Pagina 1 van 1

Informatieverplichting / Meldingsplicht

Geplaatst: 19 nov 2013 11:59
door KimSe
Bij mijn vorige werkgever had ik een hospitalisatieverzekering.

Oorspronkelijk was overeengekomen dat ik bij mijn nieuwe werkgever ook een hospitalisatieverzekering zou krijgen, na onderhandelingen heb ik een ander loonpakket bekomen waar geen hospitalisatieverzekering in begrepen is.

Nu informeer ik dus bij de verzekeringsmaatschappij of ik alsnog mijn hospitalisatieverzekering kan verder zetten.

Hierop krijg ik het antwoord dat ik dit had moeten aanvragen binnen de 105 dagen na stopzetting van de hospitalisatieverzekering.

Maar over deze stopzetting werd ik nooit ingelicht! Noch door mijn werkgever, noch door de verzekeringsmaatschappij.

Deze datum van stopzetting is niet dezelfde als de datum van uittdiensttreding! Dus ik kon voordien niet weten vanaf welke datum ik niet meer verzekerd was.

Ik neem aan dat ofwel mijn werkgever ofwel de verzekeringsmaatschappij toch wel een informatieverplichting had naar mij toe van deze stopzetting?

Op die manier had ik misschien wel op tijd kunnen reageren...
Nu moet ik mij neerleggen met het feit dat ik een volledig nieuwe polis moet starten met alle gevolgen vandien...

Iemand raad?

Re: Informatieverplichting / Meldingsplicht

Geplaatst: 19 nov 2013 13:00
door Sirkii
Vergelijk eens de prijzen van een nieuwe polis met de prijs na verlenging bestaande polis. Je zou nog kunnen aangenaam verrast zijn.

Re: Informatieverplichting / Meldingsplicht

Geplaatst: 19 nov 2013 13:17
door KimSe
mijn vorige premies werden door mijn werkgever betaald, dus wat dat betreft komt het zowiezo nadelig uit voor mij...

Het gaat hem voor mij meer om eventuele uitsluitingen, maar daar zal ik mij dus ook moeten bij neerleggen, gezien ik onderstaande vond op de website van de ombudsdienst (FAQ):

Mijn collectieve hospitalisatieverzekering, onderschreven door mijn werkgever, wordt stopgezet. Ik wens deze individueel verder te zetten.
- Kan de verzekeraar dit weigeren?
- Moet ik bepaalde termijnen respecteren?
- Blijf ik ononderbroken gedekt?
- Welke premie moet ik betalen?

- Kan de verzekeraar dit weigeren?


Wanneer u niet langer aanspraak kan maken op de waarborgen van een collectieve hospitalisatieverzekering die werd onderschreven door uw werkgever, dan heeft u het recht om het contract op individuele basis verder te zetten.
Deze mogelijkheid, die wordt voorzien in de nieuwe wet “Verwilghen”, is niet alleen van toepassing op de personeelsleden maar ook op de verzekerde familieleden.
De individuele verderzetting biedt de volgende voordelen :
- er moet geen nieuwe vragenlijst ingevuld worden of geen nieuw medisch onderzoek ondergaan worden
- er is geen wachttermijn van toepassing
- er kunnen geen nieuwe uitsluitingen op medisch vlak worden opgenomen


Dit recht tot verderzetting kan niet geweigerd worden vanaf het ogenblik dat u gedurende twee jaar onafgebroken verzekerd was. Voor de berekening van deze termijn wordt de ononderbroken dekking bij verschillende verzekeraars in aanmerking genomen.
Indien u niet gedurende twee jaar onafgebroken verzekerd was, dan mag de verzekeraar u beschouwen als een nieuwe verzekerde en kan de polis afhankelijk gesteld worden van een medische acceptatieprocedure.
De verzekeraars hebben tot 1 juli 2009 de tijd om in hun bestaande polissen deze mogelijkheid tot individuele verderzetting op te nemen, zoals voorzien in de nieuwe wetgeving.



- Moet ik bepaalde termijnen respecteren?


Ja. Er zijn precieze termijnen voorzien. Bij het niet respecteren van deze termijnen verliest u het voordeel op individuele verderzetting. De termijnen beginnen te lopen vanaf het ogenblik dat uw aansluiting bij het collectieve contract beëindigd wordt.
Zo moet de werkgever de verzekerde persoon binnen de 30 dagen op de hoogte brengen van zijn recht op individuele verderzetting. Hij moet u hierbij de naam van de verzekeringsmaatschappij meedelen, alsook melden dat u slechts over een termijn van 30 dagen beschikt om uw intentie tot individuele verderzetting kenbaar te maken aan de verzekeraar.
Wanneer de werkgever zou nalaten om u te verwittigen, dan nog moet u binnen de 105 dagen reageren naar de verzekeraar toe. Indien u dit niet doet binnen deze wettelijk voorziene termijn, dan verliest u uw recht op individuele verderzetting.
Vervolgens en na ontvangst van het voorstel van de verzekeraar, heeft u een termijn van 30 dagen om het voorstel definitief te aanvaarden. Na deze termijn verliest u eveneens uw recht tot verderzetting.



- Blijf ik ononderbroken gedekt?


U blijft ononderbroken gedekt indien de hierboven vermelde termijnen werden gerespecteerd. In dat geval zal de aanvang van uw individueel contract samenvallen met de datum van de beëindiging van de aansluiting bij het groepscontract.


- Welke premie moet ik betalen?


De premie zal worden aangepast naar een premie van een individueel contract. In de meeste gevallen zal de premie stijgen.


Re: Informatieverplichting / Meldingsplicht

Geplaatst: 19 nov 2013 13:20
door VDG2
De werkgever heeft de plicht u op de hoogte te brengen van het verlies van de verzekering.

Je hebt het recht de verzekering voort te zetten zonder nieuwe medische vragenlijst indien de hoofdverzekerde (ik vermoed u) reeds 2 jaar aangesloten was in het groepscontract (of minder dan 2 jaar maar cumulatief met een voorgaande groep of individuele hospitalisatieverzekering obv een attest hiervan). Uw werkgever dient u bij ontslag hierover alle nodige informatie te geven. De meldingsplicht ligt dus bij de werkgever.

In kort heeft u inderdaad 105 dagen de tijd om de voortzetting aan te vragen. Volledige uitleg en termijnen kan u hieronder vinden:

Art. 138bis-8
Toekenningsvoorwaarden.
§ 1. Behalve in geval hij het voordeel van de beroepsgebonden ziekteverzekeringsovereenkomst verliest omwille van de bedoelde redenen in de artikelen 6, 7, 14, 16 en 24 en, in het algemeen, in geval van bedrog, heeft elke persoon die bij een beroepsgebonden verzekering is aangesloten het recht om deze verzekering individueel geheel of gedeeltelijk voort te zetten wanneer hij het voordeel van de beroepsgebonden verzekering verliest, zonder een bijkomend medisch onderzoek te moeten ondergaan noch een nieuwe medische vragenlijst te moeten invullen.

Daartoe moet de hoofdverzekerde gedurende de twee jaren die aan het verlies van de voortgezette beroepsgebonden ziekteverzekeringsovereenkomst vooraf gaan, ononderbroken aangesloten geweest zijn bij een of meer opeenvolgende ziekteverzekeringsovereenkomsten die bij een verzekeringsonderneming zoals bedoeld in deze wet waren aangegaan.

§ 2. De verzekeringnemer of, in geval van faillissement of vereffening, de curator respectievelijk de vereffenaar van de verzekeringnemer, brengt de hoofdverzekerde ten laatste dertig dagen na het verlies van het voordeel van de beroepsgebonden verzekering schriftelijk of elektronisch op de hoogte van het precieze tijdstip van dit verlies en van de mogelijkheid om de overeenkomst individueel voort te zetten. Daarbij informeert hij de hoofdverzekerde over de termijn waarbinnen deze en, in voorkomend geval, de medeverzekerden het recht op individuele voortzetting kunnen uitoefenen. De verzekeringnemer of, in geval van faillissement of vereffening, de curator respectievelijk de vereffenaar maakt de hoofdverzekerde tegelijkertijd de contactgegevens over van de betrokken verzekeringsonderneming.

De hoofdverzekerde en, in voorkomend geval, de medeverzekerde, beschikken over een termijn van dertig dagen om de verzekeraar schriftelijk of elektronisch kennis te geven van zijn voornemen om de [1 beroepsgebonden]1 ziekteverzekeringsovereenkomst geheel of gedeeltelijk individueel voort te zetten. De termijn begint te lopen op de dag van de ontvangst van het schrijven waarin de verzekeringnemer of, in geval van faillissement of vereffening, de curator respectievelijk de vereffenaar van de verzekeringnemer, de hoofdverzekerde schriftelijk of elektronisch ervan in kennis stelt dat hij kan beslissen de [1 beroepsgebonden]1 ziekteverzekeringsovereenkomst waarvan hij het voordeel verloren heeft, individueel voort te zetten. [2 De hoofdverzekerde en in voorkomend geval de medeverzekerde hebben het recht die termijn met dertig dagen te verlengen, op voorwaarde dat de verzekeraar daarvan schriftelijk of elektronisch in kennis wordt gesteld. Overeenkomst ig het eerste lid moet de werkgever hem in kennis stellen van dat recht.]2 Deze termijn verstrijkt in elk geval honderdenvijf dagen na het verlies van het voordeel van de [1 beroepsgebonden]1 ziekteverzekering.

De verzekeraar beschikt over een termijn van vijftien dagen om de hoofdverzekerde en, in voorkomend geval, de medeverzekerde schriftelijk of elektronisch een verzekeringsaanbod te doen dat in overeenstemming is met de artikelen 138bis -3 en 138bis -4. De verzekeraar kan niet inroepen dat het risico reeds verwezenlijkt is.

Tegelijk met het bezorgen van zijn aanbod stelt de verzekeraar de hoofdverzekerde en, in voorkomend geval de medeverzekerde in kennis van de dekkingsvoorwaarden, inzonderheid de gedekte prestaties, de uitsluitingen en de aangiftetermijn. Voorts herinnert hij de hoofdverzekerde en in voorkomend geval de medeverzekerde aan de termijn van dertig dagen waarover hij beschikt om het aanbod schriftelijk dan wel elektronisch te aanvaarden.

De hoofdverzekerde en, in voorkomend geval, de medeverzekerde, beschikken over een termijn van dertig dagen om het verzekeringsaanbod schriftelijk of elektronisch te aanvaarden. Deze termijn begint te lopen op de dag van de ontvangst van het in het derde lid bedoelde aanbod van de verzekeraar. Bij het verstrijken van deze termijn vervalt het recht op individuele voortzetting.

§ 3. Wanneer de medeverzekerde het voordeel van de [1 beroepsgebonden]1 verzekering verliest om een andere reden dan het verlies van het voordeel van die verzekering door de hoofdverzekerde, beschikt de medeverzekerde over een termijn van honderdenvijf dagen te rekenen van het tijdstip waarop hij voornoemd voordeel verliest om de verzekeraar schriftelijk of elektronisch in kennis te stellen van zijn voornemen om het recht op individuele voortzetting uit te oefenen.
De verzekeraar beschikt over een termijn van vijftien dagen om hem schriftelijk of elektronisch een verzekeringsaanbod te doen dat in overeenstemming is met de artikelen 138bis -3 en 138bis -4. De verzekeraar kan niet inroepen dat het risico reeds verwezenlijkt is.
De medeverzekerde beschikt over een termijn van dertig dagen om het verzekeringsaanbod schriftelijk of elektronisch te aanvaarden. Deze termijn begint te lopen op de dag van de ontvangst van het in het tweede lid bedoelde aanbod van de verzekeraar. Bij het verstrijken van deze termijn vervalt het recht op individuele voortzetting.

§ 4. De verzekeringsovereenkomst, die de verzekerde heeft aanvaard, gaat in op het tijdstip waarop hij het voordeel van de beroepsgebonden verzekering verliest.

Re: Informatieverplichting / Meldingsplicht

Geplaatst: 19 nov 2013 13:23
door KimSe
Dankjewel VDG, helaas ben ik buiten deze termijn gegaan (Enerzijds door niet kennisgeving van mijn vorige werkgever, anderzijds ook door onzekere onderhandelingen bij mijn nieuwe werkgever)...

Re: Informatieverplichting / Meldingsplicht

Geplaatst: 19 nov 2013 13:32
door VDG2
Wat is de datum van stopzetting van het groepscontract of de datum uit dienst? Meestal eindigt het groepscontract op het zelfde ogenblik of tegen het einde van de maand waarin u uit dienst bent gegaan. Hou hier zeker rekening mee naar de toekomst toe.
Indien de termijn maar nipt overschreden is kan u eventueel proberen met de verzekeringsmaatschappij tot een commerciele oplossing te komen.

Re: Informatieverplichting / Meldingsplicht

Geplaatst: 19 nov 2013 13:37
door KimSe
Ik ben uit dienst getreden 1 februari
Volgens de maatschappij is de stopzetting vanaf 1 juli (einde kwartaal + 3 maand)
Dit zou willen zeggen dat termijn van 105 dagen overschreden is sinds halverwege oktober - Ik heb gevraagd voor overname polis op 30/10 en heb sinds vandaag nieuws dat dit niet meer kan gezien voorgaande...

Re: Informatieverplichting / Meldingsplicht

Geplaatst: 21 nov 2013 13:18
door KimSe
Vandaag definitief bericht gekregen dat er geen individuele verderzetting mogelijk is, en de maatschappij wenst geen commerciële toegeving te doen...

Jammer...

Ik zal dus de medische formaliteiten moeten doorlopen om een nieuwe polis te kunnen afsluiten, maar hiervoor steek ik toch overal mijn licht even op denk ik!

Re: Informatieverplichting / Meldingsplicht

Geplaatst: 21 nov 2013 19:09
door VDG2
Hopelijk kan je een polis vinden waar je tevreden over bent. Onthoud de regels in elk geval naar de toekomst toe. En als je kan, deel de regels zodat andere niet in hetzelfde schuitje terecht komen. :)

Succes

Re: Informatieverplichting / Meldingsplicht

Geplaatst: 22 nov 2013 09:25
door KimSe
Inderdaad VDG2! Zal ik zeker doen...

Ik vind het wel jammer dat iedereen geacht wordt deze regels en termijnen te kennen... terwijl ze blijkbaar verschillen van maatschappij tot maatschappij (dan heb ik het over wanneer de polis effectief stopt) en niemand geacht wordt je daarover in te lichten...

Inderdaad een les voor de toekomst!

Re: Informatieverplichting / Meldingsplicht

Geplaatst: 22 nov 2013 12:43
door VDG2
Inderdaad VDG2! Zal ik zeker doen...

Ik vind het wel jammer dat iedereen geacht wordt deze regels en termijnen te kennen... terwijl ze blijkbaar verschillen van maatschappij tot maatschappij (dan heb ik het over wanneer de polis effectief stopt) en niemand geacht wordt je daarover in te lichten...Inderdaad een les voor de toekomst!
Toch wel! De werkgever moet je van het einde van het groepscontract en de voorwaarden i.v.m. een voortzetting op de hoogte brengen. Staat letterlijk in de wet. Probleem is dat er geen sanctie is voorzien in de wet als deze het nalaat...

Sommige verzekeringsmaatschappijen brengen ook automatisch de verzekerde op de hoogte als het groepscontract stopt om dergelijke situaties te vermijden. Probleem in dit geval is dat de maatschappij vaak niet over de correcte gegevens beschikt (adres enz) gezien de werkgever eventuele adreswijzigingen moet doorgeven en dit eveneens regelmatig nalaat. Net daarom heeft de wetgever de informatieverplichting bij de werkgever gelegd.