Pagina 1 van 1
Rechtsbijstand Verzekeirng
Geplaatst: 27 dec 2011 16:48
door Alice
Enkele vraagjes i.v.m. verzekeringen.
Wat is dan het beste als verzekering. goedkope autoverzekering en daarbij een onafhankelijke rechtsbijstand verzekering. Wat is de beste combinatie?
Wanneer de verzekeringen wachten met uitbetalingen ( meestal wachten ze op de uitspraak van de rechtbank ook al is de schuld duidelijk bewezen en niet te betwisten ) heeft m'n dan recht op een soort van interest op dat bedrag, want soms moet je maanden wachten op een bedrag.
Heeft m'n recht op een vergoeding wanneer m'n een aantal dagen geen auto heeft gehad, m'n heeft dus moeten wachten tot de papierenmolen van de volgende auto in orde was ... maar eigenlijk liep de verzekering gewoon verder.
Re: Rechtsbijstand Verzekeirng
Geplaatst: 29 dec 2011 11:08
door j.demoor
Het moeten derven van uw voertuig is ook een schade. Schadevergoeding is verschuldigd vanaf het ontstaan van de schade. Wordt de schade later vergoed dan hebt u recht op interest voor de periode na het ontstaan van de schade tot de betaling van de vergoeding.
Re: Rechtsbijstand Verzekeirng
Geplaatst: 09 jan 2012 00:30
door Alice
Van derven heb ik al gehoord ... dat is de periode dat ge uw voertuig moet missen. Ik dacht dat daar een bepaald aantal dagen aan verbonden zijn.
Derven is dus niet hetzelfde als interest voor de periode van de schade tot de betaling van de vergoeding of is dat hetzelfde?
Re: Rechtsbijstand Verzekeirng
Geplaatst: 09 jan 2012 11:08
door Alice
Weet iemand hoeveel interest er wordt aangerekend?
Re: Rechtsbijstand Verzekeirng
Geplaatst: 09 jan 2012 15:37
door Franciscus
Via een mededeling in het Belgisch Staatsblad van 18 januari 2011 heeft de FOD Financiƫn de nieuwe wettelijke rentevoet voor 2011 bekendgemaakt. Deze bedraagt 3,75% (hij bedroeg 3,25% in 2010).
De wettelijke rente is feitelijk een gefixeerde schadevergoeding. De schuldeiser lijdt schade, omdat zijn klant te laat betaalt. Als partijen daar niets over hebben afgesproken, dan kan de schuldeiser, als hij zijn wederpartij in gebreke heeft gesteld, aanspraak maken op de wettelijke rente over de periode dat de debiteur in verzuim is. Het verzuim treedt in vanaf de in de ingebrekestelling genoemde termijn. Veelal is vooraf overeengekomen dat de betaaltermijn van de factuur tevens de fatale termijn is, waarna de wettelijke rente zonder nadere ingebrekestelling verschuldigd is. De wettelijke rente is vervolgens verschuldigd vanaf deze fatale termijn tot de datum waarop uiteindelijk betaald wordt.
Partijen kunnen echter ook in hun overeenkomst vastleggen dat bij te late betaling een vooraf vastgelegd rentepercentage verschuldigd wordt. Als zij dat hebben gedaan, dan is deze vastgelegde rente verschuldigd, en niet de wettelijke rente. In de praktijk zal de contractuele rente hoger zijn dan de wettelijke rente.
Deze wettelijke rente wordt enkel gebruikt in burgerlijke en handelzaken.