Pagina 1 van 1

Schadevergoeding - recht op samengestelde interest?

Geplaatst: 06 sep 2012 07:36
door bart78
Ik kwam in het verleden al een aantal keren hier kijken en vind het advies meestal goed. Natuurlijk met een consultatie bij de advocaat achteraf, maar het forum helpt al om een aantal voor de hand liggende zaken op voorhand te weten te komen. Nu heb ik eens een vraag waar ik niet direct een antwoord op vind.

Een achttal jaar geleden was ik betrokken bij een verkeersongeval. Nu, na vele expertises en vooral veel geduld, is er eindelijk bij beide partijen een bereidheid om de schade te regelen.

De tegenpartij deed mij een voorstel maar in de berekening van de verschuldigde interesten op de schadevergoeding, gebruikte zij enkelvoudige interesten. Over een periode van acht jaar is samengestelde interest natuurlijk veel interessanter voor mij. Het scheelt namelijk algauw meer dan duizend euro.

Is het mogelijk om samengestelde interesten af te dwingen op een schadevergoeding?

Mvg,

Bart

Re: Schadevergoeding - recht op samengestelde interest?

Geplaatst: 06 sep 2012 11:03
door scorpioen
U kan dit vragen. De rechter beslist vrij of hij deze al dan niet toekent.

Cas., 22 december 2006
Artikel 1154 van het Burgerlijk Wetboek, dat anatocisme met betrekking tot interesten van kapitalen aan bepaalde voorwaarden onderwerpt, heeft betrekking op geldschulden. Deze bepaling geldt niet voor vergoedende interest bij waardeschulden, zoals de verbintenis tot vergoeding van schade wegens wanprestatie, wanneer het bedrag van de vergoeding totaal aan de beoordeling van de rechter is overgelaten.
Bij waardeschulden kan de rechter interest op compensatoire interest toekennen, zonder aan de voorwaarden van artikel 1154 van het Burgerlijk Wetboek gebonden te zijn, indien hij oordeelt dat dit voor een volledige vergoeding van de schade vereist is.

Cass., 14 maart 2008, rolnummer C.06.0657.F
Artikel 1154 van het Burgerlijk Wetboek, dat de kapitalisatie van vervallen interesten van kapitalen aan bepaalde voorwaarden onderwerpt, is niet van toepassing op de compensatoire interest op waardeschulden.
De verbintenis om de schade te herstellen die het gevolg is van de onderbreking van de overheidsopdracht door de opdrachtgever is een waardeschuld, aangezien het bedrag van de schadevergoeding volledig aan de beoordeling van de rechter is overgelaten.
De niet-uitvoering van een dergelijke verbintenis, die geen betrekking heeft op de betaling van een welbepaald bedrag, kan aanleiding geven tot toekenning van compensatoire interest als herstel van de schade die te wijten is aan de laattijdige betaling van de schadevergoeding.
Het arrest dat op grond van een feitelijke beoordeling van de gegevens van de zaak, oordeelt dat de door (de eiseres) geleden schade volledig wordt hersteld door de vergoedingen in hoofdsom en de compensatoire interest die het haar toekent, beslist naar recht de vordering tot kapitalisatie van de interesten af te wijzen.

De betaling van een schadevergoeding is een waardeschuld. De rechter bepaalt vrij hoe hij de compensatoire (vergoedende) intrest toekent. Dus zowel de intrestvoet als de al dan niet toepassing van de kapitalisatie van de intrest.

Het is gebruikelijke een enkelvoudige intrest toe te kennen en geen samengestelde (kapitalisatie, intrest op intrest). Ik zeg niet dat deze nooit zou toegekend worden. Maar ik heb toch al veel vonnissen gelezen en heb er nog nooit een gezien waarbij samengestelde intrest werd toegekend voor de compensatoire (vergoedende) intrest.