Het huwelijkscontract

roderidder
Topic Starter
Berichten: 2946
Contacteer: Website

Het huwelijkscontract

#1 , 17 jun 2008 13:14

Waarom heeft in sommige gevallen recht op alimentatie na een echtscheiding?

Wel art. 213 van ons burgerlijk wetboek bepaald
Art. 213. <W> Echtgenoten zijn jegens elkaar tot samenwoning verplicht; zij zijn elkaar getrouwheid, hulp en bijstand verschuldigd.

Ondanks het feit dat als het huwelijk ontbonden wordt is het tegen de logica in toch de gewoonte van justitie om bepaalde delen van het contract verder te laten lopen. Een voorbeeld van de verschuldigde hulp en bijstand is de alimentatie, u wel bekend.

Minder aanvaard zijn andere vormen van hulp en bijstand die wel eens zouden kunnen ophouden na het beiendigen van het huwelijkscontract:




Ontvoerd om te strijken

Een Italiaan heeft zijn ex-vriendin ontvoerd uit een café en mee naar huis genomen om haar zijn kleren te laten strijken en de afwas te doen.

Een vrouw die getuige was van de vertoning in de kroeg in Genua belde de politie, die direct naar het huis van de 43-jarige man reed. Hij werd gearresteerd wegens ontvoering.

bron :
http://www.depers.nl/opmerkelijk/212801 ... ijken.html

RR

* blijkbaar was dit koppel nooit getrouwd maar vond het artikel zo opmerkelijk om het toch maar mee te geven

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
roadie
Berichten: 216

#2 , 17 jun 2008 17:34

Case: koppel is gescheiden na een (v)echtscheiding van een jaar of zes. Het Hof van Beroep heeft beslist dat de echtgenoot geen alimentatie hoeft te betalen. De echtgenoot leeft van een ziekte-uitkering en heeft het statuut van mindervalide. Kan het nog wel dat bij het aannemen van bvb deeltijdse of voltijdse arbeid (mits goedkeuring van de adviserend-geneesheer) hij alsnog alimentatie dient te betalen?

Ps de ex-echtgenote werkt voltijds.

Eén stelling vermeld ik reeds: bij de minste wijziging kan de echtgenote toch alimentatie vragen op basis van "gewijzigde omstandigheden".

Omdat ik de persoon in kwestie ken en de situatie zowel moreel en financieel pijnlijk is, had ik graag enkele antwoorden/oplossingen.

Reclame

Terug naar “Actuele Thema's”