Pagina 1 van 1

Autoverzekering langs leaseauto

Geplaatst: 15 mei 2014 19:03
door verageypen
Geachte,

Ik en mijn man zijn van plan om een tweede wagen aan te schaffen. Mijn man heeft de afgelopen 7 jaar een leasewagen gehad waar ikzelf ook regelmatig mee heb mogen rijden.
Dat ik met deze wagen mag rijden is doorgegeven aan zijn bedrijf.

Vorig jaar is hier een klein ongeval mee gebeurd waar een andere persoon bij betrokken was (enkel blikschade).

Bij de aanvraag van mijn verzekering beweert men nu dat ik 1 ongeval gehad heb. Terwijl ik gewoon bij deze wagen ingeschreven stond.

Is dit normaal? Wat gebeurd er als mijn vriend een ander ongeval heeft. Gaat mijn Bonus Malus dan ook omhoog terwijl ik een compleet andere verzekering heb?

Bedankt,

Groetekes

Vera

Re: Autoverzekering langs leaseauto

Geplaatst: 15 mei 2014 19:58
door mava105
Bonus malus bestaat al en paar jaar niet meer. En ja, verzekeringen geven de schadegevallen aan elkaar door.

Re: Autoverzekering langs leaseauto

Geplaatst: 15 mei 2014 20:16
door verageypen
Ik denk dat het probleem is dat we beide op deze verzekeringen zijn ingeschreven.

Dit betekend concreet dat als mijn man een ongeval krijgt mijn verzekering omhoog gaat.
Mijn man heeft hier geen last van omdat dit leasewagens zijn van zijn bedrijf maar voor mij is dit wel niet echt eerlijk.

Kunnen we hier iets aan doen? Het moet natuurlijk wel wettelijk blijven!

Groetekes

Vera

Re: Autoverzekering langs leaseauto

Geplaatst: 16 mei 2014 10:52
door my_key
@mava105 : sinds 2004 is het gebruik van het wettelijke bonus-malussysteem niet meer wettelijk verplicht, dit onder druk van de EU. Verschillende WAM-verzekeraars passen dit principe zeker nog toe en dat is gezien de contractsvrijheid 100% legaal. Ik kies zelf bewust voor een verzekeraar die dit principe toepast, gezien ik al meer dan 10 jaar ongevallenvrij rij en dit dus in mijn voordeel is.
Meer info: http://www.verzekeringen.be/bonus-malus-autoverzekering" onclick="window.open(this.href);return false;

@verageypen : Een occasionele bestuurder die met jouw wagen rijdt, is verzekerd via jouw verzekering. Als deze een ongeval veroorzaakt (realisatie van het risico), stijgt jouw bonus-malus. Hetzelfde geldt als deze persoon meeverzekerd is als bestuurder. Als iemand op regelmatige basis met uw wagen rijdt, bent u verplicht dit te melden aan de verzekeraar, gezien dit een verzwaring van het risico is. Indien u dit niet doet kan de verzekeraar dekking weigeren bij een ongeval. Als de verzekeraar niet reageert bij een verzwaring van het risico (in principe hebben zij het recht het contract op te zeggen), zijn zij langs hun kant gehouden dit zwaardere risico te dekken.

Op zich is dat toch niet echt oneerlijk? De verzekeraar zorgt dat die bestuurders verzekerd zijn, een WAM-verzekering is immers verplicht... welnu daar staat ook iets tegenover. Verzekeraars zijn geen liefdadigheidsinstellingen.

Wat u hieraan kan doen? Niets, behalve uw niemand met uw wagen laten rijden. Uw vriend kan met zijn bedrijfswagen rijden, als hij met uw wagen rijdt is hij verzekerd. Daar tegenover staat dat uw verplichtingen ook blijven gelden.

Als uw vriend een ongeval heeft met de leasewagen van zijn werk, gaat uw bonus-malus van uw eigen uiteraard niet omhoog.

Re: Autoverzekering langs leaseauto

Geplaatst: 18 mei 2014 00:48
door basejumper
Vera,

Je hebt als ik het goed begrijp actueel geen eigen wagen in het gezin. wel een firmawagen van je man waar jij ook mee mag rijden conform de car policy van het bedrijf. Je schaft zelf een extra wagen aan. Zowel jij zelf als je man worden vermoedelijk als mogelijke bestuurders in de polis opgenomen. Standaard vertrek je dan in het oude bonus malus systeem aan BM 11. Ook als dat BM systeem niet meer wordt toegepast, zal er wel een risico inschatting gebeuren. Indien je bewijsbaar een aantal jaren rij-ervaring hebt zal dat in de risico analyse meegenomen worden. Om die reden vraagt men dus de schade statistiek bij de lease maatschappij op. Eén schadegeval is weinig belangrijk en geeft je waarschijnlijk een beter tarief dan in het geval je zou beschouwd worden als een nieuw bestuurder...