisch actief: Nee

#3 , 04 okt 2018 11:08

ขอบคุณ ข้อมูลดีๆที่แนะนำ :F
http://www.ufa007.com

Reclame

Jabbe
Topic Starter
Berichten: 586

#4 , 04 okt 2018 12:32

Hoezo speciale identeitskaarten hebben geen chip. Welke bedoel je, want de europese ID heeft dat wel en ook de B-C-D en F verblijfskaarten voor vreemdelingen zijn allemaal electronisch.
De speciale (of bijzondere) identiteitskaarten worden uitgereikt door de dienst diplomatie.
https://diplomatie.belgium.be/sites/def ... skaart.pdf
Dit is van toepassing op diplomaten, maar ook op het personeel (en familieleden) die in België (reeds jaren) werkzaam/gedomicilieerd zijn bij een ambassade of internatoinale instelling (NAVO, EU-instellingen, ...)
Alles is echter bij het oude gebleven en worden de speciale ID-kaarten zonder chip nog steeds afgeleverd.

FOD BUZA actualiseert omzendbrief over bijzondere identiteitskaarten van personeel diplomatieke zendingen
Maar ik bedenk net dat zij ook in het bezit zijn van een paspoort, dus eigenlijk is er geen probleem.

Terug naar “Actuele Thema's”