Pagina 1 van 1
Erelonen advocaten
Geplaatst: 21 nov 2006 20:39
door Teknimjekne
Heb op dit forum al heel wat gevonden over de nieuwe tendensen voor erelonen van advocaten. Maar ik zit nog met iets in de knoop.
Zijn de erelonen altijd, zowel in burgerlijke als in strafzaken, ten laste van de cli?nt? Bedoeling is om een trend te zoeken aan de hand van de rechtspraak en een eventueel verschil tussen beide te "bewijzen".
Is er iemand die wat tips kan geven om hieraan te beginnen?
Geplaatst: 22 nov 2006 10:38
door Fresh
Uiteraard zijn erelonen steeds ten laste van de cli?nt. Of U nu te maken heeft met een burgerlijke dan wel strafrechtelijke zaak, maakt hoegenaamd geen verschil.
Erelonen vinden hun grondslag immers in een contract gesloten tussen een raadsman en zijn/haar cli?nt. Deze vormen dus de tegenprestatie voor het verrichten van een intellectuele dienst en zijn dus steeds ten laste van de cli?nt, net zoals deze dient te betalen voor andere diensten.
Een deel van deze erelonen kan in de huidige stand van de wetgeving wel worden gerecupereerd door de winnende partij in een geding (het zal U ongetwijfeld opvallen dat indien de prestatie zich beperkt tot loutere adviesverlening, deze regeling niet van toepassing is) middels de zgn rechtsplegingsvergoeding.
Binnenkort zou er een wettelijke regeling komen inzake de verhaalbaarheid van erelonen van advocaten (cf. beleidsverklaring premier Verhofstadt)
Daarnaast is er nog de regeling inzake pro deo - diensten, waarbij raadslieden een vergoeding verkrijgen van de Staat obv een puntensysteem.
Geplaatst: 22 nov 2006 14:48
door scorpioen
Bedoel je het terugvorderen van advocatenkosten zoals in het Cassatiearrest van 2 september 2004?
De rechtspraak is ??n chaos. Iedere rechter doet wat hij wil, er is geen lijn in te trekken. Ik zou niet weten hoe je aan een analyse van de rechtspraak moet beginnen. De gepubliceerde rechtspraak geeft m.i. ook geen echt beeld van wat er werkelijk gebeurd.
In strafzaken heeft de burgerlijke partij meer kans omdat het dan altijd gaat om een vordering tot schadevergoeding. In burgerlijke zaken waar het niet gaat om schadevergoeding is er in principe (buiten de rechtsplegingsvergoeding) geen sprake van recuperatie van advocatenkosten (tenzij bij tergend en roekeloos geding / beroep).
scorpioen
Geplaatst: 24 nov 2006 08:44
door Lex
De rechtspraak is ??n chaos.
En dat si al zo sedert het ROMEINSE rechtsdenken!