Pagina 1 van 1

Re: dubbel verzekerd doolhof

Geplaatst: 30 dec 2015 16:35
door mava105
Mutualiteit (= ziekenfonds) verzekeren geen auto's, en doen niet aan pechverhelping.
En voor de hospitalisatieverzekering zijn ze gewoonlijk goedkoper dat de verzekeringsmaatschappijen voor hetzelfde.

Re: dubbel verzekerd doolhof

Geplaatst: 31 dec 2015 09:15
door JPV
het is idd wat ingewikkeld. Je hebt grosso modo qua ongevallen/ziektes en de kosten van fysieke ongemakken daarbij de volgende verzekeringen in België:
Grotendeels vanuit de overheid geregeld:
- verplichte ziekteverzekering (mutualiteit/hulpkas): dekt het grootste gedeelte van de kosten bij meeste operaties/ziektes.
- aanvullende ziekteverzekering (mutualiteit): verplicht bij aansluiting mutualiteit, dekt een aantal extra zaken, meestal zaken die niet met operaties te maken hebben. Wat dat dekt, moet je bij elke mutualiteit apart gaan bekijken. hulpkas heeft dit niet (en betaal je dan natuurlijk ook niet).
- Vlaamse zorgverzekering: 50 euro/jaar, verplicht te betalen. Dekt een aantal aanvullende zorgen op het vlak van vooral thuiszorg/residentiële zorg (rusthuis, ...)

Bij privé-verzekeringen heb je dan weer:
- hospitalisatieverzekeringen. Die heb je in 2 soorten: deze van (vooral) de mutualiteiten: bieden een goeie dekking bij 2-persoonskamers en "gewone" ziektes en deze van echte privé-verzekeraars die in een gorte variatie van kwaliteit én kostprijs een dekking bieden. Qua full-option denk ik dat vooral DKV de top scoort (ook al zijn anderen zoals AG ook best wel deftig), alle verzekeraars bieden wel iets aan. Prijs is een héél goeie indicatie van kwaliteit. Relatief recent hebben mutualiteiten ook extra dure verzekeringen met meer opties aangeboden. Je kan een privé-hospitalisatieverzekering via het werk hebben (evnetueel sectorieel geregeld).
- BA autoverzekering: dekt de lichamelijek schade aan passagiers én tegenpartij bij een ongeval, maar niet aan jezelf.
- bestuurdersverzekering: dekt de eigen schade in geval van een ongeval
- bijstandsverzekering: dekt repatriering, dringende medische hulp, praktische ongemakken (bvb kledij, verblijf van familie, ...)

Persoonlijk hou ik me aan de volgende regel:
- heb ik een leefloon (1000 net), dan zorg ik dat ik de verplichte ziekteverzekering én aanvullende ziekteverzekering én de zorgkas in orde heb.
- heb ik een laag loon (1500), dan zorg ik dat ik bovenstaande + een basis-hospitalisatieverzekering van de mutualiteit heb
- heb ik een gemiddeld loon (1800), dan zorg ik dat ik bovenstaande + een goeie hospitalisatieverzekering én een bestuurdersverzekering heb

De bijstandsverzekering is imho een heel nuttige comfortverzekering. Die neem je als je vaak naar het buitenland op reis gaat of er financieel nog ruimte is en je liever weinig zorgen hebt. Strikt genomen heb je die niet nodig tenzij je relatief gevaarlijke reizen doet (maar check de dekking dan goed!). Ik heb hem zelf als comfort, zodat vriendin weinig zelf moet regelen bij een zwaar ongeval van mij (ik doe meestal paperassen) of als ik weer eens de sleutels van de auto in huis achtergelaten heb etc. Medisch gezien zal je die niet echt nodig hebben.

Naast deze verzekeringen bestaan er nog tientallen nuttige en minder nuttige verzekeringen. Een verzekering tegen loonverlies kan nuttig zijn, zeker voor een zelfstandige. Een reisongevallenverzekering is in sommige situaties (kinderwens, familieleden die stervende zijn, ...) zeker nuttig. Een verzekering tegen schade aan je gsm of een begrafeniskostenverzekering vind ik dan persoonlijk weer onzin (behalve in enkele specifieke situaties).

Re: dubbel verzekerd doolhof

Geplaatst: 31 dec 2015 14:51
door Xenophon
Persoonlijk: geen mutualiteit maar de Hulpkas (gratis) + IS-2000 hospitalisatie van DKV (ingestapt op 30-jarige leeftijd, premie voor wie zoals ik woont in het Brussels hoofdstedelijk gewest nu ongeveer 790 EUR/jaar (ik ben 43) , in Vlaanderen zal dit rond de 350-400 zijn denk ik). DKV=goed maar duur.

Ik heb wel geen kinderen, in dat geval kan mutualiteit misschien interessant zijn (brillen etc), persoonlijk zag ik er de meerwaarde niet van in.

Reizen naar buitenland: Europ Assistance prestige (geen wagen), dekking medische kosten tot 1 250 000. In sommige landen kan het zeer snel gruwelijk duur worden (collega heeft eens een been gebroken in de US en moest geopereerd worden: schitterende service maar kostte wel 30 000 EUR).