Dit forum is geen vervanging voor professioneel juridisch advies. Raadpleeg steeds een erkend raadsman of vakspecialist. De redactie van dit forum is niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou voortvloeien uit berichten geplaatst op dit forum. Lees onze forum-regels. Is dit uw eerste bezoek ? Lees dan even onze handleiding.
Didymus
Topic Starter
Berichten: 1569

Gents koppel radeloos nadat krakers huis bewonen

#1 , 1 jaar 8 maand geleden (10 mar 2017 19:30)

Vandaag gelezen op Facebook:

Radeloze eigenaar schreef:In solidariteit: deel aub!
Vrienden,
Sinds enkele weken zitten 11 Roma met kinderen en een hond in ons huis in Gent. Ze hebben het gekraakt, maken gebruik van egw op onze kosten, strippen het huis alsook het aanwezige meubilair. Dat speelt zich af in het huis dat wij sinds 2 maanden gekocht hebben en waar wij ook gedomicilieerd zijn. De politie is vaststelling komen doen van de feiten, maar verder weigeren ze stappen te ondernemen om ons huis te ontruimen. Nochtans erkennen ze dat het bij deze gaat om het verbreken van de zogenaamde huisvrede. Alle bevoegde instanties, de politie incluis, erkennen dat het hierbij gaat om inbraak. Volgens de politie moet alles geregeld worden via de vrederechter en dat is een lange procedure. Wij zijn op zijn zachtst gezegd radeloos.
Wij begrijpen niet dat het woonrecht van de enen toegestaan wordt door datzelfde woonrecht van anderen te stelen.
Dat is de situatie in Gent. Maar klaarblijkelijk is het zo dat iedereen die morgen naar de bakker gaat, de deur achter zich dicht trekt, het risico loopt om niet meer in zijn huis binnen te mogen en elders onderdak moet vinden. Ondertussen zal het huis in de meest barre omstandigheden gebruikt worden, de koelkast leeggehaald, en de meubels verworden tot brandhout.
Help ons. Stuur jullie solidaire noodkreet naar de burgemeester van Gent, als hoofd van de politie: info@termont.be
Natuurlijk vinden wij de situatie van de Roma's schrijnend. Maar het is volstrekt onaanvaardbaar dat dit de manier is volgens dewelke zij in extremis een dak boven het hoofd krijgen. Dat is de verantwoordelijkheid van de hele stadsgemeenschap en niet van ons als toevallige particuliere burgers. Wij willen als burger absoluut solidair zijn en actief meewerken aan een duurzame oplossing, maar aanvaarden een dergelijke situatie niet. Aub, help ons.


Ondertussen berichten de media, waaronder [url=http://www.standaard.be/cnt/dmf20170310_02773469]De Standaard[/quote].

Kan dit verhaal wel kloppen vraag ik me dan af?

Het gaat blijkbaar niet om een leegstaand pand, de huurders zijn er zelfs gedomicilieerd. Stel dat ze terugkomen uit Vietnam, dan kunnen ze gewoon hun huis binnen (breken) en zelf vaststellen dat er inbrekers/vandalen aanwezig zijn (=strafrechtelijk feit en heterdaad) en de politie verwittigen.

Wat mis ik of wat mist het verhaal?
"sowieso" schrijf je zo.

eylis
Berichten: 7224

#2 , 1 jaar 8 maand geleden (10 mar 2017 19:44)

vreemd verhaal, als er mensen gedomicilieerd zijn op een adres, kan dat pand niet gekraakt worden. dit geval zou dus niet alleen huisvredebreuk zijn, maar ook inbraak, diefstal en vandalisme. Kraken kan alleen met leegstaande panden (waar niemand gedomicileerd is. )

denlowie
Berichten: 11192
Juridisch actief: Nee

#3 , 1 jaar 8 maand geleden (10 mar 2017 19:57)

Ik heb dit deze namiddag ook gelezen, en de burgemeester van Gent zit met zijn handen in het haar, hij kan niks doen voor er een vonnis is.

Een tijd geleden is ook al zo iets gebeurd in Gent met een vrouw die in de kliniek verbleef.
Als er één deur dicht gaat, gaat er een andere open.

Reclame

mava105
Berichten: 16097
Juridisch actief: Nee
Locatie: Regio Leuven

#4 , 1 jaar 8 maand geleden (10 mar 2017 20:00)

Eigenaars pleegden waarschijnlijk domiciliefraude om een aantal voordelen (o.a. woonbonus) niet te mislopen.
Ze waren er gedomicilieerd, maar woonden in het buitenland.

LeenW
Berichten: 7551

#5 , 1 jaar 8 maand geleden (10 mar 2017 20:05)

Wat niet wegneemt dat kraken in België strafbaar zou moeten worden. Ik snap niet hoe dit legaal kan blijven..

scorpioen
Berichten: 8058
Juridisch actief: Ja

#6 , 1 jaar 8 maand geleden (10 mar 2017 20:23)

Dit is vrij simpel en snel op te lossen voor dit koppel: een eenzijdig verzoekschrift bij de voorzitter van de rechtbank van eerste aanleg. Dan heb je dezelfde dag een uitspraak en kan je de gerechtsdeurwaarder en politie sturen.

Het probleem is dat het niet aan de politie toekomt om te oordelen of iemand een woning bezet zonder titel noch recht. En het feit dat iemand ergens niet gedomicilieerd is, is geen bewijs dat die persoon de woning bezet zonder titel noch recht. En iemand kan ergens gedomicilieerd zijn en de woning toch bezetten zonder titel noch recht.

Didymus
Topic Starter
Berichten: 1569

#7 , 1 jaar 8 maand geleden (10 mar 2017 22:02)

mava105 schreef:Eigenaars pleegden waarschijnlijk domiciliefraude om een aantal voordelen (o.a. woonbonus) niet te mislopen.
Ze waren er gedomicilieerd, maar woonden in het buitenland.


Ik zie in het verhaal geen enkele reden om dit aan te nemen. Ze hebben het blijkbaar nog maar pas gekocht. Het is bovendien expliciet toegestaan om tijdelijk afwezig te zijn uit de gezinswoning om professionele redenen:

De mogelijkheden tot tijdelijke afwezigheid worden strikt beperkt tot de categorieën van personen die opgenomen zijn in artikel 18 van het koninklijk besluit van 16 juli 1992 betreffende de bevolkingsregisters en het vreemdelingenregister. Het gaat om:

(.,.)
Personen die om beroepsredenen gedurende maximum een jaar een bepaald werk of een bepaalde opdracht uitvoeren in een andere gemeente van het Rijk of in het buitenland;


Wij kunnen op dit forum onmogelijk oordelen of dit inderdaad het geval is, dus dergelijke beschuldigingen zijn gratuit.

scorpioen schreef:Dit is vrij simpel en snel op te lossen voor dit koppel: een eenzijdig verzoekschrift bij de voorzitter van de rechtbank van eerste aanleg. Dan heb je dezelfde dag een uitspraak en kan je de gerechtsdeurwaarder en politie sturen.


Daar dacht ik ook aan, maar dat zou hun advocaat (die sinds dinsdag is aangesteld) toch moeten weten en al lang hebben uitgevoerd?
"sowieso" schrijf je zo.

Franciscus
Berichten: 31935

#8 , 1 jaar 8 maand geleden (10 mar 2017 22:32)

Het is niet omdat de personen er nu binnen zitten de politie indien ze buiten komen ze terug binnen moet laten.
Misschien staan ze gesignaleerd - zijn ze illegaal in België.... ik geef maar aan.
Iemand die in een leegstaand pand binnengaat 'kan' op dat moment op heterdaad betrapt worden door politie.

Voor de rest zie idd antwoord @scorpioen ... uiteraard kunnen de bezetters dan nog in beroep gaan ... maar er zijn ook voor de echte eigenaar mogelijkheden zonder in de illegaliteit te belanden.

Heeft indien men hier iets aan wil wijzigen wat met art 15 van de grondwet de woning dus de plaats waar men woont is onschendbaar .
Art. 15. De woning is onschendbaar; geen huiszoeking kan plaats hebben dan in de gevallen die de wet bepaalt en in de vorm die zij voorschrijft.
Het feit dat men er administratief ingeschreven staat is niet hetzelfde als wat in art 15 staat.
Zo is een woonwagen van rondtrekkende woonwagenbewoners een woning en geen vakantiecaravan.
Ook een hotelkamer waar u in de vakantie verblijft is geen woning maar als u die gebruikt omdat u een periode daar moet werken is het wel uw woning.
Het aanpakken van krakers op die wijze is dus niet zo eenvoudig.
De rechtbank heeft nu al een aantal mogelijkheden op op te treden.

asperger
Berichten: 4836
Juridisch actief: Nee
Locatie: Sint-Martens-Latem

#9 , 1 jaar 8 maand geleden (10 mar 2017 23:12)

Dit is gewoon kwade wil.
Ik zie ook niet in waar men het recht vandaan kan toveren om een onbewoond
pand te mogen kraken en al helemaal niet waarom dat zelfs met een woning kan die bewoond is.

Rechter De Nolf zegt: " Er is ook een reden waarom leegstand bij wet strafbaar is, natuurlijk."
Welke wet is dat dan wel? Een wet die inbrekers vrij spel en bescherming door de politie geeft?
Wat een apenland is dat hier toch.....
Laatst gewijzigd door asperger op 10 mar 2017 23:39, 2 keer totaal gewijzigd.
Niemand is nutteloos. Je kunt altijd nog dienen als slecht voorbeeld.

eylis
Berichten: 7224

#10 , 1 jaar 8 maand geleden (10 mar 2017 23:31)

asperger: het gaat om een bewoond pand: een onbewoond leegstaand pand kraken is één ding. en dat gebeurt inderdaad. daar kan men weinig tegen doen omdat er niemand anders gedomicilieerd is; Maar een bewoond en bemeubeld pand kraken, dat is een ongezien straffe zaak. De burgemeester zelf meldt dat dit eigenlijk diefstal en vandalisme is. Maar dat hij de bevoegdheid niet heeft de krakers er manu militari uit te halen. De denkpiste van Fransiscus is heel interessant: als de krakers even buiten zijn, kan de politie wel verbieden dat ze terug binnen gaan.

asperger
Berichten: 4836
Juridisch actief: Nee
Locatie: Sint-Martens-Latem

#11 , 1 jaar 8 maand geleden (10 mar 2017 23:37)

eylis schreef:asperger: het gaat om een bewoond pand: een onbewoond leegstaand pand kraken is één ding. en dat gebeurt inderdaad. daar kan men weinig tegen doen omdat er niemand anders gedomicilieerd is; Maar een bewoond en bemeubeld pand kraken, dat is een ongezien straffe zaak. De burgemeester zelf meldt dat dit eigenlijk diefstal en vandalisme is. Maar dat hij de bevoegdheid niet heeft de krakers er manu militari uit te halen. De denkpiste van Fransiscus is heel interessant: als de krakers even buiten zijn, kan de politie wel verbieden dat ze terug binnen gaan.


Bewoond of onbewoond: POTEN AF!!!!
Ik ga ook niet rondrijden met de geparkeerde auto van iemand anders waar toevallig niemand inzit.
Kan de politie dan ook niets doen en moet de eigenaar van de auto naar de Rechtbank? Nee toch?

Maar inbreken en een huis betrekken van iemand die even weg is kan wel????
Waar is de proportionaliteit waaraan geëvolueerde wetgeving van een beschaafd land getoetst moet worden?

"dat gebeurt inderdaad. daar kan men weinig tegen doen omdat er niemand anders gedomicilieerd is"
Dat is communistische lulkoek. Dan mogen de vluchtelingen dus hun intrek nemen in de tweede verblijven aan de Kust?
Lijkt een déjà vu vanuit 1917, de Russische revolutie. Gaan we daar naartoe???

Hopelijk heeft het koppel uit Gent een goede verzekering tegen diefstal en vandalisme.
Niemand is nutteloos. Je kunt altijd nog dienen als slecht voorbeeld.

CityBird
Berichten: 204

#12 , 1 jaar 8 maand geleden (11 mar 2017 06:30)

Als ik het dus correct begrijp is het kraken van een eigen appartement om bv een waterlek te herstellen perfect legaal? Waar zit dan het juridische onderscheid?

eylis
Berichten: 7224

#13 , 1 jaar 8 maand geleden (11 mar 2017 08:44)

nee citybird: kraken is als je strikt genomen een bed, een stoel en gerief van jezelf hebt staan in een leegstaand pand waardoor je aantoont dat je er ook woont. (zo doen krakers dat ook, ze bemeubelen direct een kamer) En dan mag je hun huisvrede niet verstoren. dus je kan niet zomaar ergens binnenwandelen om een lek te repareren :-) . Dus kraken wordt toegepast op leegstaande woningen waar niemand is gedomicilieerd. De Gentse situatie is gecompliceerd en niet zomaar op te lossen. En daarom is de reactie van Asperger erg rudimentair en onheus. Het is zijn opinie, maar reflecteert niet de kern van de zaak. De burgemeester staat zelf met zijn rug tegen de muur en de politie kan de krakers zomaar niet uitdrijven. Het is bij mijn weten de eerste maal dat een bewoond pand gekraakt wordt. En daarom is de oplossing niet eenvoudig, want er zijn geen precedenten. Fransisc heeft wel een interessante piste... :-)

CityBird
Berichten: 204

#14 , 1 jaar 8 maand geleden (11 mar 2017 09:43)

Zie nog altijd het juridische verschil niet. Trek in eigen huurappartement in als huurder voor een weekend weg is. Vertel politie dat dit mijn meubels zijn als die daarom vragen, herstel het waterlek tijdens mijn verblijf en verlaat het pand terug na een week.

JPV
Berichten: 14719
Juridisch actief: Ja

#15 , 1 jaar 8 maand geleden (11 mar 2017 09:59)

Naar aanleiding van het verwijderen van een aantal (delen van) reacties van enkele gebruikers verwijs ik héél graag naar dit bericht:

http://deredactie.be/cm/vrtnieuws/regio ... /1.2914556

Edgar W.
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Heb je nog bijkomende vragen? Kijk even op Jureca.be voor snel & betaalbaar juridisch advies!

Terug naar “Actuele Thema's”