Pagina 1 van 1

Gevolgen niet-verzekerde bedrijfswagen

Geplaatst: 19 aug 2015 09:44
door Stijn831
Sinds enkele maanden kampt het bedrijf waarvoor ik werk met financiële moeilijkheden, stilaan brengt dit ook gevolgen mee voor het personeel (lonen worden later betaald, bepaalde leveranciers die niet meer leveren, ...)

Net als enkele collega's heb ik een bedrijfswagen. Deze verzekering hiervan vervalt steeds per 3 maanden. Vorige maand verviel de verzekering op 30/07, onze nieuwe groene kaarten ontvingen we pas op 31/07. Echter loopt deze groene kaart slechts tot 24/08 (blijkbaar een tijdelijke overbrugging toegestaan door de makelaar).

Nu stellen wij met enkele collega's ons de vraag wat indien we op 25/08 geen nieuwe groene kaart hebben (hopelijk komt het natuurlijk zo ver niet)? Wat zijn voor ons de risico's om onverzekerd rond te rijden? Kunnen wij de werkgever in gebreke stellen en is dit een geldige reden voor afwezigheid of om van thuis uit te werken?

Wat de algemene gevolgen zijn van een niet-verzekerde wagen hebben we al wat teruggevonden op internet, maar elke bijkomende info is alvast welkom!

Alvast bedankt voor de reacties!

Re: Gevolgen niet-verzekerde bedrijfswagen

Geplaatst: 19 aug 2015 10:14
door denlowie
Een chauffeur mag nooit vertrekken als zijn boord papieren niet in orde zijn, dus zeker niet met een onverzekerde wagen, de chauffeur is verantwoordelijk.

Re: Gevolgen niet-verzekerde bedrijfswagen

Geplaatst: 18 sep 2015 19:37
door Patrick V.
Het bedrijf, als eigenaar, is aansprakelijk indien hij je een niet-verzekerd voertuig toevertrouwd:

Wet van 21.11.1989:
Art. 2. § 1. Tot het verkeer op de openbare weg en op terreinen die toegankelijk zijn voor het publiek of slechts voor een zeker aantal personen die het echt hebben om er te komen, worden motorrijtuigen alleen toegelaten indien de burgerrechtelijke aansprakelijkheid waartoe zij aanleiding kunnen geven, gedekt is door een verzekeringsovereenkomst die aan de bepalingen van deze wet voldoet en waarvan de werking niet is geschorst.
(De verplichting tot het sluiten van de verzekering rust op de eigenaar van het motorrijtuig)

Desondanks, denlowie heeft het al gepost, mag je zelf ook niet met het voertuig rijden wetende dat het voertuig niet is verzekerd. Ik zou dit dan ook niet riskeren gezien dat er daar zware straffen opstaan, los van de boetes zijn er nog de takel- en stallingskosten, ... De politieparketten zijn hier zeer streng en vervolgen quasi altijd.

Voor Uw vraag om al dan niet thuis te mogen blijven, betreft dit arbeidsrecht die je niet binnen je verzekering zal vinden.