Surfen op het werk: reden voor ontslag.

Surf jij op je werk ook wel eens op het internet voor priv?-doeleinden ?

Ja, heel vaak zelfs.
43%
9
Af en toe.
29%
6
Neen.
29%
6
 
Totaal aantal stemmen: 21
Bart
Topic Starter
Beheerder
Berichten: 404
Juridisch actief: Ja

Surfen op het werk: reden voor ontslag.

#1 , 12 nov 2005 04:02

In de Juristenkrant van 9 november '05 stond volgend stuk te lezen:

"Het Hof van Beroep te GENT besliste in een Arrest van 9 mei 2005 dat een werknemer die het grootste deel van zijn arbeidstijd internetsites bezoekt voor priv?-aangelegenheden, een fout maakt die het voortzetten van de arbeidsrelatie onmiddellijk en definitief onmogelijk maakt. De werkgever mag het internetgebruik van de werknemer registreren om na te gaan of de werknemer zijn werk zorgvuldig en nauwkeurig verricht en geen misbruik maakt van de hem ter beschikking gestelde arbeidsmateriaal..."

Vinden jullie het aanvaardbaar dat een werkgever dit als reden tot ontslag beschouwd, of wordt de privacy hier geschonden ?

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
Oli
Berichten: 1

#2 , 12 nov 2005 15:36

Voor mij blijft dat een schending van het recht op privacy. Indien een werkgever vermoedens heeft dat het internet door desbetreffende persoon wordt misbruikt, mag hij mijns inziens maar tot controle overgaan mits toestemming van de persoon in kwestie.

Controles moeten in bepaalde omstandigheden dus wel kunnen, maar altijd aangekondigd, en mogen niet de regel worden.
Nerds just wanna have fun

Fons

#3 , 12 nov 2005 17:40

Het lijkt mij niet meer dan normaal dat een werknemer die het GROOTSTE deel van zijn ARBEIDstijd sites bezoekt voor priv?-aangelegenheden, ontslagen kan worden. Die werknemer werkt niet tijdens het grootste deel van zijn arbeidstijd. Dat is bedrog.

Een werkgever mag (moet) controle uitoefenen. Ik vind het geen schending van de privacy als de controle beperkt blijft tot het louter vaststellen van het bezoek van de niet-toegelaten sites en van het niet-toegelaten internetverkeer. Indien men daarentegen bv kennis zou nemen van de inhoud van priv?-e-mail dan pas vind ik dat de privacy geschonden is.

Aangekondigde controles zijn een lachertje. Controle moet altijd kunnen op voorwaarde dat het op een respectvolle manier gebeurt en zonder enig vooroordeel.

Reclame

Danny
Berichten: 4

#4 , 13 nov 2005 08:58

Ik heb zo een beetje een probleem met die privacy.
Stel ik heb een bedrijf(je) met 2 werknemers en 2 werkneemsters (kwestie van de discriminatiewet te respecteren).
1 werknemer en 1 werkneemster zitten in lokaal A vlijtig het werk te doen waarvoor ze betaald worden.
In lokaal B zitten de 2 andere iets te doen waarvoor ik ze niet betaal ...
Mag ik, als werkgever en eigenaar van de lokalen, daar dan niet binnen gaan om vast te stellen dat ze daar, tijdens de diensturen, iets aan het uitrichten zijn waarvoor ik ze niet betaal?
Schend ik dan hun privacy?
Bij hun thuis doen ze wat ze willen. Ook met hun PC thuis. Daar heb ik geen zaken mee.
In mijn lokalen, ook op mijn PC, wil ik weten of zij doen waarvoor ik ze betaal.
Of heb ik het verkeerd begrepen?
Groetjes
Danny
Ook opgemerkt dat een analoog uurwerk tweemaal daags het juiste uur aangeeft?

Lex
Berichten: 3149
Locatie: N51° 13.797' E004° 26.612'

#5 , 13 nov 2005 11:50

Ik ken het vonnis niet, maar op eerste zicht lijkt het me maar matig gemotiveerd.

Waarom geen " Parental control" instellen?

Bibendum
Berichten: 94

#6 , 13 nov 2005 12:19

Het komt mij voor dat het maar billijk is dat de werknemer niet priv? surft gedurende de tijd dat hij betaald wordt om te werken.

Stel je eens in de plaats van de werkgever!

Wat wel aanvaardbaar moet zijn, naar mijn mening, is dat de werknemer tijdens pauzes gebruik maakt van de pc en het internet van het bedrijf om priv? opzoekingen of zelfs ontspanning te nemen.

elsje
Berichten: 109

#7 , 14 nov 2005 18:25

hallo, naar mijn bescheiden mening kan ik erin komen dat ge op je werk je pc niet gebruikt voor persoonlijke doeleinden!? Op bepaalde bedrijven is het zo dat de opslagruimte bezet was met persoonlijke gegevens. Normaal dat ge als werkgever ingrijpt of heb ik het fout????

Gast

#8 , 15 nov 2005 13:32

Persoonlijk ben ik van mening dat systeembeheerders het recht hebben om de origine van het netwerkverkeer te achterhalen. De redenen hiervoor zijn eerder van technische aard:

1 Het persoonlijk gebruik van PC's vormt een ernstig beveiligingsrisico van zowel de PC van de gebruiker als van het hele netwerk.

2 Het persoonlijk gebruik kan ook zorgen voor een onnodige belasting van het netwerk waardoor andere werknemers minder effici?nt gebruik kunnen maken van de infrastructuur.

Bjorn Ketels
Berichten: 148
Locatie: Pittem

#9 , 03 dec 2005 21:42

Het ontslag wegens dringende reden komt mij volledig rechtsgeldig voor. Het geile mannetje bezocht immers niet zomaar sites, maar wel degelijk pornosites! Bovendien verhandelde hij bijna dagelijks aandelen: hij deed dit opnieuw voor persoonlijke doeleinden en trok daarvoor enorm veel arbeidstijd uit.

Werknemer en werkgever moeten elkaar kunnen vertrouwen. Als dat vertrouwen geschaad is (zoals in casu duidelijk het geval is), dan staat m.i. niets de onmiddellijke en niet-vergoede verbreking van de arbeidsovereenkomst in de weg. De arbeidsplaats is geen speelplaats en men wordt niet betaald om zich het grootste deel van de tijd met onzinnige zaken bezig te houden. Naar mijn mening een mooi voorbeeld van een rechtvaardig arrest.
[b]"[i]Cedant arma togae, concedat laurea linguae[/i]", Marcus Tullius CICERO, De Officiis 1, 22, 77.

"[i]Inter utrumque tene[/i]", Publius Ovidius NASO, Metamorphoses 2, 140.[/b]

Bibendum
Berichten: 94

#10 , 17 jan 2006 18:35

Zie ook CAO nr. 81

Terug naar “Actuele Thema's”