#8 , 26 mar 2014 11:40
Een overeenkomst opstellen waarin staat dat de vriend moet betalen als de verzekering niet dekt is weinig zinvol. Aangezien het gaat om bruiklening, moet de vriend ook zonder geschreven overeenkomst de schade vergoeden. De regels in verband met bruiklening zijn namelijk wettelijk geregeld, zodat ook een mondelinge bruikleenovereenkomst aan deze voorwaarden is onderworpen. In geval van overmacht zal hij bevrijd zijn.
Op papier zetten dat u zijn auto krijgt in geval van schade is trouwens ook gemakkelijker gezegd dan gedaan. In geval van problemen zal er bijvoorbeeld discussie ontstaan over de omvang van de schade en over de interpretatie van hetgeen geschreven is: moet de auto eerst total loss zijn, of krijgt u ook de auto in geval van een kleine deuk, waarvoor onvoldoende cash is om het te laten herstellen? Bovendien kan u niet zeker zijn dat het voertuig op dat ogenblik nog eigendom is van hem, of dat er niemand anders die ook schade lijdt, beslag legt op alle bezittingen van uw vriend. Bijvoorbeeld een verzekeraar die schade aan derden heeft vergoed en om een of andere reden een regresvordering instelt (bv. ongeval bij dronkenschap).
Houd er ook rekening mee dat, indien uw wagen al enige ouderdom heeft, de waarde aanzienlijk is gedaald en u bij total loss met de schadevergoeding zeker geen nieuwe auto kan kopen (theoretisch wel een gelijkaardig model op de tweedehandsmarkt). Dit geldt zowel voor het geval een derde een ongeval veroorzaakt als voor het geval uw vriend zelf zou moeten opdraaien voor de schade of indien hij een tijdelijke omnium-verzekering afsloot.